Fie Laursen er de seneste uger blevet kritiseret af både influencere, fans, eksperter og Forbrugertilsynet i Norge for en konkurrence på sin Instagram-profil, hvor de 324.000 følgere kan vinde en skønhedsoperation.

Konkurrencen er lavet i samarbejde med Clinic Mono i Tyrkiet, hvor operationen skal foregå. Ved at lave konkurrencen har Fie Laursen fået nedslag i prisen på sin egen operation på klinikken, en såkaldt 'brazilian butt lift', hvor fedt fra mave og hofter bliver suget ud og sat ind i numsen.

Nu er der fundet en vinder af konkurrencen. Det blev 21-årige Mathilde Saurmilch fra Aarhus, og hun kan godt se det problematiske i sådan en konkurrence, selv om hun er glad for at have vundet. Blandt andet er hun enig i Forbrugertilsynets kritik af, at Fie Laursen ikke oplyser tilstrækkeligt om bivirkninger eller potentielle konsekvenser ved kosmetiske operationer.

»Selvfølgelig skal folk have at vide, at der er bivirkninger, så det burde hun nok have oplyst om. Jeg ved jo godt, at der er bivirkninger, men nogle gør selvfølgelig ikke. Man bør notere det i sådan en konkurrence,« siger hun til B.T.

Saurmilch har tidligere fået foretaget næse- og brystoperationer og skal nu finde ud af, hvad hun vil have lavet denne gang.

»Jeg har haft tanker, men er ikke kommet frem til noget. Jeg skal lige snakke med dem (lægerne på den tyrkiske klinik, red.) igen og finde ud af det,« siger århusianeren, som mener, at debatten om konkurrencen – og influenceres ansvar generelt – er vigtig.

»Som ung kvinde bliver man mega påvirket af Instagram og de andre sociale medier, og det er det, der gør folk usikre, hvilket er mega ærgerligt. At få foretaget en operation er en kæmpe beslutning, og selv om jeg selv har valgt at gå den vej, så anbefaler jeg ikke andre at gøre det,« siger Mathilde Sauermilch, som selv har små 3.000 følgere på Instagram.

Hun siger, at især brystoperationen var noget, der krævede store overvejelser, før hun besluttede sig for at få det gjort.

Blogger Fie Laursen. (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)
Blogger Fie Laursen. (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix) Foto: Linda Kastrup
Vis mere

»Jeg havde overhovedet ingen bryster før, og det var lidt trist. Der er noget om det der med, at man føler sig mere som en kvinde, når man har bryster. Men det var et voldsomt indgreb, og det tog lang tid for mig at vænne mig til at have bryster. Men i dag er jeg meget glad for, at jeg fik dem lavet,« siger Mathilde Saurmilch.

Fie Laursen er lige nu i Tyrkiet i forbindelse med sin ligeledes meget omdiskuterede tandbehandling, hvor hun får filet tænderne ned og sat porcelænsstykker, såkaldte 'veneers', på. Hun forsvarer over for B.T. sin ret til at reklamere for skønhedsoperationer og afviser at være en dårlig rollemodel.

»Den kritik forstår jeg ikke. Plastikoperationer er blevet normaliseret i årevis af Hollywood-stjerner og danske kendisser. Mine helt unge følgere kan slet ikke få foretaget operationerne, fordi de er under 18,« siger hun.

Men de bliver stadig påvirket af dig. Kan du stå inde for at normalisere kosmetiske operationer?

»Når jeg kommer med en anbefaling, er den gennemresearchet. Jeg vil aldrig anbefale, at man får foretaget et buttlift i Danmark. For klinikkerne har ingen erfaring med det. Selvfølgelig er der masser af dårlige klinikker i Tyrkiet, men den, jeg anbefaler, har gjort det hver dag i to år, og de kan lave sådan en operation i søvne. Omvendt vil jeg altid anbefale, at man får lavet bryster i Danmark, for der er danske kirurger de bedste,« siger Fie Laursen.

Det beroliger imidlertid ikke Anna Bjerre, psykolog og direktør for nonprofitorganisationen Girl Talk. Hun er bekymret for, at unge under 18 får et budskab om, at det er almindeligt og normalt at være utilfreds med sin krop, og at det, man ikke kan lide, skal laves om.

»Jeg synes, at når nu denne Mathilde vinder og ikke engang ved, hvad hun skal have lavet, så bliver kosmetiske operationer til det samme som et impulskøb i en butik. Det er både bemærkelsesværdigt og lidt skræmmende.«

»Det er som at gå til frisør og sige: 'Jeg trænger til noget nyt, lad mig få lavet nogle striber i dag.' Vi behandler ikke kroppen ordentligt, når vi laver varige ændringer på den baggrund,« siger hun til B.T.