Den satiriske voksenjulekalender 'Jul i republikken', der skulle have været sendt på radiokanalen P1 i december, blev aflyst i sidste øjeblik. Officielt hedder det, at kvaliteten var for dårlig, men det er ikke umiddelbart det indtryk, som hovedrolleindehaver Claes Bang har.

Claes Bang, der er biografaktuel med den hæderskronede film 'The Square', kan slet ikke forstå beslutningen. Han mener, at holdet bag 'Jul i republikken' har gjort alt for at leve op til og imødekomme DRs mange rettelser til programmet, som er kommet undervejs.

»Torsdag ringer Lotte Svendsen (instruktøren, red.) til mig og siger, at hun har fået besked på, at nogen i DR – jeg tror hovedsageligt Tine Smedegaard (kulturdirektør hos DR, red.), har fået kolde fødder. Hun har fået at vide, at julekalenderen er så dårlig, at hun (Tine Smedegaard, red.) ikke kan sende det,« siger skuespilleren til BT.

Når han husker tilbage på starten af sin involvering af processen virker det hele meget 'løjerligt'.

»Jeg kommer til læseprøve, og jeg tænker: Hold da op. Det er jo satire det her, så det har jo noget kant. Men samtidig, så tænker jeg også, at det er gennemarbejdet og godkendt alle steder fra. Så det er i orden, og vi går i gang med at indspille det.«

I julekalenderen spiller Claes Bang prins Henrik, der sammen med den kongelige familie er sendt til et socialbyggeri på Amager, efter det danske monarki var afskaffet. I stedet er politikeren Johanne Schmidt-Nielsen, der er spillet af selvsamme, valgt som præsident. Lotte Svendsen har tidligere forklaret, at hun måtte vælge mellem Johanne Schmidt-Nielsen og George Metz, tidligere chefredaktør for Dagbladet Information, som medvirkende, da to venstreorienterede personer var én for meget.

Derudover valgte DR også at blande sig i Claes Bangs rolle.

»Et af prins Henriks gennemgående projekter i denne julekalender er, at han er i gang med at grave et hul, så han kan lægge sig, når han er færdig med at være her. Han har jo annonceret, at han ikke vil begraves ved siden af dronningen, så han finder sit eget sted. Sin egen gravhøj. Det projekt beder de om at få tonet ned. Det, synes DR, er for voldsomt. Også selvom det har været med fra starten af i manuskriptet. Det er ikke noget, som er blevet tilføjet.«

Men på trods af de mange ændringer valgte man at aflyse julekalenderen. Det er første gang, at Claes Bang har medvirket i sådan en tumultarisk proces.

»Jeg har aldrig prøvet at stå med manuskripter, som var godkendt og klar til indspilning og så lige pludseligt blive udsat for, at der er indhold, som nogen synes på en eller anden måde kan virke anstødeligt i en eller anden sammenhæng og derfor må tages ud. Nej, det har jeg ikke prøvet. På den måde er der noget selvcensur over det her, som jeg synes er rimelig heftigt. At der sidder et enkelt menneske, som dagen før, det skal sendes, helt egenhændigt beslutter, at det her ikke kan blive sendt, fordi hun af en eller anden grund er bange for et eller andet.«

Tror du, DR er bange for at fornærme kongehuset?

»Ja. Jeg er bange for, at der er nogle overvejelser bag det, hvor man er bange for et eller andet. som jeg ikke helt kan lure, hvad er. Jeg har en fornemmelse af, at der er en dagsorden, som man helst ikke vil adressere. Og derfor siger man, at det er for dårlig,« siger han og fortsætter:

»Det hele ville gøre det meget nemmere, hvis det blev sagt lige ud af posen. Jeg synes, det er heftigt, vi går gennem en lang proces, hvor vi mærker, at der er kolde fødder i forhold til at fornærme kongehuset, og kolde fødder for at blive kaldt for talerør for de røde lejesvende og til sidst ender vi med forklaringen, at ’hov’ produktet ikke duer. At det ikke er godt nok.«

Den 50-årige skuespiller lægger vægt på, at han ikke har på fornemmelsen, at manuskriptforfatter Flemming Klems har haft et politisk ærinde med julekalenderen. Det er derimod Claes Bangs indtryk af, at manuskriptforfatteren har forelsket sig i idéen af, hvilke sjove situationer, der kan opstår, når man sætter kongehuset i ganske normale situationer. Han kalder det for en 'hyggelig lille juleting', som de har kreeret. Også Lotte Svendsen har tidligere givet udtryk for, at produktionsholdet har kæmpet for, at den omstridte julekalender, som vi formentlig ikke kommer til at høre, er både varm, sjov og julet.

»I fredags hørte vi de første 12 afsnit. Og det er fuldstændigt harmløst. Det er jo satire for fanden. Der er ikke nogen, der bliver pisset på. I hvert fald forsøger vi at klippe det til, så prins Henriks graverprojekt bliver tonet ned. Og det planlægger vi selvfølgelig også at respektere i de næste 12 afsnit,« siger Claes Bang.

Johanne Schmidt-Nielsen har i en sms forklaret, hvad hun mener om forløbet.

'Jeg synes da, at forløbet fremstår temmelig underligt. Jeg troede ikke, at ledelsen på den måde redigerede de enkelte programmer,' har hun skrevet ifølge nyhedsbureauet Ritzau.

Kulturdirektør Tine Smedegaard har tidligere afvist, at aflysningen skulle være politisk motiveret.

»Beslutningen om ikke at sende den her serie har ikke noget at gøre med politiske overvejelser. Vi tager beslutningen på baggrund af en samlet kvalitetsvurdering,« sagde hun mandag.