Trods adskillige års fokus på den uheldige signalværdi, som dele af modeverdenen sender med magre fotomodeller, har Copenhagen Fashion Week valgt at bruge en tynd og fotomanipuleret model som blikfang på forsiden af årets modeuge-program og på modeugens hjemmeside.

Det møder nu skarp kritik fra Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), der ellers så sent som tirsdag sammen med Danish Fashion Institute, der står bag modeugen, lancerede et nyt såkaldt "etisk charter", der stiller højere krav til modellernes sundhed, skriver b.dk.

- Det er meget uheldigt, at man har valgt lige præcis det billede til forsiden af programmerne og hjemmesiden. De kunne godt have overvejet at vælge et andet, lyder det fra Anne Minor Christensen, formand for LMS.

Hun ærgrer sig over, at arrangørerne vælger at sætte et billede af en meget tynd model på alle forsider.

- Hun er meget tynd, og den vinkel hun er taget fra, og måden hun står på, får hende til at se endnu mere tynd ud, siger Anne Minor Christensen. Hun mener, det er et helt forkert signal at sende efter lanceringen af det nye charter, hvor der netop var fokus på raske og sunde modeller.

- Vi sender samtidig et signal til omverdenen om, at man skal se sådan ud for at være perfekt, og det er problematisk, for vi ser jo ikke sådan ud. Der er ikke ret mange, der kan identificere sig med billedet, siger Anne Minor Christensen.

Formanden for LMS finder det desuden problematisk, at fotomodeller ofte bliver fotomanipuleret, så de ser tyndere ud, end de er i virkeligheden. Hun så gerne, at manipulerede billeder blev mærket med et lille mærkat, så man kan se, når modellerne er manipuleret tyndere.

- Man behøver ikke at kunne se, at en skønhedsplet eller bums er retoucheret væk, men når de begynder at trække i arme og ben for at modellerne ser tyndere ud, siger Anne Minor Christensen.

Hun mener, at de fleste måske godt kan se, at et billede er manipuleret.

- Men det er ikke det, man tænker, når man bladrer i katalogerne. Der tænker man: "Hold da op, hvorfor ser jeg ikke sådan ud", siger hun.

Derfor mener hun, at det er vigtigt at gøre især unge opmærksomme på, at det de ser, ikke er ægte. Det er skabt af en computer. Så de ikke spilder deres liv og bliver syge for at leve op til noget uopnåeligt.

Kritikken fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade kommer helt bag på Eva Kruse, Copenhagen Fashion Weeks og Danish Fashion Institutes administrerende direktør.

- Vi har sammen med LMS netop lanceret et nyt etisk charter, hvor vi ikke er optaget af vægt, kropsmål og BMI-skala, men fokuserer på sundhedstilstanden. Og kritikken fører os bare tilbage i det gamle gængse, hvor man diskriminerer folk, der er tynde eller overvægtige, og ud fra en BMI vurderer, om de er spiseforstyrrede eller syge, siger hun.

Hun understeger, at man sagtens kan være slank og flot uden at være syg, og at det er tilfældet med modellen på billedet. Billedet er manipuleret, men modellen er ikke blevet manipuleret tyndere, lover Eva Kruse.

- Jeg er da ked af, at Anne Minor Christensen synes, at modellen er for tynd. Det synes vi ikke. Men jeg får da lyst til spørge, hvem der skal bestemme, hvornår nogen er for tynd eller for tyk? Og til hvad? siger Eva Kruse.

Hun medgiver, at vi ikke alle sammen kan komme til at ligne modellen.

- Men det er jo det, der gør hende til et skønhedsideal. Hvis hun lignede alle os andre, var hun jo ikke et skønhedsideal, siger Eva Kruse.