Danskerne panter som aldrig før. Og hvis du spørger Dansk Retursystem, så har den danske realitystjernen Linse Kessler en stor del af fortjenesten.

»Det er sødt af dem at sige, at jeg har en del af æren. Jeg er da glad for det, men jeg ved nu ikke, om det er min skyld,« siger Linse Kessler.

Den 54-årige realitystjerne har været ansigt på en række tv-reklamer for Dansk Retursystem, hvor hun har opfordret danskerne til at huske at pante.

Nu viser de seneste tal, at 92 procent af alle solgte pantprodukter blev pantet i 2020. Tallet for solgte juice-, saft-, smoothie- og most-produkter er hele 91 procent, selvom der først blev indført pant på det i 2019. Det svarer til over 57 millioner flasker og dåser om året.

»Det overgår vores målsætning på 89 procent for juice- og saftkategorien – og vi syntes selv, det var et lige lovligt ambitiøst mål, da vi satte det,« siger markedsdirektør Marlene Holmgaard Fris i en pressemeddelelse.

Og det var faktisk lidt et tilfælde, at Linse Kessler endte med at sige ja til kampagnen. Hun så først mailen tre dage efter, hun havde modtaget den.

Hun havde tænkt, at hun lige ville læse den, og kunne så se, at det – på trods af at være kommercielt – var til fordel for miljøet. Det ville hun gerne hjælpe med.

»Jeg vidste først ikke engang, at det var noget, jeg fik penge for. Jeg tænkte bare, at det ville jeg gerne. Det er en god sag,« siger hun.

Kampagnen, der blev lanceret i 2019, hedder 'Plastik er fantastisk', og det har Linse Kessler måttet høre for efterfølgende. Heldigvis på den gode måde.

»Folk har været vilde med det. Nogle har rullet bilruden ned og råbt: 'Plastik er fantastisk', når de kørte forbi mig,« fortæller hun og griner.

Hver gang man genanvender en plastikflaske, sparer man 81 procent af CO2-udledningen i forhold til at producere en ny, og så får man jo også lidt penge ud af det.

I 2020 håndterede Dansk Retursystem cirka 1,7 milliarder emballage med pant. Det er en stigning på 19 procent i forhold til året før, og den stigning svarer til i alt 264 millioner dåser og flasker.