I den amerikanske delstat Alabama har Senatet tirsdag vedtaget en lov, der indfører et forbud mod aborter – også i tilfælde af graviditet som konsekvens af voldtægt og incest.

Og det har nu fået verdensstjernen Lady Gaga til tasterne.

Sangerinden og skuespilleren har på Twitter ytret sin stærke modstand mod loven.

'Det er en skandale at forbyde abort i Alabama, og det gør det kun mere afskyeligt, at det også gælder dem, som er blevet voldtaget eller har været udsat for incest, med eller uden samtykke,' skriver Lady Gaga på Twitter.

Abortloven blev natten til torsdag dansk tid underskrevet af guvernøren i Alabama, Kay Ivey, og loven træder efter planen i kraft om seks måneder. Når det sker, kan læger, der udfører abort, blive straffet med op til 99 års fængsel.

Og det er en beslutning, Lady Gaga langtfra forstår.

'Så der er en højere straf for læger, der udfører disse operationer, end der er for de fleste voldtægtsmænd? Det er en parodi, og jeg beder for alle kvinder og unge piger, som lider under det her system,' lyder det fra Lady Gaga.

Den 33-årige stjerne er langtfra den eneste kendis, der har taget skarpt afstand fra abortloven, der bliver kaldt den hårdeste abortlovgivning i USA.

'De her stater erklærer krig mod kvinder og deres ret til at kontrollere deres beslutning om reproduktivitet. Det er forfærdeligt!' skriver sanger og sangskriver John Legend på Twitter.

Skuespiller Busy Philipps ('Dawsons Creek', red.)  har selv tidligere fortalt offentligt, hvordan hun fik en abort som 15-årig. I kølvandet på den vedtagne abortlov i Alabama har hun opfordret folk til at dele deres fortællinger om abort under hashtagget #youknowme.

'Der foregår et angreb på kvinder i dette land i øjeblikket. Jeg vil ikke forholde mig tavs, og jeg skammer mig ikke over mit personlige valg, jeg er 1 ud af 4,' skriver Busy Philipps på sin Instagram-profil.

Siden er flere kvinder begyndt at dele deres aborthistorier på Twitter under hashtagget.

Skuespiller Busy Philipps fik selv en abort som 15-årig.
Skuespiller Busy Philipps fik selv en abort som 15-årig. Foto: LISA O'CONNOR
Vis mere