Selvom skuespillere har et langt repertoire, har publikum en tendens til at huske dem for én enkelt rolle. Når det gælder Malene Schwartz, er der ingen tvivl om, at rollen som Maude Varnæs i 'Matador' er den, danskerne husker hende bedst for.

I sin nye biografi ‘Kan hun selv gå herhen’, som udkommer om kort tid, afslører den 85-årige skuespiller, at hun også selv har en forkærlighed for Maude.

Det fortalte teateranmelder, Jakob Steen Olsen, i sladder podcasten ‘Det, vi taler om’.

I programmet læser han højt af bogen, blandet andet om Malene Schwartz’ tanker om at blive gammel.

Malene Schwartz har skrevet en bog om at blive ældre. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Malene Schwartz har skrevet en bog om at blive ældre. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Og det er netop i den sammenhæng, at hun sender en tanke til Maude.

Ifølge Jakob Steen Olsen kommer hun i selvbiografien vidt omkring livet, som det kan se ud i en alder af 85. Selv kender han Malene Schwartz som:

»En pæn dame, men hun er også rigtigt meget mere end det. Hun bliver ved med at gide, og hun bliver ved med at udfordre livet. Hun insisterer på at blive ved med at være nysgerrig og på, at der stadig er noget i livet til mig.«

Hun er stadig aktiv, insisterer på at gå til crossfit, men deler også sine tanker om tab og sorgen over i 1992 at miste ægtemanden Paul Hammerich, der døde under en hjerteoperation.

Malene Schwartz med sin mand Paul Hammerich.
Malene Schwartz med sin mand Paul Hammerich. Foto: STORMLY JESPER
Vis mere

»Men ingenting varer evigt,« siger Jakob Steen Olsen i programmet og fortæller, hvordan Malene Schwartz nogle gange går på kirkegården for at se på gravsteder og sten. Hun ved allerede, hvordan hun gerne vil begraves, når den tid kommer.

»Foran kirken er der en plæne, hvor man kan få sin urne sat ned. Jeg har fundet et sted under et træ, som jeg håber er ledigt til den tid. Der er den skønneste udsigt over mark og mose og Holløse bredning. Der skal bare være et lille skilt med mit navn og dato, og der skal stå: ‘Nu går jeg op og lægger mig',« skriver hun.

Du kan høre Jakob Steen Olsen læse op af bogen her.