Lyt til artiklen

En magtfuld, fremtrædende og tung erhvervsmand. Det var det Adam Price skulle bruge, da han skrev søndagens afsnit af 'Borgen'.

1,46 mio seere mødte søndag aften Joakim Crohne - spillet af Ulf Pilgaard - som forsøgte at presse statsministeren til at trække et lovforslag tilbage, ved at true med at trække sit multimillardfirma ud af landet. En sag som den daværende statsminister Anker Jørgensen tilbage i 1980'erne skulle igennem med skibsrederen Mærsk McKinney Møller.

Men mens halvdelen af de danskere som så tv søndag aften så 'Borgen', var Mærsk selv ikke en af dem. Derfor kunne Hr. Møller tidligere i dag ikke svare på, om den fiktive Joakim Crohne rent faktisk lignede ham.

Måske Mærsk, måske ikke
Men det var ikke nødvendigvis Mærsk, som Adam Price tænkte på, da han skrev. Og så alligevel:

- Det kunne det godt være. Der er nogle sammenfald med virkeligheden, det skal der være for at dramaet fungerer bedst. Det ville være underligt at skrive en serie om Danmark, hvis der ikke var genkendelige personer. Det er dramaoplevelsen vi går efter, inspirationen finder vi i virkeligheden. Og er der noget som inspirerer, så er det virkeligheden, siger seriens forfatter Adam Price til bt.dk

Udspiller sig helt i vores hoveder
På 'Borgen' får statsminister Birgitte Nyborg - som skrevet - besøg af Joakim Crohne, hvor de mødes efter 'kontortid', drikke kaffe og kigger på hinanden over et småkagefyldt sofabord. En scene som er let at tro på, og som bygges op med 'at den forrige statsminister ofte havde besøg af Crohne'. 
Så ved Adam Price noget om dansk politik, som vi andre ikke ved?

- Neeeej, det gør jeg ikke, selvom jeg nogle gange ville ønske det. Men her kommer der hjælp i form af biografier og sådan. Så leger vi forfattere med dem. Og realistisk eller ej, hvis dramaet virker, så er vores arbejde jo gjort. Men altså vi har ikke haft adgang til nogle hemmelige arkiver, serien udspillede sig helt i vores hoveder, fortæller Adam Price.