Blottet og strippet. Dét var, hvad hun blev, da de gule breaking-bjælker 7. august sidste år blev aktiveret på stort set samtlige medier i Danmark. Med hendes navn på dem. Lisbeth Zornig var gået konkurs. Skammen skyllede ind over hende.

»Det var superflovt,« siger hun om følelsen, der fortærede hende, da nyheden brød ud.

For selv om Lisbeth Zornig i flere måneder havde forsøgt at forberede sig på dagen, var især én ting grænseoverskridende.

»At gå ud gennem porten og se folk i øjnene var det sværeste. Men også det vigtigste,« siger hun om de skridt, som hun tvang sig selv til at tage ud blandt folket i dén by, hun i et par år havde kaldt hjem. Den østsjællandske by Køge.

»Ren Korsbæk,« smiler hun med reference til byens liv og indbyggere. En by, hvor alle kender alle. Hvor alle tager sig tid til en sludder.

At kunne se sin by i øjnene efter konkursen var vigtigere end alle de politikere, Lisbeth Zornig havde været på kram med.
At kunne se sin by i øjnene efter konkursen var vigtigere end alle de politikere, Lisbeth Zornig havde været på kram med. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Men ville de sludre med hende?

»Jeg har været tæt på ministre og politikere, været på krammere med dem og nydt og følt mig som verdens navle i deres selskab. Men det var ikke dem, der bekymrede mig.«

»Hvis Køge begyndte at hade eller foragte mig, ville jeg ikke kunne bære det,« fortæller Lisbeth Zornig.

»Det var interessant at opdage, hvad der egentlig var vigtigt.«

Netop den politiske arena var en, Lisbeth Zornig i en årrække gjorde sig på, når hun kæmpede de svage og mest udsattes kamp. Og ville man som politiker sende det rette signal, var man på Lisbeth Zornigs side.

Men en sag om en million kroner fra daværende socialminister Annette Vilhelmsen i 2013 fik over en årrække så store konsekvenser for Huset Zornig, at virksomheden sidste år stod med en gæld på 1,3 millioner kroner til det offentlige.

Ikke alene virksomheden men også Lisbeth Zornig selv blev derfor ved retten i Roskilde erklæret konkurs 7. august sidste år.

Og det var dén dag, hun med en kasket trukket godt ned over hovedet og mørke solbriller bevægede sig ud i virkeligheden. Holdt sin mand i hånden og gik skridt for skridt gennem den brostensbelagte by ned til havnen. Med antennerne helt ude.

'Hey, Lisbeth, kom og få en gin og tonic,' blev der råbt fra en af barerne.

»Så fik jeg en gratis omgang, fordi jeg var gået konkurs. Det var så befriende,« smiler hun med lettelse i stemmen.

I dag kan hun grine af det, joke om velmenende kommentarer som 'op på hesten igen'.

»Det var nemmere sagt end gjort. For den var kurator lige kørt med. Han fik jo mine bilnøgler,« fortæller hun med et grin.

»Når man går personligt konkurs, slutter det hele med, at en advokat kommer hjem til en, spørger til smykker og kigger på alle billeder på væggene for at finde ud af, om de er noget værd.«

»Men da han fandt ud af, at det var min mand, Mikael, der havde malet dem, havde de ingen interesse,« siger hun med et smil om den groteske dag, fra hvilken hun også husker pling-lyden fra telefonen, når en sms tikkede ind, om at endnu et kort var blevet spærret.

»Jeg var ribbet,« siger hun og ryster på hovedet over at have været derude.

»Det er ikke nogens skyld ud over min. Men jeg kunne ligeså godt stå deroppe på taget, blottet og strippet for alt. Det var den følelse, jeg havde.«

»At skulle kigge folk i øjnene bagefter, tage sig at pressen og de sociale medier, det var noget af en tur,« erkender Lisbeth Zornig.

Lisbeth Zornig blev ribbet for alt, da hun sidste år gik konkurs.
Lisbeth Zornig blev ribbet for alt, da hun sidste år gik konkurs. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

I dag har hun fundet fodfæstet igen. Holder foredrag. Skriver bøger. Endnu er sagen ikke afsluttet, derfor afventer hun fortsat betingelser for afbetaling af gælden.

Selv om hun gerne havde været konkursen foruden, kan hun i bakspejlet se, at den var lærerig. At hun endelig har givet slip på sin evige frygt for at tabe ansigt og frygten for, hvad andre tænkte om hende. Om hun slog til.

Hun blev blottet og strippet. Men blev ikke udskammet af dem, der betød allermest. Folket. Hun overlevede.