Det er dyremishandling, og derfor er det helt ude i hampen, at et enigt kendis-panel i dagens udgave af det populære radioprogram Mads & Monopolet på P4 anbefalede en lytter at gå ind og se tyrefægtning i Valencia i Spanien.

Sådan lyder det fra dyreværnsorganisationen World Animal Protection Danmark.

»Tyrefægtning er ikke underholdning, men et tragisk skue over et lidende dyrs chanceløse dødskamp. Kultur og tradition kan ikke bruges som undskyldning for at mishandle dyr,« siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Dagens paneldeltagere, skuespiller Pilou Asbæk, chefredaktør på Weekendavisen Martin Krasnik og tv-vært Sofie Linde, anbefalede under henvisning til, at man altid skal være åben over for andre kulturer og aldrig sige nej til en oplevelse, lytteren at gå tyrefægtning.

Men ifølge World Animal Protection Danmark er det netop denne tankegang, der holder liv i en tradition, som medfører en grusom død for tyrene.

Gitte Buchhave kalder det 'problematisk' at DR i et af deres mest populære programmer 'legitimerer dyremishandling'.

»Det sender et uheldigt signal om, at denne type underholdning er helt okay. Kulturarv retfærdiggør ikke en aktivitet, der beror på dyremishandling,« siger hun.

Programmets mangeårige vært, Mads Steffensen, mener, at World Animal Protection Danmark bør glæde sig over, at et tema, der ligger organisationen meget på sinde, bliver taget op til debat.

»Det giver dem jo en god mulighed for at fortælle, hvad de synes. Vores paneldeltagere er ikke eksperter. De siger, hvad de synes, og så kommer der en debat efterfølgende om, hvorvidt man er enig med dem eller ej. I stedet for at være sure, synes jeg, de (World Animal Protection Danmark, red.) skulle glæde sig over, at denne lørdag fik de diskuteret noget, der betyder noget for dem,« siger Mads Steffensen og tilføjer:

»Mads & Monopolet er et program, hvor der bliver givet og taget. Der er højt til loftet, og lytterne kender præmisserne. Vi har aldrig påstået, at vi er en jury eller en domstol. Vi siger bare, hvad vi synes.«

Monopolets møgsager:

Må man gramse på sovende kvinder?

I januar skulle monopolet diskutere, om en kvinde burde fortælle sin veninde, at hun nytårsaften var vågnet ved, at venindens mand lå og gramsede på hende. Skuespiller Carsten Bjørnlund opfordrede kvinden til at tænke over, om hun selv havde en andel i det, og musiker Søren Rasted mente, at overgrebet, ikke var stort nok til, at det skulle koste manden kone og børn. Det fik flere vrede lyttere til tasterne blandt andre Dansk Kvindesamfunds tidligere næstforkvinde, Ulla Tornemand, som skrev, at deres udtalelser var 'med til at legitimere seksuelle overgreb'. Vært Mads Steffensen tog efterfølgende sine monopol-deltagere i forsvar og sagde, at der måtte være tale om fejlfortolkninger og misforståelser, og at ingen i panelet, mente, at der var tale om et overgreb, og at det på ingen måde var kvindens egen skyld.

Rødvin og køreture

Blot en måned senere var den gal igen, da blærerøven Mads Christensen og TV-vært Ane Cortzen ikke mente, at en søn burde tage nøglerne fra sine forældre, når de ville køre bil efter at have drukket for meget rødvin. Sangerinden Søs Fenger var dog uenig, men det var alligevel ikke nok til at holde de rasende lyttere tilbage, og programmet endte endnu en gang i en shitstorm. Efterfølgende var Mads Steffensen ude og tage udtalelserne i forsvar: ’Hør nu her: Ingen i panelet tog let på spirituskørsel, selvfølgelig ikke. Panelet foreslog forskellige modeller: Tag nøglerne, giv dem et lift, brug en alko-tester, tæl glas, så man har styr på, hvor meget der blev indtaget. Alle tog afstand fra spirituskørsel,’ skrev Mads Steffensen på programmets Facebookside.