Lyt til artiklen

Line Baun Danielsen fik tirsdag tilsendt en TikTok-video, hvori hun til sin store overraskelse kunne høre sin egen død blive annonceret.

»Line Baun Danielsen, 61, død i julen,« kan man høre den unge kvinde bag kameraet sige.

Den unge kvindes mor foran kameraet spærrer øjnene op og spørger, om der står, hvad hun er død af. Datteren svarer, at det er sket pludseligt.

Det er sådan, Line Baun Danielsen på sin blog beskriver videoen, hun så på TikTok – og som hun i første omgang ikke forstod en brik af.

Men hun var altså blevet en del af en TikTok-trend, lod hendes yngste barn hende forstå.

En trend, der især er stor i USA, hvor unge 'pranker' deres mødre ved at sige, at deres største, nulevende idol netop er død.

Videotrenden, som Line Baun Danielsen kalder »syg og morbid«, går normalt under hashtagget #celebritydeathprank, men det hashtag var altså udeladt ved videoen med hende.

»Så hvis man ikke vidste bedre – så var jeg var altså død som i død,« skriver den tidligere studievært i sit blogindlæg.

Hun kontaktede den unge kvinde bag videoen, der først ikke forstod problemet, men efterfølgende endte med at undskylde og fjerne den.

Hun undskyldte for at have overskredet Line Baun Danielsens grænser og sagde, det ikke havde været hensigten.

»Jeg fik dog aldrig et entydigt svar på, hvad hensigten så var med at dele den morbide video,« skriver den 61-årige blogger og kommunikationsrådgiver.

Og det er altså ikke, fordi hun hverken er blevet fintfølende eller uden sans for humor, understreger hun.

Hun skriver derimod indlægget, fordi hun gerne vil have stoppet det, hun kalder en »farlig trend«, og peger på, hvor skævt det er, at TikTok som mediegigant opfordrer til spredning af falske rygter om menneskers død:

»I en tid, hvor krænkelsesparatheden betyder, at vi knap nok må kommentere på andres udseende, kan det synes underligt, at vi tilsyneladende må lyve andre mennesker døde.«

Til sidst kommer Line Baun Danielsen med en opfordring til sine følgere:

»Tal med dine børn eller børnebørn om det her, og boykot TikTok. Jeg synes, grænsen er nået. Døden spøger man ikke med! Hvad synes I?«

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra Line Baun Danielsen, der ikke er vendt tilbage.