Som det, han selv kalder administrerende direktør i Shu-Bi-Dua, sidder Michael Bundesen på en skattekiste fyldt med gammelt guld. Nærmere bestemt 275 Shu-Bi-Dua-sange, som nu for første gang kan høres digitalt og downloades fra nettet.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I det hele taget er den 60-årige Bundesen stærkt optaget af gammelt guld, inspireret af hans nu afdøde morfar. 'Det er en skændsel, som vi behandler de ældre i samfundet, siger han. Et engagement der en kort overgang bragte ham ind i lokalpolitik. Men det var kort, for Shu-Bi-Dua er og bliver Bundens skæbne.

Nappa og nylon og gummisko. Håret var kort og beskidt. 4. juni 1964 skete der noget afgørende i 15-årige Michael Bundesens liv. Hans morfar havde taget ham med til koncert i K. B. Hallen med The Beatles, som Michael 13 år senere kom til at hylde i 'nappa og nylon'. Allerede sommeren forinden stillede den sangglade Charlottenlunddreng op som Elvis i en sangkonkurrence på Bakken.

- Min stemme var ikke gået i overgang. Jeg må have været en øm Elvis, siger Bundesen tørt.

- Beatles-koncerten var en åbenbaring. At John, Paul og George kunne synge kor på den måde. Den måde, de fulgte hinanden på trestemmigt i 'Please, Please Me'. Man havde aldrig hørt det før. Jeg husker meget klart, hvordan jeg sad og måbede på en af de bagerste rækker med min morfar, siger Michael Bundesen, 60, næsten 46 år og 275 Shu-Bi-Dua-sange og 18 album senere.


Nu skal I høre hvad vi godt ka' li'

Det var altså de tre kodeord: morfar, Beatles og Elvis, der skulle blive udgangspunktet for den bedst sælgende danske rockgruppe nogensinde.

Om få dage udkommer Shubbernes første ni album i nye, remastered versioner både på cd og vinyl. I øvrigt inspireret af - The Beatles.

- Min morfar har haft enorm betydning for mig. Han spillede klaver. Vi sang utrolig meget sammen. Jeg har et billede, hvor jeg som to-årig sidder ved hans klaver. Det betyder meget for mig. Han var en form for mentor. Forældrene har jo aldrig tid. Sådan er det jo. Min morfar havde al tid i verden, siger Bundesen.

Da det musikglade barnebarn i begyndelsen af 70' erne fik job som DJ på DR, var morfaren Michael Bundesens mentor. Idéen til den årelange P3-succes 'Det ville glæde mig at høre' skyldtes morfaren. Samtidig dukkede en ny mentor op i Michael Bundesens radioliv.

Den anden Michael med efternavnet Hardinger. Det førte til singlen 'Fed rock' i 1973 og det første album 'Shu-Bi-Dua 1' i 1974.

To Beatles-fans med krøllede hjerner og hang til rock og rundtosset ordleg. Den røde tråd gennem langt det meste af den shub'ske poesi er en særlige hverdagsagtig, venligt småanarkistisk, dansk tone. I dag er Shu-Bi-Dua lyden af Danmark - med et skævt grin på vej mod et nyt årtusinde - fra status som landsby med stork på taget på vej mod den globale landsby og 11. september 2001.


Sølvbrudeparret

En af motorerne bag idolernes succes var de gnister, der opstod mellem rock'n'rolleren by heart Lennon og popgeniet McCartney.

- I vores tilfælde endnu værre. Jeg var jo folkemusiker. Jeg optrådte med mundharmonika i stativ og sang 'Blowing In The Wind'. Heldigvis var mit Elvis-gen stærkt. Naturtalentet Michael Hardinger lærte mig en masse om rock. Det var også ham, som den gamle Vangede-dreng, han jo er, der lærte mig at smide mit nordlig-forstads danske. Det hedder ikke 'Generæhhterboullion'. Det hedder 'Generaaahhtorbujon' på dansk.

Venskabet mellem de to Michael'er har overlevet 37 års op-og neture. Ikke mindst et dramatisk brud i 1997, hvor Hardinger smækkede med døren og emigrerede til USA. I dag mødes de jævnligt. I næsten ti år, op gennem 80' erne boede de med deres familier i samme hus, som Bundesen stadig beboer. De to masterminds bag Shu-Bi-Dua og deres familier lavede alt sammen, selv ferierne. Det endte da også med, at de blev skilt fra deres respektive koner næsten samtidig i slutningen af 80' erne.

- Selvfølgelig var der en masse følelser involveret. Vi var en del af hinanden. Vi var meget vrede på hinanden et år eller to, da Michael stoppede i ' 97.

Jeg tilgiver ham aldrig
Folk er gået ind og ud af Shu-Bi-Dua. Kun en enkelt gang er det endt med en offentlig fremvisning af det snavsede vasketøj.

Da eks-keyboardspilleren Jørgen Thorup udgav bogen 'Femten år med Shu-Bi-Dua'.
- Han brød det vigtigste kodeks i Shu-Bi-Dua: ' Det, der bliver sagt bag døren, bliver bag døren'. Jeg kan aldrig tilgive det. Kommer aldrig nogensinde til det. Jeg er ked af det, for han er en sød fyr. At han mener, at jeg er en idiot. Det må han gerne mene. Men jeg kan ikke klare at folk misbruger min fortrolighed.

Den nyeste version af Shu-Bi-Dua er et heltidsarbejde for Bundesen.

Udover det digitale eventyr er han optaget af bandets festival-sommerturné og fjerde 'verdensturné', hvor de rejser rundt i Europa, Amerika, Østen og Australien og optræder for danskere. Lige nu gælder det 'sømandskirken i Sydney'.



Børnene havde det skønt

Shu-Bi-Dua har altid været en familie. Bundesens to børn Nanna, 32, og Nikolaj, 27, som begge arbejder i mediebranchen, har været med siden de var små.

- Hardinger er min datter Nannas 'onkel'. Hun har boet hos ham på rejser til USA. Børnene er stadig med på Shu-Bi-Duas årlige skiferie. Jeg var alenefar med dem i årevis. Jeg kan huske engang, vi lå i campingvogn i Skagen, hvor de lagde sig til at sove. Jeg kunne høre, at de lå og citerede alt det fis, jeg plejer at sige, når vi optræder. De to papegøjer kunne koncerterne udenad. En anden gang havde jeg Nikolaj med på et værtshus efter en koncert. Der var en dame, der blev meget forarget. Så spurgte jeg, hvor hendes børn var. Hjemme på hotellet. Jeg ved ikke, hvad der er værst? Jeg har spurgt dem flere gange, om det var for meget. 'Nej, vi havde det skønt, siger de.

- Min datter er god til at lave fis med mig. Engang i DR-dokumentar sagde hun, at jeg var nærig. Det har jeg måttet høre utrolig meget for. Sådan opfatter jeg nu ikke mig selv. Jeg er ud af en gammel bondeslægt. Jeg er påholdende. Jeg ofrer ikke mange penge på mig selv, siger Bundesen.



Ældre behandles for dårligt
Stort set kun ét enkelt sted i de 275 Shu-Bi-Dua-sange lyder Michael Bundesens ellers venlige basstemme vred. Nemlig sidste vers i 'Vuggevise' fra 6' eren: Se, et billede af nogle gamle mænd/ de har ikke langt igen/ så de bor på hjemmet/ og deres sønner kommer hver tredje sommer.

- Ja, der er nok noget om det. De ældres forhold har altid interesseret mig. Igen inspiration fra min morfar? Ja, helt sikkert. Hans måde at være på . Man kunne godt behandle de ældre bedre.

De har brugt et helt liv på , at min og de yngre generationer skal have det godt. Man lukker de ældre ude og indretter samfundet efter dem, der i forvejen har ressourcerne. Tag bare medierne. Public service må vel være at henvende sig til dem, der ikke får andre tilbud i medierne - børnene og de ældre.

Alligevel skærer DR hele tiden.
- TV2 sparer alle børneudsendelser væk. Jeg bliver syg om hjertet, når jeg ser, hvordan man igen og igen skærer ned på ældreområdet.

De ældres tarv fik for 20 år siden Bundesen til at stille op på en tværpolitisk liste i Gentofte kommune. Han nåede dog kun to byrådsmøder.

- Jeg vil ikke udelukke, at jeg går ind i politik igen. Foreløbig prøver jeg at sørge for de ældre tæt på mig.

Hvornår kommer det soloalbum, vi har ventet på ?
- Kender du Bryan Ferrys 'Dylanesque?'. Sådan en kunne jeg godt tænke mig at lave med sange af Elvis. Men - er han for outdated? Det bliver han sgu da aldrig. Nej. Men nu skal vi lige ha' lavet Shu-Bi-Dua 19 i 2011. '