Mikael Bertelsen er til daglig en markant radio- og tv-personlighed i de danske medier. Men hvordan føler og tænker han egentlig, når han ikke står i rampelyset? BT har interviewet den tidligere tv-vært om alt fra rocker-bank og Tintin, til søvn og cirkusklovne.

Jeg har det med at blive forvirret, når… folk er ironiske. Nogle vil mene, at jeg blot smager min egen medicin, men jeg har det bedst sammen med bramfri, ligefremme og jordnære mennesker – som forstår min ironi.

Jeg kunne ikke finde hjem, da… jeg brugte gps på en simpel tur i bil, hvor jeg egentlig godt kendte vejen. Moderne teknologi kan være en gigantisk bjørnetjeneste, og når jeg bruger gps, så mister jeg stedsansen. Jeg vidste jo godt, hvor Øresund var, da jeg skulle fra midten af Sjælland til Humlebæk. Det er en mærkelig ting, når det, der skal hjælpe os, bliver en modstander og fratager os nogle helt basale sanser. Det oplever jeg også, når jeg sender sms med fatale stavefejl. Når man sender en besked til sin kone og skriver ’hjerteanfald’ i stedet for ’hosteanfald’, gør stavekontrollen mere skade end gavn.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Jeg har altid beundret Tintin, fordi… han er nysgerrig og tager en chance i det journalistiske arbejde. Der er alt for lidt Tintin i nutidens medier. Og det viser sig jo næsten altid, at når man tager en chance, så bliver man belønnet. Faktisk har vi på Radio24syv en vært, der kan tale med dyr, ligesom Tintin kan tale med sin hund. Dyreadfærdsspecialisten Anette Røpke, som laver et program om dyr, har telepatiske evner og kan tale med dyr. Senest havde vi haft hængebugssvinet Harry i studiet, og Røpke kunne fortælle lytterne, hvad Harry tænkte. Hun har også haft verdens største kanin i studiet, og det overlevede den. Programmet hedder ’Et dyreliv’ og sendes om lørdagen kl. 19, og det bliver revet ned fra hylderne som podcast.

Jeg er nødt til at få min søvn, ellers… bryder min verden sammen. Min far kunne gå i byen i tre døgn, med druk og fester, og alligevel sidde oprejst og fokuseret til et møde med bygherrer, ingeniører og advokater. Men hvis jeg kommer tyve minutter for sent i seng, så ramler hele næste dag. Det er på mange måder patetisk. Det svarer til Churchill, der sov middagslur hver dag, imens han besejrede nazisterne. Men hvis en mellemleder i en mellemstor provinsbank tager en powernap bag skrivebordet, så står verden ikke længere.

Jeg er ikke meget for at indrømme det, men… jeg er stadig bange for cirkusklovne. Jeg har været det, siden jeg var ganske lille. Det er nok fordi, de er sjove på en meget forceret måde, som om de har en pistol for panden. Man kan ikke sige, de arbejder med ’det underspillede’. Jeg er jo født lige omkring månelandingen, og da jeg var barn, var jeg også meget bange for månen, men det er jeg så småt vokset fra.

Det gjorde virkeligt ondt, da jeg… fik bank af nogle rockere på Hillerød Station i 1982. Jeg blev banket ned af Lynge-rockerne, også kaldet ’666erne’, da jeg var på vej hjem fra en koncert. Rockerne syntes, jeg så lidt mærkelig ud med et jakkesæt, hvor bukserne var syet ind, og kort, farvet hår. Politiet ringede til min familie og fortalte, at jeg var blevet fundet på perronen, da stationen skulle lukke. Efter det insisterede min mor på, at jeg skulle gå til jiu-jitsu, så det gjorde jeg i fire år.

Det krænkede min ære, da… jeg blev stoppet på gaden af en ældre kvinde, der takkede mig overstrømmende for mine mange gode nyhedsudsendelser. Jeg svarede, at det var imponerende, at hun kunne huske ’De uaktuelle nyheder’, men det kunne hun så heller ikke, for hun havde forvekslet mig med Mikael Kamber fra TV2 Nyhederne.

Jeg var hunderæd, da… jeg i 1999 fløj hjem over Atlanterhavet fra New York, og vi ramlede ind i en stor tordenbyge med kraftig vind, regn og hagl, der gav en voldsom turbulens. Jeg var så bange, at jeg fik lov til at komme ud i cockpittet og tale med piloterne, sådan som man nogle gange fik lov til før 11. september 2001. Folk var meget bange, de råbte og blev virkelig rusket op af slumretæpperne. Nu får jeg flyskræk af meget mindre og bliver misundelig på dem, der sover med åben mund og polypper imens.

Jeg var nødt til at være lidt barsk, da… Finn Nørbygaard var til sin årlige medarbejderudviklingssamtale på Radio24syv. Mads Brügger og jeg vil gerne have ham til at fange de jyske lyttere, og derfor vil vi tvinge ham til at være sjov, ligesom da han lavede ’Musik og fis’. Det kan man se på radio24syv.dk.

Jeg er dybt misundelig på… min kone, der har en meget høj læsehastighed. For hver gang jeg har hakket mig igennem en bog, har hun læst tyve. Jeg har lige læst ’De ufuldkomne’ om livet på en amerikansk avis, der er ved at gå ned, men jeg må konstatere, at jeg lige pludselig sidder og er på Facebook, og i den tid læser min kone den ene tykke bog efter den anden, for hun har disciplin.

Da jeg var barn, var min største dumhed… at jeg, fra jeg var 5, til jeg var 13 år, levede af jordbæryoghurt. Jeg spiste 16 liter om ugen, så min mor måtte ringe til den lokale købmand efter forstærkninger. Jeg kunne få meget voldsomme raserianfald, hvis der ikke var jordbæryoghurt i køleskabet, og det varede, indtil vores familielæge sagde, jeg skulle på en kold tyrker. Jeg har senere fundet ud af, at nærmest halvdelen af indholdet i en karton yoghurt er sukker. Jeg spiste det om morgenen, løb hjem i det store frikvarter i skolen og spiste mere og tog også en portion lige inden aftensmad. Over to liter om dagen. Min rygrad er lavet af yoghurt. Da jeg stoppede med at spise yoghurt, satte vækstspurten ind, og jeg voksede fra at være den næstlaveste til at blive den næsthøjeste i min klasse. Jeg måtte sove til middag for at få ro til at vokse og blev på kort tid 186 cm. I dag holder jeg meget af havregrød.

Jeg accepterer simpelthen ikke… hvis medarbejdere laver noget, de lige så godt kunne producere på en hvilken som helst anden kanal. På Radio24syv har vi en unik mulighed for at producere nyskabende og original taleradio, og hvis man ikke udnytter de enorme muligheder, er der en plads i helvede til os alle sammen, når sendetilladelsen udløber. Den udløber i 2019, da skal det genforhandles, om vi må fortsætte. Det er sundt, og det er derfor, vi giver den hele armen. Vores podcast er eksploderet helt vildt i det seneste par år. Musik kan man finde overalt, men taleradio er der ikke meget af.

Jeg er elendig til at… regne. Min yngste datter, der går i 5. klasse, beder mig ikke længere om hjælp til matematiklektierne.

Jeg hævnede mig ved at… servere retten kold. Hævn er en ret, der skal serveres kold.

Jeg drømmer om, at jeg en dag… kan gå de 800 km på Caminoen, uden at det skal sendes på tv, men er bange for, at jeg giver op og kaster håndklædet i ringen, hvis der ikke er kamera på.