’Hr.Skæg!’ jubler børnene i Cirkus Summarum, når Mikkel Lomborg, 42, toner frem i manegen med sit cykelstyroverskæg og meterlange skæg. Det gør de også, når han sidder i metroen på vej hjem efter cirkusforestillingen. Han gør alt for at underholde børnene, og han gør alt, når det kommer til kærligheden. Han er således også konverteret til islam.

DRs omrejsende Cirkus Summarum var årsag til, at han mødte sit livs store kærlighed, Neeni. Hun stod en dag på stien udenfor cirkusteltet på Ti-Øren med sin lille datter, Shireen, og så tabte Mikkel sit hjerte.

- Hun lignede en Disney-prinsesse. Vi snakkede lidt sammen, men jeg vidste også, at det aldrig kunne blive til noget med os, fordi hun var muslim. Hun skrev til mig på Facebook, og vi udvekslede tanker og drømme igennem tre år, før vi blev kærester, fortæller Mikkel, der måtte konvertere til islam for at blive gift.

- Det var ikke nogen stor beslutning. Jeg har altid været troende, men ikke haft nogen bestemt religion. Jeg har sendt mine bønner til stjernehimlen, så det kan jeg godt forlige mig med.

Hr. Skæg har åbnet mange døre for Mikkel Lomborg, men han har også oplevet, at der er grænser for, hvad han kan gøre, netop fordi han er en populær DR-figur.

- Jeg kom af vanvare til at lave en video for Enhedslisten op til sidste valg, og det betød, at DR måtte tage hr. Skæg af sendefladen i de tre måneder, valgkampen stod på, fortæller Mikkel Lomborg.

Masser af autografer

Hr. Skæg er den største succes i DRs børneunivers siden Bamse og Kylling. Bunken med 10.000 autografkort blev brugt op for en måned siden. Alene i år vil han have optrådt ved 100 hr. Skæg-koncerter og 40 cirkusforestillinger, og ofte kan det vare op til tre timer at skrive autografer, fordi alle børn skal have tid til at stave deres navne. Hr. Skæg har svært ved at sige nej. Også selv om han får irriterede blikke fra forældrene over at skulle stå i kø og vente så længe.

At han blev hr. Skæg, betragter han selv som lidt af et mirakel.

Det sorteste hul

- Jeg var lige blevet forladt af min kone gennem seks år og var på vej ned i det sorteste hul i menneskehedens historie, da DR ringede og bad mig om at komme til casting.

- De ville lave en dansk version af et populært svensk børneprogram om tal, hvor de medvirkende løb rundt med lange skæg, og nu ledte de efter en, der kunne være hr. Skæg. Jeg havde helt tilfældigt været med i 20 sekunder i Jacob Riisings ’Amigo’, der handlede om skæg, og det kunne de huske. Jeg blev så at sige reddet på falderebet, fortæller Mikkel Lomborg, der trådte frem på skærmen for seks år siden med ’Skæg med tal’. Siden er det blevet til ’Skæg med bogstaver’, og ’Skæg med ord’. I vinter kom Hr. Skæg på frimærke, og til efteråret kaster hr. Skæg sig ud i at gøre det skægt at lave matematik.

Håbløs til matematik

– Jeg var selv helt elendig til matematik i skolen og fik 00 eller 03, så jeg kommer virkelig til at møde min dæmon, når jeg skal vise børnene, at hele verden er fyldt med matematik, konstaterer han og bobler samtidig af forventning.

- Hr. Skægs store mantra er, at du ikke kan gøre noget forkert. Han smiler og er glad, og det er den allerbedste måde at møde verden på, siger Mikkel Lomborg, der er uddannet pædagog og har arbejdet med udsatte unge i 11 år, inden tv-karrieren tog fart.

- Hr. Skæg og jeg ligger meget tæt op ad hinanden. Jeg har fået lov til at lave en figur, der er så meget mig, at der ikke er så meget personlighedsspaltning. Men jeg kan mærke, at jeg har behov for i større og større grad at skelne mellem Mikkel Lomborg og Hr. Skæg.

Vendepunkt

Mikkel Lomborg er nemlig kommet til et vendepunkt i sit liv som nybagt far til en lille pige med langt, sort hår – ligesom sin far.

-Jeg føler, at jeg først er blevet voksen, efter jeg er blevet far. Nu skal jeg ikke bare være i nuet, som jeg altid har været god til. Jeg skal lære, at jeg har en kærlighed, jeg forlader og kommer tilbage til, forklarer Mikkel Lomborg og stråler ved tanken om fødslen:

- Det var så ubeskrivelig smukt at se hende blive født for øjnene af mig. Det har vendt mit liv på en tallerken.