Den legendariske dansktop- og countrysanger Teddy Edelmann er gået bort natten til nytårsdag efter længere tids sygdom. Det bekræfter hans kone overfor BT.

’Hej du spillemand, vil du sige mig med det samme’.

Sådan lød den velkendte frase i et af countrysanger og dansktop-musiker Teddy Edelmanns største hits, 'Himmelhunden', hvor han også spørger 'vor herre', om man må 'tage hunden med sig ind i himlen'.

2018 vil ikke byde på mere sang fra den 76-årige københavnske gadedreng, der endte med at blive østjyde. Natten til nytårsdag gik Teddy Edelmann bort. Det bekræfter hans kone Ritva Sariola overfor BT.

»Han har været syg længe. Han har haft KOL og lungekræft, så han kunne ikke mere. Så han sov stille ind i nat,« siger hun.

Teddy Edelmann blev født i 1941 på Vesterbro i København. Og netop København dannede i begyndelsen rammen om hans musikkarriere, der begyndte i 1950’erne, da han blev sanger i sin fætters band. Karrieren tog for alvor fart i 1970’erne, da han blev del af country-kvarteten ’Teddy, Chano, Jan & John’, der hittede med deres countryprægede slagerpop. Et af deres hits var ’Jeg vil bo på Vesterbro’.

Efter nogle år gik bandet fra hinanden, og Teddy Edelmann begyndte en solokarriere. I begyndelsen af 1980’erne kom det store gennembrud med sangen ’Himmelhunden’.

Karrieren som solist var dog ikke helt nem, da DR blandt andet nedlagde Dansktoppen. Teddy Edelmann måtte hurtigt sande, at de fleste job var at finde i Jylland, og i 1984 flyttede han sammen med sin kone og parrets to sønner, Mickey og Dennis, til Horsens.

I mange år derefter var Teddy Edelmann blandt andet fast inventar på listerne over musikunderholdning til landets markeder. Og i en årrække var han også fast deltager i den årlige 'Schlager-Parade', hvor blandt andet Dorthe Kolle, Tommy Seebach og Jodle Birge også var med.

I 2004 blev Teddy Edelmann ramt af en blodprop, og ægteparret flyttede til Østbirk. Teddy Edelmann havde brug for ro – og det fik han i den lille, østjyske by.

Blodproppen satte en stopper for Teddy Edelmanns muligheder for at spille guitar. Det fortalte han til Horsens Folkeblad i forbindelse med sin 70 års fødselsdag i 2011. Dog kunne den folkekære sanger fortsat synge.

»Jeg prøvede at komme tilbage. Jeg var på Vejlefjord, og det gik meget godt. På sin vis er jeg sluppet heldigt. Men der har hele tiden været småting, der skulle repareres. Og hånden vil altså ikke være med mere. Nu er det så betingelserne. Det beklager jeg dybt,« fortalte Teddy Edelmann dengang til den østjyske avis.

Han fortalte også, hvordan sangen om ’Himmelhunden’ havde præget hans liv. Og at han nogle gange kunne spille den fem-seks gange på en aften, fordi det var den, som folk bare ville høre.

»Det er den bedste hund, jeg nogensinde har haft,« fortalte Teddy Edelmann om den kendte sang, der egentlig var skrevet af en svensker, og allerede var et hit på svensk, før Teddy Edelmann indspillede den på dansk.

Teddy Edelmann efterlader sig sin kone og én søn. Parrets anden søn gik bort for ti år siden. Derudover efterlader han sig seks børnebørn.