Lyt til artiklen

Tirsdag 14. juni fylder Lise Nørgaard 105 år!

I den anledning har B.T. gravet 105 ting frem, som du højst sandsynligt ikke vidste om den legendariske journalist og 'Matador'-bagkvinde.

1. Boykottede SAS
Lise Nørgaard sagde i 1990 til Ekstra Bladet, at hun var holdt op med at flyve med SAS, fordi man ikke længere måtte ryge på indenrigsruterne.

2. Har stadig alle sine tænder
»Det er så imponerende, at Lise har alle sine egne tænder endnu,« fortæller Lise Nørgaards ven kendisfrisør Dennis Knudsen til B.T.

3. Tv-debut hos arabisk sheik
Lise Nørgaard sagde i 1992 til B.T., at første gang, hun så 'sofa-tv', var i 1949 ved en reception i London hos en arabisk sheik.

4. Fan af Anders And
Lise Nørgaard sagde i 1999 til Politiken, at hun holder meget af Anders And på grund af hans voldsomme temperament, pludselige humørskift og gale påfund.

5. Indstillede tenniskarriere som 82-årig
Lise Nørgaard sagde i 2009 til B.T., at hun stoppede med at spille tennis, da hun blev 82 år, da hun ikke længere kunne slå sin svigerdatter, som hun selv havde trænet op.«

6. 'Matador'-penge
Ifølge bogen 'Matador' fik Lise Nørgaard 37.000 kroner for at skrive et afsnit af 'Matador'. I alt blev det til knap 600.000 kroner plus et honorar for ideen.

7. Gjorde 'Lykkehjulet' stueren
Da Lise Nørgaard i 1990 afslørede, at hun elskede at se 'Lykkehjulet', blev hun i B.T. kåret som en af årets profiler for at legalisere det 'lavkulturelle' quizprogram.

8. Støjfølsom
Lise Nørgaard sagde i 1992 til Politiken, at hun er så støjfølsom, at det nærmest var fyringsgrund, da hun var chefredaktør på ugebladet Hjemmet, hvis folk sad og klikkede med deres kuglepen.

9. Fire hurtige fra Cecilie Frøkjær
Cecilie Frøkjær, der har interviewet Lise Nørgaard til bogen 'Fruen kommer i dag', fortæller til B.T.: »Hun elsker fjordrejer, eggs Benedict, hun kommer gerne på Café Victor og er ikke ubetinget fan af mænd i shorts.«

10. FCK-fan
Lise Nørgaard skrev i 1996 i Berlingske, at 'hun var glødende tilhænger af FCK på grund af klubbens daværende bestyrelsesformand, Harald Nielsen, som hun havde kendt, siden han deltog i OL i Rom i 1960.

Cecilie Frøkjær og Lise Nørgaard.
Cecilie Frøkjær og Lise Nørgaard. Foto: Erik Refner
Vis mere

11. Flygtninge boende
Lise Nørgaard fortalte i 1999 til Ekstra Bladet, at hun i en periode havde haft en serbisk flygtningefamilie fra Sarajevo boende.

12. Solgte bilen efter mandens død
Lise Nørgaard sagde i 2003 til Jyllands-Posten, at hun ikke har haft bil, siden hendes anden mand, Jens Nørgaard, døde i 1984.

13. Fan af 'Drengene fra Angora'
Lise Nørgaard undrede sig i 2006 til Ekstra Bladet over DRs mange genudsendelser, men tilføjede, at de gerne måtte vise 'Drengene fra Angora', for 'de er vidunderlige'.

14. Æggerutine
Lise Nørgaard sagde i 2000 til Alt for damerne, at hun koger æg efter sin moster Thyras metode: »Jeg putter æg i koldt vand. Når vandet begynder at koge, synger jeg første vers af 'Vor Gud han er så fast en borg'. Ægget skal helst op ved første sætning af andet vers.«

15. Ofte til frisør
Lise Nørgaard i 2012 til Politiken, at hun skal klippes hele tiden. »Mit hår gror som en jungle, og så ser man yngre ud med kort hår.«

16. Opkaldt efter H.C. Andersen-karakter
Lise Nørgaard, der faktisk er født Elise Jensen, fortalte i samtalebogen 'På livet løs', at hun er opkaldt efter karakteren Elisa i H.C. Andersen-eventyret 'De vilde svaner'.

17. Ældste deltager i 'Hvem vil være millionær'
Da Lise Nørgaard i 2015 vandt 125.000 kroner sammen med Cecilie Frøkjær i 'Hvem vil være millionær', var hun som 98-årig den ældste deltager i programmet nogensinde.«

18. Miss Køge Bugt
I bogen 'Lise Nørgaard – De første 100 år' fortæller Lise Nørgaard om dengang, hun i sommeren 1935 vandt skønhedskonkurrencen 'Miss Køge Bugt'.

19. Ved meget om tyskere
Direktøren i Tænketanken Europa, Lykke Friis, fortæller til B.T., at Lise Nørgaard er en af de mest vidende danskere om tyskere. »I årevis gik Lise Nørgaard jævnligt i operaen i Hamborg og har også været en stærk stemme for, at unge danskere skal lære tysk. Vi har dyrket det tyske, de gange vi har mødtes.«

20. Badmintonstjerner
Lise Nørgaards to tvillingedøtre Anne og Bente var i 1960erne og 1970erne et af verdens bedste doublepar i badminton med flere Danmarksmesterskaber på cv'et.

Lise Nørgaard og Flemming Østergaard.
Lise Nørgaard og Flemming Østergaard. Foto: Christian Als
Vis mere

21. Måtte nøjes med kronprins Frederik
Da Lise Nørgaard i 1994 modtog ridderkorset, var dronning Margrethe syg, så hun i stedet måtte nøjes med at sige tak til kronprins Frederik. Det havde hun det fint med. »Frederik er jo både en smuk og sympatisk ung mand, og han klarede opgaven meget flot,« sagde hun til B.T.

22. Godt øje til Roger Federer
»Lige i øjeblikket sidder jeg og kigger på den schweiziske tennisspiller Roger Federer, som er mit idol. Han måtte gerne komme forbi,« sagde hun i 2007 til Rudersdal Avis.

23. Kaffevaner
Lise Nørgaard sagde i 2014 til B.T., at hun ikke drikker kaffe mellem måltiderne.

24. Sidste rutsjebanetur som 94-årig
Lise Nørgaard fik ifølge bogen 'De første 100 år' sin sidste tur i Tivolis gamle rutsjebane som 94-årig. Herefter måtte hun ikke længere for sine børn.

25. Nøgenmaleri af 'Matador'-stjerne
Skuespiller Jens Arentzen, der i 'Matador' spillede Ulrik Varnæs, fortæller til B.T., at Lise Nørgaard er kunstinteresseret og blandt andet har et maleri af den danske kunstmaler Lise Malinovsky, hvor han optræder i bar figur.

26. Hader køkkenruller på spisebordet
Lise Nørgaard sagde i 2003 til Jyllands-Posten, at hun foretrækker stofservietter og ikke kan få en bid ned, hvis der står en køkkenrulle på spisebordet.

27. Har ikke læst ugeblade siden 1980
Lise Nørgaard fortæller i bogen 'De første 100 år', at hun ikke har læst et ugeblad, siden hun i 1980 stoppede med at arbejde for Ugebladet Hjemmet.

28. Terrorangrebet 11. september 2001
Lise Nørgaard fortæller i bogen 'Lise Nørgaard – et portræt', at hun sad hjemme og så tv-serien 'Store og små synder', da udsendelsen pludselig blev afbrudt af terrorangrebet på World Trade Center i New York. »Jeg var simpelthen i chok. Jeg mistede fuldstændig talens brug, og jeg havde med det samme fornemmelsen af, at nu ville der ske noget voldsomt i verden.«

29. Ungdomsidol
Lise Nørgaard skrev i 1990 i Berlingske, at hun som ung teenager i 1930erne havde den kongelige skuespiller Ebbe Rode som idol.

30. Gættede morder i 'Twin Peaks'
B.T. spurgte i 1990 en række kendte danskere, hvem de troede var Laura Palmers morder i tv-serien 'Twin Peaks'. Lise Nørgaard mente, at det godt kunne være hendes far – og gættede rigtigt!

Ghita Nørby og Lise Nørgaard i Roskilde fotograferet ved en statue af 'Matador'-bagkvinden.
Ghita Nørby og Lise Nørgaard i Roskilde fotograferet ved en statue af 'Matador'-bagkvinden. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

31. Er blevet 'knebet bagi én gang'
Lise Nørgaard fortæller i bogen 'De første 100 år', at hun kun er 'blevet knebet bagi én gang'. Den skyldige var den amerikanske præsident Lyndon B. Johnsons berusede ambassadør ved en fest hos statsminister Jens Otto Krag på Marienborg Slot.

32. Overtroisk på ét punkt
Lise Nørgaard sagde i 2020 til Alt for damerne, at hun er overtroisk på ét punkt: Hvis telefonen ringer, før hun er kommet ud af sengen om morgenen, bliver det en dårlig dag.

33. Tog kraftigt på efter hypnose
Lise Nørgaard fortæller i bogen 'De første 100 år', at hun i 1950erne lod sig hypnotisere til en artikel for Politiken. Det resulterede i, at hun stoppede med at ryge, men i stedet tog ni kilo på af at spise makroner og wienerbrød.«

34. Dirch Passer-karakter opkaldt efter Lise Nørgaards hund
Dirch Passers karakter i filmen 'Mig og mafiaen', som Lise Nørgaard skrev, er opkaldt efter hendes hund Sviffer.

35. Hænger på restaurant i Albertslund
Mogens Lykketoft fortæller til B.T., at Lise Nørgaards 67 år gamle Politiken-artikel om åbningen af Sallie's Restaurant & Snack Bar i Albertslund hænger til skue i restauranten. »For et par år siden var vi en lille gruppe af Lises venner, som hun inviterede på middag derude,« fortæller han.

36. Sød ved insekter – undtagen fluer!
Lise Nørgaard fortæller i samtalebogen 'På livet løs', at hun ikke kan lide at gøre hvepse, bier og edderkopper fortræd. »Men jeg kan slå en flue ihjel, for den træder i alle mulige ting.«

37. 'Frank Hvam er skøn'
Lise Nørgaard fortæller i bogen 'De første 100 år', at hun godt kan lide at se 'Klovn', fordi 'Frank Hvam er skøn'.

38. Arbejdede på tv-serie om Carlsberg
Berlingske skrev i 1990, at Lise Nørgaard var i gang med at skrive en tv-serie om Carlsberg-stifter J.C. Jacobsen. Hun sprang senere fra, og da serien 'Bryggeren' i 1996 fik premiere på DR, havde Kaspar Rostrup overtaget roret.

39. Ligeglad med rygekampagne
I 1990 satte Sundhedsministeriet nye skærpede advarsler på cigaretpakkerne. »De kan trykke hvad som helst på de pakker. Det virker ikke på mig. Selvfølgelig er rygning en dyr og fjollet vane, og selvfølgelig er det ikke lige sundt for alle, men jeg vil have mit trøstepatteri i fred,« sagde hun til Ekstra Bladet.

40. 'Borgen' er urealistisk
Lise Nørgaard siger i bogen 'De første 100 år', at selvom DRs dramaserie 'Borgen' er udmærket, så er hele balladen med statsministerens privatliv urealistisk. »Kunne man ikke med en statsministergage have betalt for noget hjælp?« spørger hun.

Lise Nørgaard og Jørgen Buckhøj, der spiller Mads Skjern i 'Matador'. Her er de netop sat til at spille 'Matador' til ære for en fotograf.
Lise Nørgaard og Jørgen Buckhøj, der spiller Mads Skjern i 'Matador'. Her er de netop sat til at spille 'Matador' til ære for en fotograf. Foto: GEERT BARDRUM
Vis mere

41. Medlem af eksklusiv klub
Ifølge Danmarks statistisk er der 44 danskere på 105 år eller derover. Danmarks ældste er lige nu en 111-årig kvinde fra Aarhus.

42. Aldrig søgt arbejde
Lise Nørgaard fortalte i 1992 til Politiken, at hun aldrig har søgt et nyt job, siden hun som 18-årig kom i lære på Roskilde Dagblad. »Det er altid blevet tilbudt mig, og jeg har aldrig stået på et forlag med mit manuskript i hånden og sagt: 'Vil I købe det her' – de har altid spurgt, om ikke snart der kom noget fra mig.«

43. Puddelhunde-krav
Lise Nørgaard sagde i 2015 til Alt for damerne, at hun i sin journalist-tid på Politiken og Ugebladet Hjemmet fik indskrevet i sin kontrakt, at hun måtte have to puddelhunde med på arbejde.

44. En 'klovn' til tal
Lise Nørgaard siger i bogen 'Lise Nørgaard – et portræt', at hun kunne læse og skrive fra 1. klasse, men aldrig blev god til tal. »Jeg har altid været en klovn til tal. Jeg kan ikke huske et telefonnummer, om så mit liv afhang af det.«

45. Gider ikke badeferier
»Der skal være en mening med at rejse. Man kan altid ligge og blive branket hjemme i haven, så jeg gider ikke rejse væk for at ligge på en strand,« sagde hun i 1994 til B.T.

46. Orker ikke at opdrage en ny mand
I bogen 'De første 100 år' forklarer Lise Nørgaard, hvorfor hun ikke har haft ledt efter en ny mand, siden hendes mand Jens Nørgaard døde i 1984: »Jeg ville ikke finde nogen for enhver pris (...) Tanken om at skulle opdrage endnu én til ikke at smide sine underbukser på gulvet tiltalte mig ikke.«

47. Hader Facebook
Lise Nørgaard er ikke på Facebook. I 2017 sagde hun til fagbladet Journalisten, at hun synes, det er det mest idiotiske, hun kender.

48. Elsker at spille klaver
Lise Nørgaard sagde i 1990 til Berlingske, at hun elsker at spille klaver – men kun når hun er alene, fordi det ikke lyder så godt, som hun ønsker det.

49. Hund med på øde ø
I sin bog 'Syv små hunde og deres skæbne' skriver Lise Nørgaard, at hvis hun blev sat ud på en øde ø som det første ville vælge at tage sin franske bulldog Viffer med.

50. Oldebarn på kontrakt hos FCK
I 2020 fik Lise Nørgaards oldebarn, Alexander Hjælmhof, debut for FCKs Superliga-hold. »Oldemor var stolt og skrev et sødt brev til mig,« fortæller tidligere FCK-boss Flemming Østergaard. Alexanders karriere blev dog kort. Efter et ophold i 2. divisionsklubben HIK lagde han sidste år støvlerne på hylden.

Lise Nørgaard ved sin elskede skrivemaskine.
Lise Nørgaard ved sin elskede skrivemaskine. Foto: Jette Ladegaard
Vis mere

51. Gode gener
Lise Nørgaards far blev 87 år, mens hendes mor blev 98.

52. Royal skrivemaskine
Tidligere B.T.-journalist Birgitte Grue bemærker i en artikel fra 2002, at Lise Nørgaard skriver på samme skrivemaskine-model som dronning Margrethe. Det er mærket Hermes.

53. Aldrig mere 'Matador'
'Matador' var oprindelig udtænkt som en bog i to bind. Det første bind blev til tv-serien, andet bind får aldrig lov at udkomme. »Det ligger i mit hoved, og der bliver det liggende,« sagde hun i 2003 til Ekstra Bladet.

54. Stor fan af Mozart
»Jeg har altid elsket Mozart. Det er meget svært at sige noget negativt om ham. Det dårligste, jeg kan komme på, er, at jeg aldrig har lært at spille ham ordentligt,« sagde hun i 2006 til Berlingske.

55. Forstår ikke 'Vild med dans'
Lise Nørgaard sagde i 2006, at hun ikke forstår, at folk gider bruge tid på at se 'Vild med dans'.

56. Tjekkede skuespilleres tænder
Sophie Engberg, der spiller Lise Nørgaard som teenager i filmen 'Kun en pige', fortæller B.T., at Lise Nørgaard ved præsentationen af de tre 'Lise'-skuespillere tjekkede deres tænder for at se, om de var pæne nok til rollen.

57. Computerlede
»Da de i sin tid kom brasende ind på mit kontor på Berlingske med et stort lokum af en computer, en af de første modeller, råbte jeg: 'Ud!' Jeg havde været så smart at få skrevet i min kontrakt, at jeg aldrig skulle skrive elektrisk,« sagde Lise Nørgaard i 2012 til Politiken.

58. Fan af Angela Merkel
I bogen 'De første 100 år' hylder Lise Nørgaard den tidligere tyske forbundskansler for at være en fantastisk kvinde og pryd for kvindekønnet.

59. Aldrig rørt en støvsuger
I en portrætudsendelse på DR i anledning af hendes 100-års fødselsdag fortæller hendes døtre Anne og Bente, at deres mor aldrig rørte hverken støvsuger eller strygejern.

60. Blev aldrig student
I bogen 'Lise Nørgaard – et portræt' ærgrer hun sig over, at hun valgte at droppe ud af gymnasiet første dag i 1.g, men i stedet tog en realeksamen.

En yngre udgave af Lise Nørgaard og nu aføde Bent Fabricius-Bjerre.
En yngre udgave af Lise Nørgaard og nu aføde Bent Fabricius-Bjerre. Foto: NF
Vis mere

61. Sødemiddel i kaffen
Lise Nørgaard sagde i 2015 til Vejle Amts Folkeblad, at siden hendes far i 1930erne hørte et foredrag om, at sukker er skadeligt, har hun kun brugt sødemiddel i kaffen.

62. Holder altid med Tyskland i finalen
Lise Nørgaard sagde i 2016 til magasinet Ud & Se, at hun elsker at se fodbold og altid holder med tyskerne i finalen.

63. Benny Andersen overtog Lise Nørgaards hjem
Den kendte digter flyttede i 2005 ind i Lise Nørgaards tidligere hus i Sorgenfri, hvor hun i sin tid skrev 'Matador'. Benny Andersens barnebarn døbte derfor husets stue 'Matador'-stuen, sagde han i 2012 til Søndagsavisen.

64. Kendt rapper i Lise Nørgaards barndomshjem
»Jeg er født i det hus (i Roskilde, red.) som Lise Nørgaard voksede op i som barn,« fortæller den kendte rapper Clemens, der som voksen skrev teksterne til 'Matador'-musicalen, hvor han nævnte det for hende. »Hun forstod det ikke helt. Den kom lidt fra højre,« fortæller han til B.T.

65. 'Brødrene Mortensens jul'
Lise Nørgaards sidste arbejde på en tv-serie er TV 2s julekalender 'Brødrene Mortensens jul' fra 1998, hvor hun var en af manuskriptforfatterne.

66. Ejer en tredjedel af 'Matador'
Lise Nørgaard fortæller i bogen 'De første 100 år', at hun ejer en tredjedel af rettighederne til 'Matador'. DR ejer de sidste to tredjedele efter, at Erik Balling solgte sin tredjedel før sin død.

67. Afviste Simon Spies
I bogen 'De første 100 år' fortæller Lise Nørgaard, at Simon Spies udfordrede hende i en tenniskamp på taget af Merkurbygningen. Da hun opdagede, at han ville bruge det som et pr-stunt, sagde hun nej.

68. Regitze Varnæs
Lise Nørgaard siger i bogen 'Matador', at hun i tv-serien selv føler sig mest beslægtet med Regitze Varnæs, der stikker af fra husholdningsskolen. Det var hendes drøm at gøre det samme, men hun turde ikke.

69. Neglelak
Lise Nørgaard sagde i 2015, at hun foretrækker rosalakerede negle. Hun kan ikke snuppe lakrød.

70. Mødte Elvis sammen med dronning Margrethe
Ekstra Bladet skrev i 1990, at Lise Nørgaard i 1960 som journalist dækkede kronprinsesse Margrethes tur til USA, hvor de blandt andet mødte Elvis Presley.

Lise Nørgaard og 'Matador'-instruktør Erik Balling.
Lise Nørgaard og 'Matador'-instruktør Erik Balling. Foto: MINI WOLFF
Vis mere

71. Arbejdede på tidlig udgave af '1864'
Berlingske skrev i 1990, at Lise Nørgaard var i gang med en tv-serie om det danske kongehus Glücksborg med udgangspunkt i Danmark op igennem 1800-tallet frem til krigsnederlaget i 1864. En lignede serie havde som bekendt premiere på DR i 2014 i Ole Bornedals version.

72. Måtte berolige Bent Mejding
Lise Nørgaard fortæller i bogen 'De første 100 år', at Bent Mejding var så bange for, at hans karakter i 'Matador' blev nazist, at han fik sin hustru, Susse Wold, til at ringe til Lise Nørgaard og høre ad.

73. Fri hash
Lise Nørgaard sagde i 1990 til Ekstra Bladet, at man lige så godt kunne legalisere hash og lægge en ordentlig afgift på den og køre en storstilet kampagne mod hashrygning, som man gjorde med tobaksrygning.

74. Aktiv 'pensionist'
Da Lise Nørgaard i 1992 var 75 år, sagde hun til B.T., at hun stadig gik til ballet, løb på ski og spillede tennis.

75. Ghita Nørbys forbillede
»Hun er et forbillede i livet. Når du kommer op i en vis alder som jeg, og du så har en kvinde, som er så smuk, æstetisk, sætter sit hår og generelt ser så vidunderlig ud, så giver det én livshåb,« siger Ghita Nørby til B.T.

76. Fan af Mette Lisby
I 2000 sagde Lise Nørgaard til Berlingske, at hun syntes, Mette Lisby var en 'glimrende komiker'.

77. Hader mobiltelefoner
Lise Nørgaard sagde i 2002 til Kristeligt Dagblad, at 'mobiltelefoner er noget af det frygteligste.' Hun endte selv med at få en til sidst, men kun til brug i nødstilfælde.

78. Hader telefoner generelt
»Jeg hader telefoner. Det er jo ikke en måde at komme ud af sengen på, vel? Og den skal heller ikke ringe, mens jeg er i bad,« sagde hun i 2000 til Alt for damerne.

79. Ikke fan af blomstergaver
Lise Nørgaard sagde i 2017 til Billed Bladet, at hun ikke bryder sig om at få blomster på sin fødselsdag, da hendes hjem kommer til at ligne et gravkammer.

80. Klippede højttalerledning
Da Hilda Heick engang var på restaurant med Lise Nørgaard, hvor musikken generede, fortalte Lise Nørgaard en anekdote: »Lise fortalte, at hun engang havde klippet højttalerledningerne over med en lille saks, hun havde i tasken, så hun og hendes veninde kunne få fred for den uønskede larm,« fortæller Hilda Heick til B.T.

Lise Nørgaard i 1967 med sine to puddelhunde.
Lise Nørgaard i 1967 med sine to puddelhunde. Foto: Egon Engmann
Vis mere

81. Var tæt på at sagsøge musical
Lise Nørgaard fortæller i bogen 'De første 100 år', at hun var så ked af musicalfolkenes fortolkning af 'Matador'-serien, at hun var tæt på at lægge sag an, men i stedet endte med at tage en snak med instruktør Peter Langdal.

82. Korsbæks første navn
Før medforfatter Paul Hammerich fandt på at slå Korsør og Holbæk sammen, hed Korsbæk i Lise Nørgaards første version ifølge bogen 'Matador' 'Lillehavn'.

83. EU-frontfigur
Da Danmark i 1992 sagde nej til Maastricht-traktaten og fik de berømte fire forbehold, var Lise Nørgaard ifølge B.T. med i en kampagne for jasigerne.

84. Utilfreds med far-portræt
Peter Schrøder, der instruerede filmen 'Kun en pige' om Lise Nørgaards liv, fortæller til B.T., at Lise var stærkt utilfreds med den måde, de til at starte med havde portrætteret hendes far som en mand, der lænede sig op ad at samarbejde med tyskerne under krigen. »Hun hamrede næven i skrivebordet og sagde: 'Nå, så det tror I,' husker han et møde, da de gennemgik manuskriptet, og erkender, at han i dag godt kan se, hvad hun mente.

85. Toiletrulle-vane
I bogen 'De første 100 år' fortæller Lise Nørgaard, at toiletrullen hang indad i barndomshjemmet, men at den altid har hængt udad i hendes eget hjem som voksen. »Det er mest praktisk.«

86. Tabte til lillesøster i 'Matador'-quiz
Da der udkom et quizspil om 'Matador'-serien, spillede Lise Nørgaard mod sin lillesøster Gerda – og tabte! fortæller hun i bogen 'De første 100 år'.

87. Stiftede protestforening
Poul 'Dus med dyrene'-Thomsen fortalte i 2005 til B.T., at han og Lise Nørgaard i protest mod de moderne computere havde stiftet 'Foreningen til håndhakkernes bevarelse', da de foretrak gammeldags skrivemaskiner.

88. Bryder sig ikke om 'Arvingerne'
Lise Nørgaard fortæller i bogen 'De første 100 år', at hun ikke bryder sig om DR-serien 'Arvingerne', fordi kvindestemmerne er uforståelige, og det hele tiden ser ud, som om de medvirkende færdes i tunneler.

89. Ingen rolle til Ove Sprogøe
I bogen 'Matador' afsløres det, at Lise Nørgaard i sin oprindelige version af 'Matador' ikke havde Ove Sprogøes karakter dr. Hansen med i historien. Det var Erik Balling, der opfandt ham for at kunne arbejde med sin 'Olsen-banden'-stjerne.

90. Fan af Hans Scherfig
Lise Nørgaard sagde i 1992 til B.T., at den forfatter, der altid har moret hende mest at læse, er Hans Scherfig, der blandt andet er kendt for 'Det forsømte forår'.

Simon Spies og Lise Nørgaard i radioprogrammet 'Spørg bare'.
Simon Spies og Lise Nørgaard i radioprogrammet 'Spørg bare'. Foto: Poul Ainow
Vis mere

91. Medlem af Radikale Venstre
B.T. skrev i 1992, at Lise Nørgaard tilbage i tiden var opstillet for Radikale Venstre på Frederiksberg, men nu altså havde meldt sig ud i protest mod partiets kulturpolitik.

92. 'Huset på Christianshavn'
Før 'Matador' gjorde hende til folkeeje, var Lise Nørgaard medforfatter på DRs populære tv-serie 'Huset på Christianshavn', der kørte fra 1970 til 1977.

93. Stærke kvinderoller
Man kan ifølge bogen 'Matador' genkende et Lise Nørgaard-afsnit af 'Huset på Christianshavn' på, at kvinderne er mere fremtrædende. Blandt andet fik hun indført, at fru Olsen (Helle Virkner) blev buschauffør.

94. 'Matador'-tog
Berlingske skrev i 1992, at Skjern Kommune gerne ville opkalde et DSB IC3-tog efter Mads Skjern. Lise Nørgaard syntes, det var en fantastisk idé, men forslaget blev afvist.

95. For korte ben
Politiken spurgte i 1993 Lise Nørgaard, hvad hun synes mindst om ved sit udseende. Svaret var: hendes ben, som godt kunne være lidt længere, mente hun.

96. Meget dyreinteresseret
Sebastian Klein, der i 2017 blev den første modtager af Lise Nørgaard-legatet for sin formidling af natur til 'store og små', fortæller til B.T., at Lise Nørgaard generelt set er meget vidende om natur, dyr og biodiversitet og bekymrer sig om udviklingen.

97. Til modeuge som 102-årig
Under Københavns Modeuge i januar 2020 sad Lise Nørgaard på forreste række ved designer Søren Le Schmidts show. »Lise så super skarp ud i et specialdesignet suit til anledningen. Hun fulgtes med en fælles ven til mit show og fortalte mig efterfølgende, at det var mange år siden, hun sidst havde deltaget ved et show og var meget imponeret,« fortæller designeren til B.T.

98. Fortsat masser af bibliotekspenge
Lise Nørgaard modtog ved Kulturministeriets seneste udbetaling af bibliotekspenge 75.624 kroner for at have sine bøger stående rundtomkring på landets biblioteker.

99. Livret
Lise Nørgaard sagde i 1993 til Politiken, at hendes livret er grøntsagstærter.

100. Ikke fan af okkulte tv-serier
Lise Nørgaard sagde i 2002 til Kristeligt Dagblad, at hun synes, det er en 'sjov tendens' at indlægge okkulte tildragelser i tv-serier. Hun fremhævede i stedet DR-serien 'Landsbyen' og TV 2-serien 'Hotellet' som de bedste i nyere tid.

En ung Lise Nørgaard, før hun begyndte i journalistlære på Roskilde Dagblad.
En ung Lise Nørgaard, før hun begyndte i journalistlære på Roskilde Dagblad.
Vis mere

101. Hader håndskrevne breve
»Jeg hader normalt håndskrevne breve, fordi jeg ikke kan læse dem,« sagde Lise Nørgaard i 2017 til Modemagasinet In.«

102. Hader 'jammer'
Lise Nørgaard forklarede i 2017 til fagbladet Journalisten, hvorfor hun ofte var så direkte i sin tone, da hun i sin tid besvarede læserbreve. »Jamen, jeg hader jammer. Folk, der skriver ind, skal ikke stryges med hårene. Nogle kan jeg godt holde med, andre skal have et spark.«

103. Evig festabe
Lise Nørgaards gode ven, filosofiprofessor Vincent F. Hendricks, fortæller til B.T., at Lise Nørgaard i en alder af 102 kom til hans 50-års fødselsdag klokken 20 og først forlod festen igen klokken 1.30 efter at have holdt et betragteligt hof hele aftenen suppleret af gin og tonics.

104. Hader at stå i kø
I et forbrugerinterview med Politiken i 2012 fortalte Lise Nørgaard, at hun er fan af indkøbsvogne, men at det værste var at stå i kø ved kassen.

105. Har styr på sin begravelse
Når Lise Nørgaard en dag skal herfra, har hun planlagt det vigtigste. I bogen 'De første 100 år' fortæller hun, at hun skal bisættes fra kirken i Skovshoved, hvor der skal synges salmer af B.S. Ingemann og Brorson – for eksempel 'Op al den ting som Gud har gjort'. Så skal hun begraves på kirkegården ved Skt. Ibs Kirke i Roskilde ved siden af sine forældre og sønnen Christian – med efterfølgende 'ordentligt gravøl'.