Matadors mor fik Bakkens store ærespris, Oscar, for den elskede tv-serie, der nu bliver til en miniby på Bakken næste år

Da Lise Nørgaard for næsten 40 år siden fik idéen til Matador, havde hun aldrig forestillet sig, at historien om Maude, Hans-Christian og Mads Skjern ville komme til at fylde så meget i hendes liv. Onsdag modtog dansk journalistisks grand old lady så Bakkens Oscar for serien.

Det er 36 år siden, Matador blev vist for første gang i fjernsynet. Siden har DR genudsendt serien syv gange med lige stor seersucces hver eneste gang. Ligesom serien har gået sin sejrsgang i udlandet, og den er blevet omdannet til en musical.

Næste år genopstår Korsbæk i miniformat på Dyrehavsbakken, hvor 97-årige Lise Nørgaard har været en særdeles aktiv samarbejdspartner.

Onsdag blev Matadors ’mor’ hædret med Bakkens Oscar for serien. Og det var da også en meget glad Lise Nørgaard, der modtog prisen, et tripleportræt af hende, Dyrehavsbakken og Matador malet af sidste års vinder, Jeppe Eisner.

- Det er helt fantastisk. Der er mange, som har prøvet at male mig, men jeg synes, at jeg på dem alle sammen ligner sådan en stram abbedisse. Jeg ved ikke hvorfor, men der er nogen, de kan ikke lide, at man smiler. Og jeg griner meget. Og længe, lød det fra en dybt rørt Lise Nørgaard til BT efter overrækkelsen.

Skal du have det tredobbelte portræt op at hænge på væggen?

- Ja. Og jeg har ellers aldrig haft et billede af mig selv hængende, hverken et fotografi eller et maleri. Men det her skal op. For der ser jeg så venlig ud, erklærede en smilende Lise Nørgaard.

Til gengæld havde hun aldrig i sin vildeste fantasi forestillet sig, hvor omfattende hendes idé om livet i en søvnig dansk provinsby ville blive.

- Overhovedet ikke. Det er ligesom, når man køber en ukrudtsgrund. Og så viser det sig, at der er olie under den, smilede hun fiffigt og skyndte sig derefter tilbage til hædren fra blandt andre Keld og Hilda Heick, Lille-Palle, Sonja Oppenhagen, Annie Lippert og Vagn Simonsen.

(P.S. Hvis du ikke er på mobilen - men på computeren - kan du se flere billeder fra Bakken øverst i artiklen (tallene 1-10))