Lyt til artiklen

»Jeg var charmerende og talentfuld, men på mange måder ret ensom og ulykkelig. Der var mange ting, der var noget værre rod i det hjem.«

Sådan beskriver Kristian Leth sig selv og sin barndom i Radio4-programmet 'Portrætalbum', hvor han sætter ord på, hvordan det var at vokse op med sin mor, Hanne Uldal, og sine brødre, mens hans far, poet og filmmand Jørgen Leth, var fraværende.

Det var en tumultarisk barndom, hvor det var svært for ham finde fodfæste, da familien sjældent var det samme sted lang tid ad gangen.

»Vi flyttede ti gange, før jeg blev 18. Det var fra et hus med hund til en boligblok i Kokkedal, til lejligheder, der aldrig blev lavet færdig, og hvor der manglede tapet på væggene, til Norge, til et hus ude på landet på Midtsjælland, som heller aldrig blev færdigt.«

Forfatter Jørgen Leth sammen med sønnen Kristian Leth og Hanne Uldal hos Gyldendal tilbage i 2002.
Forfatter Jørgen Leth sammen med sønnen Kristian Leth og Hanne Uldal hos Gyldendal tilbage i 2002. Foto: MARIA HEDEGAARD
Vis mere

Multikunstneren fortæller, at det for det meste blot handlede om at overleve for familien, og der var ikke tid til at have ondt af sig selv, selvom Kristian Leth hver dag gik rundt og havde ondt i maven.

Jørgen Leth var ikke en del af deres dagligdag, da han boede i et andet land.

Når Kristian Leths mor ikke fik bistandshjælp, tog hun skuespiljobs, hvor hun var til prøver hele dagen og optrådte om aftenen.

»Nogle gange nåede hun hjem til Kokkedal, satte maden over og tog af sted igen.«

Han har fortrængt tiden på skolen i Kokkedal, men det var så slemt, at Kristian Leths mor tog hen til hans gamle skole i Hellerup og fik dem overtalt til, at han måtte gå der igen.

Det er langt fra første gang, at Kristian Leth åbner op for sin besværlige barndom.

Tidligere på året udgav han erindringsbogen 'En vej ud af tågen', som blandt også fokuserer på Jørgens Leths manglende tilstedeværelse i Kristian Leths barndom.

»Han (Jørgen Leth, red.) har læst den for lang tid siden. Og læst den igen nu her. Han synes, det er en god bog, han er meget berørt af den. Den har også været svær for ham at læse. Men grunden til, at den kan udkomme nu, er, at vi begge er et andet sted i dag,« fortalte Kristian Leth i forbindelse med udgivelsen til Politiken.

42-årige Kristian Leth er også musiker og med i bandet The William Blakes.