Lange slæbende testikler. Svigtende sexlyst. Forfald. Dødsangst. Der er madding nok at sætte på comedy-krogen, når man har rundet 52 og gerne vil være sjov. På egen bekostning.

»Der må gerne være lidt smerte forbundet med det. Det er jeg bevidst gået efter. Noget, der gør nas,« siger han med et dæmonisk smil på læben om at blotte sig selv.

»Og nogen skal jo sige det,« tilføjer han.

Men når Lars Hjortshøj i den kommende uge har premiere på sit nye show 'Plan B', er det ikke kun egen andedam, der fiskes fra.

For i jagten på det næste grin har såvel Lars Hjortshøj som hans kolleger i disse tider fået en næsten uudtømmelig kilde i den omsiggribende krænkelseskultur.

»Det er en gavebod at være komiker i de her år. I virkeligheden kan man bare referere højt. Man behøver ikke engang en punchline,« smiler Lars Hjortshøj og fortsætter:

»Jeg må i princippet ikke gå på scenen og sige 'godaften mine damer og herrer'. For der er en stor chance for, at der vil være folk, som føler sig ekskluderet.«

»Det har taget en absurd drejning. Engang kunne vi være uenige og argumentere på grundlag af viden og oplysthed. Nu trækker man kortet 'Jeg føler mig krænket',« siger han med påtaget fornærmethed i stemmen.

Han ryster på hovedet, nipper til sin cortado, inden han med versaler tilføjer:

»Jeg er sgu da piv-ligeglad med, hvad andre føler. Jeg kan ikke begynde at tage bizarre særhensyn, for så bliver det bare en omgang 'hjort ved skovsøen'.«

»Det betyder ikke, at jeg ikke anerkender forskellighed. Jeg omfavner folks præferencer og tilbøjeligheder, men krænkelse er dybt egoistisk,« siger Lars Hjortshøj.

Han har i den grad talt sig varm og vil gerne sige et par ord til dem, der tilmed er krænkede på andres vegne.

»De bruger det som løftestang for at vise, at de er på et lidt højere niveau end alle os andre. De er ikke selv krænkede, men tager den på andres vegne. Mens de, der er krænkede, ofte ikke har bedt om det.«

Han ryster igen på hovedet. Smiler djævlesmilet.

»Det er sgu da sjovt,« siger Lars Hjortshøj, som også tager andre typer under kærlig komisk behandling. Som nu sit eget køn.

»Vi er under ekstremt pres i de her år, og nogle af mine unge artsfæller fejrer det med 'man-buns' (knold i nakken, red.). Det er da til at blive vanvittig irriteret over.«

»Og baristaer med læderforklæde. Jamen, for fanden da!« tilføjer han.

»Min morfar havde også læderforklæde. Men han var sgu da grovsmed og arbejdede med glødende jern.«

Men som nævnt indledningsvis går heller ikke Lars Hjortshøj selv fri. For som komiker må man 'gribe i egen hovedstol og skrive om dér, hvor jeg er i livet'.

I 30 år har standup været den hjemmebane, han har vundet sine sejre på.

Hvadenten det har været som den kiksede Robert i 'Langt fra Las Vegas', 'Klovn'-udgaven af sig selv, radio- og tv-vært eller bare sig selv, har han scoret.

Kigger han tilbage, er han landet et godt sted. Er totalt i balance.

Men som mange af sine kolleger kan selv en garvet rotte som Lars Hjortshøj blive ramt af usikkerhed og tvivl. Og sådan en mur ramte han, da han var i slutningen af 40'erne.

»Det var ikke en depression, men en tvivl på egne evner. Jeg havde opnået det meste, fået kolossal eksponering og opmærksomhed i mange år, lavet succesfulde ting som 'Badabing' på P4 gennem fem år.«

Lars Hjortshøj som Robert i comedy-serien 'Langt fra Las Vegas'. Her sammen med Klaus Bondam.
Lars Hjortshøj som Robert i comedy-serien 'Langt fra Las Vegas'. Her sammen med Klaus Bondam. Foto: BENT MIDSTRUP
Vis mere

»Så, hvad fanden var det næste? Hvad var der tilbage, som jeg ikke allerede havde lavet?« fortæller Lars Hjortshøj om det mørke hul, han landede i.

Svaret var simpelt.

»Det lykkedes mig at finde energien og glæden igen ved at acceptere, at det var okay at forfine de ting, som jeg behersker.«

Det nye show 'Plan B' er et af resultaterne. Med enorm stilsikkerhed jonglerer Lars Hjortshøj mellem krænkelser og manderoller. Mellem lange testikler og svigtende sexlyst.

Uden at tage hensyn til nogen.

Kun et enkelt tabu mangler han at knække inden premieren torsdag.

»En af mine venner begik selvmord for nogle måneder siden. Men kan jeg skrive om det?« spørger Lars Hjortshøj med alvor i øjnene.

»Hvis jeg sidder og påstår, at jeg tager fat i alle de ting, der gør ondt, så kan jeg også snakke om det. For det vil også være ren terapi, min måde at håndtere den kolossale sorg på. Og jeg bilder mig ind, at han ville have ønsket at høre de jokes.«

»Men sorg er røv-egoistisk, mig, mig, mig. Og ja, jeg blev rigtig ked af det, men hvordan fanden har han ikke haft det op til?«

»Det er dén, jeg prøver at se, om jeg kan knække. Om jeg kan pille egoismen ud af det.«

Om det lykkes, finder vi snart ud af.

Showet 'Plan B' får premiere 19. september på Bremen Teater, København.