Lyt til artiklen

Der er noget helt skævt i Nashville, når countrymusikken skal reddes af en lesbisk canadier. Men det sker alligevel på kd Langs første rigtige country/pop album i godt tyve år.

Og før du undrer dig over, at Langs seksuelle interesse absolut skal nævnes i allerførste afsnit (hvad har det med musikken at gøre?), så hænger det logisk sammen med albummet titelnummer 'Sing it loud'.

Her har vi nemlig uden konkurrence den bedste 'Spring-ud-som-den-du-er-sang' i mindst to årtier - på højde med både Sebastians 'Du er ikke alene' og Tom Robinsons 'Sing (If You’re Glad to be Gay)'.

'Sing it loud, sing it, sing it -sing it loud', synger den nu 50-årige Lang med en forførende blanding af styrke, sødme og selvtillid. Og man forstår øjeblikkeligt, hvorfor hendes gode ven og croon-legende Tony Bennett kalder Lang 'sin generations bedste sanger'.

Der er selvfølgelig ikke nogen officielt konkurrence, der afgører den slags. Men de ti på én gang underspillede og himmelstræbende sange på 'Sing it Loud' minder os om, at kun ganske få kan tackle melodi og lyrik, som kd kan.

Tilbageholdt styrke

Volumen- og oktav-mæssigt kan den canadiske vokalist med lethed måle sig med både Mariah Carey og Christina Aguilera. Men i modsætning til disse andre power-sangerinder, fristes kd aldrig til at glemme sangen til fordel for eget vokal-praleri. Og den tilbageholdte styrke bruges istedet genialt til at gøre de smukke nye sange, der alle ligger i området imellem bluegrass, pop og country, endnu mere sprængfarlige og forførende. Man fornemmer nemlig konstant, at selv den mest afdæmpede detalje ligger inde med uanet energi.

Live i Nashville

Bortset fra en enkelt fortolkning af det gamle Talking Heads-nummer 'Heaven' har kd Lang selv været med til skrive de nye sange.

Sammen med sit live-band Siss Boom Bang har hun indspillet det hele live i studiet i Nashville. Og selvom der endnu ikke er dato på, tyder meget på, at kd Lang vil lægge vejen forbi Danmark i løbet af sommeren. 

COUNTRY/POP, Sing it Loud, kd LANG