Line Baun Danielsen siger, der er  en generationskløft, som viser sig i disse dage i forbindelse med sexchikane-sagerne, der kommer frem i offentlighedens lys.

Noget, hun har skrevet et indlæg om på sin blog. Og her lægger hun ikke fingre imellem, selvom hun ved, at hun lægger sig i skudlinjen for hård kritik.

Indlægget på bloggen hedder 'Nu må krænkerhysteriet stoppe', og her skriver tv-værten, at den måde, sexchikane bliver behandlet i medierne, ikke er foreneligt med et retssamfund.

Noget, hun gentager og uddyber overfor B.T.

Line Baun Danielsen i arkivfoto.
Line Baun Danielsen i arkivfoto. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

»Det er et stort problem, at der er offentlig rettergang, hvor der i sager med anonyme anklagere ikke er den samme mulighed for at få fremlagt fakta og data fra episoden,« siger kommunikationseksperten, inden hun uddyber:

»Vi er et retssamfund, og der er man altså uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Der sker en skævvridning i den her periode.«

På sin blog skriver hun, at alle har et ansvar for de sammenhænge, man ingår i.

»Jeg har selv lært, at de signaler, jeg som kvinde vælger at sende, kan opfattes forskelligt. Går jeg nedringet, lårkort og udfordrende klædt til julefrokost, fest eller på bar – så ved jeg godt, at jeg sender et seksuelt signal,« lyder det blandt andet i indlægget.

Adspurgt understreger hun dog, at man ikke er ansvarlig for, at der er nogen, der tager på en. Men man er ansvarlig for de signaler, man sender. Og så er man ansvarlig for at sige nej, lyder det fra hende.

Men kan man ikke se, de kvinder, der stiller sig frem, som et udtryk for at sige fra, da det blev muligt? Eksempelvis hvis man tager udgangspunkt i Sofie Linde, der siger fra, da hendes stemme har en anden gennemslagskraft?

»Jo, jeg synes også, det er en vigtig og fin debat. Jeg synes bare, at det ikke kan være rigtigt, der kun er en rigtig holdning. Det, synes jeg ikke, er ordentligt. Det er ikke rimeligt.«

Du skriver et sted i dit indlæg, at 'vi alle er skyldige'. Vil du uddybe det?

»Kvinden skal ikke tage skylden for et overgreb, men vi er allesammen skyldige,« siger hun og fortsætter:

»Manden, der overskrider en grænse, er skyldig, men det er også op til kvinden at slå fra sig. Jeg er vokset op som barn af rødstrømpe-generationen, som barn af kvindefrigørelsen, og der lærte man at slå fra sig.«

Hun understreger, at magt aldrig skal bruges til at nedgøre nogen. Eller til at tilrane sig seksuelle ydelser. Kvinder skal dog lære at sige fra. At sige nej, er deres ret. Hun mener, at de yngre generationer også kan lære noget af den ældre generation.

»Man må også lære at sige 'nej'. Et 'nej' er en menneskeret. Vi må godt påtage os et ansvar. Så sætter jeg mig måske ikke lige ved siden af Morten Østergaard eller Frank Jensen ved en julefrokost.«

Man skal have forståelse for, at folk er forskellige - og ser forskellligt på situationer. Især når der er festligheder og alkohol indblandet.