»Vi gik op på loftet. Så begyndte han at sige mærkelige ting. Han gik om bag ved mig og rørte ved mit private område.«

Private område. En syvårig Dylan Farrows ord for kønsdele. Manden, hun snakker om, er hendes adoptivfar. Woody Allen.

Ordene blev fanget på bånd af hendes mor, den Golden Globe-vindende Mia Farrow. Nu får offentligheden for første gang lov til at se 1992-optagelserne med de detaljerede anklager.

'Allen v. Farrow' er nemlig ikke alene navnet på sidste århundredes nok mest dækkede sag om forældremyndighed. Det er også navnet på en ny HBO-dokumentarserie, der afdækker overgrebs- og pædofilibeskyldningerne mod Woody Allen.

Woody Allen taler med medierne i 1993. Kort forinden har han tabt sagen om forældremyndighed over sine tre børn.
Woody Allen taler med medierne i 1993. Kort forinden har han tabt sagen om forældremyndighed over sine tre børn. Foto: DON EMMERT
Vis mere

Hollywood-stjernen blev aldrig dømt for at have forgrebet sig på datteren. Der blev ikke engang rejst tiltale.

Dengang forklarede statsanklager Frank Maco, at der var begrundet mistanke mod ham. Men man frygtede, det ville traumatisere den lille Dylan yderligere at hive hende igennem en langtrukken retssag.

Sagen blev lagt ned. Men det betød ikke, at Dylan Farrow fik fred.

Hun sidder i seriens indledende scener og kigger på gamle billeder af sig selv som lille.

Fotografier fra en barndom, der »indeholdt alt, hvad et barnehjerte kunne begære«.

Manden, som Dylan Farrow »elskede mere end nogen anden«, brillerer ved sit fravær på billederne. Woody Allen er klippet ud af hendes liv. I hvert fald i fotobogen.

»Det har taget lang tid at erkende, at man godt kan elske nogen og samtidig være bange for dem,« fortæller den i dag 35-årige kvinde til kameraet.

»Jeg føler, jeg har svigtet den lille pige, jeg var, fordi jeg ikke kunne tale om det.«

Woody Allen med adoptivdatteren Dylan Farrow.
Woody Allen med adoptivdatteren Dylan Farrow. Foto: Brucculeri/Shutterstock
Vis mere

Dylan Farrow blev adopteret i 1985 som den niende i rækken i en søskendeflok bestående af både Mia Farrows biologiske børn fra ægteskabet med André Previn og flere andre adoptivbørn.

På daværende tidspunkt havde Mia Farrow og Woody Allen været i et forhold i fem år.

De boede hver for sig, og Mia Farrow fortæller i dokumentarserien, at Woody Allen ikke interesserede sig synderligt meget for børnene. Det samme har han selv tidligere udtalt.

Men så kom Dylan. Og Woody Allen var – også med egne ord – tosset med hende.

Woody Allen og Dylan Farrow på en trappesten.
Woody Allen og Dylan Farrow på en trappesten. Foto: RUBA
Vis mere

De to havde også mange gode tider sammen, forsikrer hun, men sideløbende med det billedskønne var det grimme. Det, som Dylan Farrow ikke helt forstod.

Blandt andet beskriver hun, hvordan de på et tidspunkt sad på en trappesten. Bare de to.

Han bad hende sutte på hans tommelfinger. Dirigerede hende i, hvordan hun skulle bruge tungen, fortæller hun.

»Jeg følte, at hvis jeg havde det mærkeligt med det, lå problemet hos mig. At det var min fejl og mig, der havde gjort noget forkert.«

Mia Farrow rynkede flere gange på næsen over kærestens opførsel. Undrede sig. Begyndte at opføre sig som en politibetjent.

»Ville jeg se noget, der ikke skulle ske, når jeg kom ind i et rum?« siger den i dag 76-årige Mia Farrow.

Fortæller, hvordan datteren med årene ændrede adfærd. Gik fra at være glad og udadvendt til at opføre sig som »et dødt dyr«.

»Hun begyndte at flygte fra ham. Hun låste sig inde på badeværelset.«

Woody Allen og Mia Farrow sammen med adoptivdatteren Dylan og deres biologiske søn Ronan.
Woody Allen og Mia Farrow sammen med adoptivdatteren Dylan og deres biologiske søn Ronan. Foto: Angie Coqueran/Shutterstock
Vis mere

Mia Farrow og Woody Allens forhold endte brat i januar 1992, da skuespillerinden fandt en række opsigtsvækkende billeder i kærestens hjem ved Central Park.

Nøgenbilleder af hendes adoptivdatter Soon-Yi Previn.

'Annie Hall'-instruktøren gik til bekendelse. Bag Mia Farrows ryg havde han og hendes 21-årige adoptivdatter været sammen. Det er de i øvrigt stadig den dag i dag.

Der gik herefter lidt over et halvt år, hvor Woody Allen stadig besøgte familien i det idylliske sommerhus i Bridgewater i Connecticut.

Woody Allen og Soon-Yi Previn blev hemmeligt gift i Venedig i 1997. Dengang var instruktøren 62. Hustruen 27.
Woody Allen og Soon-Yi Previn blev hemmeligt gift i Venedig i 1997. Dengang var instruktøren 62. Hustruen 27. Foto: ANSA
Vis mere

Også 4. august 1992. Det var her, det påståede overgreb skulle have fundet sted.

Dagen efter fortalte den syvårige pige sin mor om hændelsen. Mia Farrow fandt kameraet frem. Dokumenterede, hver gang datteren talte om episoden, der skulle have fundet sted på loftet.

Hun bad en psykolog lytte til datterens forklaring, og snart var sagen meldt til politiet.

Woody Allen afviste alle anklager mod sig. Sagde, at Mia Farrow ville have hævn over ham, fordi han var blevet kærester med hendes voksne adoptivdatter. At hun derfor havde instrueret datteren i at lyve.

Her en af de optagelser, Mia Farrow lavede af sin datter i dagene efter det påståede overgreb.
Her en af de optagelser, Mia Farrow lavede af sin datter i dagene efter det påståede overgreb. Foto: RUBA
Vis mere

Kort tid efter søgte han om forældremyndigheden over Dylan Farrow, deres fælles biologiske barn, Ronan Farrow, og adoptivbarnet Moses Farrow.

Den sag tabte han.

»Hr. Allens opførsel over for Dylan er stærkt upassende, og forbehold må tages for at beskytte hende,« lød afgørelsen fra dommer Ellot Wilk 7. juni 1993. Woody Allen mistede den dag retten til at se sin datter.

Den datter, der nu for alvor kommer til orde. Den datter, der i dokumentarserien har et helt hold af støtter bag sig. Søskende, journalister, børnepsykologer, familiemedlemmer og andre.

Mia Farrow fotograferet i august 1992. På vej i retten.
Mia Farrow fotograferet i august 1992. På vej i retten. Foto: HELAYNE SEIDMAN
Vis mere

I serien er dem, der støtter Woody Allen, iøjnefaldende fraværende.

Heller ikke Soon-Yi eller hovedpersonen selv er med.

Den i dag 85-årige Woody Allen høres kun gennem gamle klip fra pressekonferencer, lydoptagelser af telefonsamtaler og via citater fra sin bog 'Apropos Nothing', der udkom sidste år.

Efter premieren på serien mandag har en repræsentant for Woody Allen og Soon-Yi dog offentliggjort en udtalelse henvendt til dokumentaristerne Kirby Dick og Amy Ziering.

»Disse dokumentarister har ingen interesse i sandheden. I stedet har de brugt årevis på et skjult samarbejde med Farrow-familien og deres allierede for at kreere et karaktermord baseret på løgne.«

»Woody og Soon-Yi blev kontaktet for mindre end to måneder siden og fik kun et par dage til at svare på spørgsmål. Det nægtede de selvfølgelig.«

»Som det har været kendt i årtier, er disse påstande kategorisk falske,« lyder det videre i udtalelsen, der også henviser til undersøgelser, der konkluderede, at Dylan Farrow ikke havde været udsat for overgreb.

»Mens dette tarvelige stykke arbejde nok vil få opmærksomhed, ændrer det ikke på fakta.«

Mia Farrow og Dylan Farrow fotograferet sammen i 2016.
Mia Farrow og Dylan Farrow fotograferet sammen i 2016. Foto: Evan Agostini
Vis mere

Det har taget tre år at lave 'Allen v. Farrow', og selvom hidtil usete sagsakter, vidneudsagn, telefonsamtaler og klip giver sagen yderligere nuancer, er det fortsat ord mod ord.

Som dommer Ellot Wilk, som dømte til fordel for Mia Farrow i sagen om forældremyndighed, sagde dengang:

»Vi finder formentlig aldrig ud af, hvad der skete 4. august 1992.«

Første afsnit af 'Allen v. Farrow' har premiere på HBO mandag.