Mediet Frihedens Stemme, der har Stram Kurs-stifter Rasmus Paludan som chefredaktør, er blevet hevet i Pressenævnet efter en artikel om Hugo Helmigs død.

Det sker, efter at en klageberettiget person har klaget over 'manglende forelæggelse og krænkelse af privatlivets fred' i forbindelse med, at mediet offentliggjorde dødsfaldet, før familien selv havde meldt noget ud.

Det skriver fagbladet Journalisten, som har fået oplysningen bekræftet af Pressenævnet.

Den blot 24-årige sanger havde mistet livet 23. november, oplyste hans far, Thomas Helmig, på Instagram 2. december.

Musikeren Hugo Helmig døde 23. november som blot 24-årig, oplyste hans far, Thomas Helmig, på Instagram. Men på dette tidspunkt havde Frihedens Stemme allerede offentliggjort dødsfaldet.
Musikeren Hugo Helmig døde 23. november som blot 24-årig, oplyste hans far, Thomas Helmig, på Instagram. Men på dette tidspunkt havde Frihedens Stemme allerede offentliggjort dødsfaldet. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Men på dette tidspunkt var nyheden allerede begyndt at florere.

Allerede 27. november valgte Frihedens Stemme nemlig at offentliggøre dokumentation for dødsfaldet via et opslag, som mediet havde lavet i CPR-registeret.

At fremskaffe denne information er i princippet ikke ulovligt, da disse er tilgængelige hos landets kommuner.

Men det er muligvis i strid med god presseskik efterfølgende at dele de private oplysninger, medmindre de har offentlighedens interesse, 'og i så fald bør omtalen være så skånsom som mulig', lyder det i vejledningen for god presseskik.

Rasmus Paludan mener dog ikke, han har gjort noget forkert, og derfor glæder han sig til, at sagen behandles i Pressenævnet, oplyser han til Journalisten.

»Hvis Pressenævnet laver om på, hvad der gælder presseetisk, og man ikke må rapportere dødsfald blandt meget kendte mennesker før ni dage senere, så retter vi selvfølgelig ind efter det. Men det ville vi blive meget, meget overraskede over,« siger han.

Han tilføjer, at det var 'en fejl' at vente fire dage med at offentliggøre historien. 24 timer 'havde været alt rigeligt', mener han.

Han hæfter sig ved, at det er muligt for enhver borger at købe sig til informationer om dødsfald i de offentlige registre.

Rasmus Paludan demonstrerer i Tårnby ved København tirsdag den 19. april 2022.
Rasmus Paludan demonstrerer i Tårnby ved København tirsdag den 19. april 2022. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

B.T. var et af de danske medier, der undlod at skrive om dødsfaldet, før familien selv havde fået lov at bekræfte det. Om den beslutning har chefredaktør Pernille Holbøll udtalt til Journalisten:

»En bekræftelse på et dødsfald af den karakter er ekstremt vigtig. Det er det selvfølgelig, fordi det er frygteligt og en tragedie. Der er ingen offentlig interesse, der trumfer respekten for familiens interesse.«

Ikke alle kan klage til Pressenævnet over en artikel. For at være klageberettiget skal man selv være nævn ved navn i artiklen eller være blandt en kreds af pårørende, der kan indgive klage på vegne af en afdød.

Taber Rasmus Paludan sagen, kan han blive pålagt at bringe en beklagelse på forsiden af Frihedens Stemme.