Chokbølgen, der tirsdag gik gennem den danske kendisverden, var massiv. Ingen ville tro det. Tro, at Morten Lindberg, bedre kendt som Master Fatman, var død. Blot 53 år gammel.

'Jeg fatter det ikke - Morten, for helvede,' skrev ven og forfatter Klaus Lynggaard på Facebook.

Ikke kun vennerne var i chok. For den storkrammende dj, radiovært, foredragsholder, konferencier med mere og hans kosmiske kærlighed blev gavmildt delt ud til hver og én, som han mødte på sin vej. Eller i æteren.

»Husk, at livet er en gave. Og du skal leve det lige nu,« var nogle af de sidste ord, som han mindede os alle om i det, der blev hans sidste radioprogram på Radio24syv.

Søndag morgen - blot to dage før hans død - blev det sendt. Og begge dele praktiserede Morten Lindberg til fulde.

I det københavnske bybillede var han en kendt og elsket figur, når han iført sine flagrende og som regel farvestrålende gevandter drønede rundt på sin scooter.

Altid med et smil på læben. Altid klar med et kæmpe-kram. Og en snak. Til lille og stor. Ung som gammel.

For han troede virkelig på kosmisk kærlighed. På kærlighed til alt og alle.

»Det letteste er at have hovedet oppe i sin røv hele tiden og kun tænke på sig selv,« forklarede han i 2017 til Politiken og fortsatte:

»Lige så snart du skal tænke på andre, bliver du tvunget til at glemme dig selv. Og det er sværere.«

Det var sandsynligvis i hjemmet i Dalum på Fyn, at kimen til det rummelige menneske, der en dag skulle blive til Master Fatman, blev lagt.

Ud over at vokse op i et hjem, hvor der var højt til loftet, tilbragte Morten Lindberg skoleårene på Rudolf Steiner-skolen, hvor de kreative årer i den lille Morten blev forstærket. Litteratur og musik fyldte hans hjerte.

21 år gammel havde han allerede opbygget et ry og omdømme som populær dj, der fik fundamentet under dansegulvene til at gungre, når han satte pickup-nålen i tidens disco.

Men han var knap så lille længere. Og i en slags hyldest til entertaineren Liberace begyndte han at kalde sig dét, vi alle kendte ham som. Master Fatman.

Det blev hans brand. Og han spillede på det. Næsten med stolthed.

»Jeg er det modsatte af sådan et dansk design-hjem, hvor der skal stå en æggestol i hjørnet,« fortalte han fyens.dk og uddybede:

I såvel 1995 som 1996 deltog Master Fatman i Dansk Melodi Grand Prix
I såvel 1995 som 1996 deltog Master Fatman i Dansk Melodi Grand Prix Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Jeg har proppet lejligheden med alle mulige mærkelige ting fra alle mulige lande. Sådan er jeg også indeni.«

Med sin deltagelse i det populære underholdningsprogram 'Vild med dans' i 2006 udvidede Morten Lindberg fanskaren i sit kosmiske univers.

Selv om han måske ikke var den dygtigste danser på de bonede gulve, var det svært ikke at holde af ham.

Og han fortalte da også selv om gamle damer, der stoppede ham på posthuset for at snakke om programmet og dansen. De snakke tog han sig altid tid til.

Musikken fyldte meget i hans alt for korte liv. Det gjorde glæden ved mad også.

I tidligere interview fortalte han om, hvordan han allerede som ung i Aarhus nærmest planlagde og åd sig til dét korpus, der skulle blive til Master Fatman.

Og at der var alt for stor fokus på overvægt og for lidt på livskvalitet. Selv så han sig i hvert fald som både tyk og glad.

»Jeg bor selv ved søerne i København, og jeg ser hver dag mange løbere, som er helt sprittynde og ser sure ud,« sagde han eksempelvis til Information og fortsatte:

»Så har jeg tit lyst til at sige: 'Hey, kom og sid lidt her på Tykkes skød, og så lad os lige snakke lidt'. Det er jo ikke ensbetydende med, at det er dårligt at løbe. Men det er for unuanceret til mig.«

»Nogen gange, hvis jeg skal tabe mig, fordi jeg skal ud at gå på et bjerg eller svømme, så lader jeg være med at spise kager i en måned,« forklarede han i interviewet og understregede:

»Men jeg synes, at hvis man har det skidt med at være tyk, så skal man jo gøre noget ved det. Og hvis du har det skidt med at have langt hår, så skal du blive klippet. Man er jo ansvarlig for sit liv.«

Morten Lindberg tog ansvaret for sit. Også når det kom til kærligheden, som ikke var kun noget, der blev praktiseret udadtil. Privat var den også i højsædet.

I 2009 mødte han sin nuværende kone Herminia, der kom fra Mozambique, på Roskilde Festival. Året efter blev de gift.

Ud over den ældste søn Wilhelm på 19, som Morten Lindberg havde fra et tidligere ægteskab, voksede børneflokken støt hjemme på Nørrebro.

Først kom Sol og Vincius til. Senest tvillingerne Heaven og River, som blot er halvandet år gamle.

Nu har fem børn mistet deres far. Nu har Herminia mistet sin mand. Alt for tidligt. Og skal kæmpe med at finde den højere mening med det.

Måske skal de tænke som 'Tykmesteren' selv.

I et interview med Politiken fortalte han i hvert fald, at han var troende. At han troede på »stort set alt«, hvad end det var at elske sin næste eller liv efter døden.

Og at »vejen til en vellykket genfødsel er at leve som et godt og kærligt menneske«.

Den vej gik Morten Lindberg på. Måske får vi lov til at møde ham igen.