Hertuginden af Sussex, Meghan, får nu kritik for at være for politisk som gæsteredaktør på British Vogue, hvor hun på forsiden bragte portrætter af 15 kvinder med stærke holdninger.

En engelsk avis har bragt flere kritiske røster, ligesom flere brugere på sociale medier mener, hun går over grænsen.

Hertuginden har valgt 15 kvinder, som hun selv bliver inspireret er. Det er blandt andre klimaaktivist Greta Thunberg, diversitetsforkæmper Sinead Burke og forkæmper for kropspositivitet Jameela Jamil.

Hertuginden har valgt ikke selv at være på forsiden, men har i stedet taget de forskellige kvinder med, som nogle mener i højere grad repræsenterer den venstreorienterede del af det politiske spektrum. Men venstre- eller højreorienteret, så slår den danske kongeekspert Søren Jakobsen fast, at hertuginden af Sussex går langt over grænsen i og med, at hun sætter sig i en redaktørrolle.

Det er blandt andet kvinder som Slama Hayek og Greta Thunberg, man kan se på forsiden af septemberudgaven af britiske Vogue. Arkivfoto. (Photo by Ben STANSALL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Det er blandt andet kvinder som Slama Hayek og Greta Thunberg, man kan se på forsiden af septemberudgaven af britiske Vogue. Arkivfoto. (Photo by Ben STANSALL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Foto: BEN STANSALL
Vis mere

»Det siger sig selv, at hun i sagens natur ikke kan besidde en redaktørstilling og være politisk neutral samtidig,« siger han.

Tidligere på året rettede Jakobsen kritik imod kronprinsesse Mary, som i stærke vendinger havde opfordret tøjindustrien til at overveje det miljøproblem, de udgør. Til sammenligning siger han, at hvor Kronprinsessen bevægede sig lige på grænsen, så er hertuginden af Sussex altså langt over.

»De få kongehuse, som eksisterer i dag, findes, fordi de har holdt sig politisk neutrale. Hvis de bliver for politiske, så er de med til at undergrave deres egen eksistens,« siger han.

Den engelske chefredaktør for Majesty Magazine, Ingrid Seward, er heller ikke i tvivl om, hvad hun mener om hertugindens redaktør-position. Det skriver den engelske avis The Sun.

September-udgivelsen har temaet 'Forces for change'.
September-udgivelsen har temaet 'Forces for change'. Foto: Handout .
Vis mere

»Hertuginden af Sussex har gjort House of Condé Nast (Vogues forlag, red.) en stor tjeneste – og en del mindre for House of Windsor (det dynasti, som det engelske kongehus kommer af, red.).«

På sociale medier er det også tydeligt, at det ikke er alle, der mener, redaktørrollen var den smarte vej at gå for den royale kvinde.

'Den kongelige familie er begyndt at være politiske – begyndelsen på enden?' skriver en bruger på Twitter.

'Hertuginden af Sussex (fjollet titel) skal være gæsteredaktør på Vogue. Hun fokuserer på et udvalg af kvinder, som er et kig ind i hendes egne politiske holdninger,' skriver en anden.

Søren Jakobsen mener også, at hertuginden er med til at skabe unødige diskussioner – at hun har misforstået sin funktion.

»Med sin rolle som redaktør, hvor hun udvælger nogle bestemte mennesker til at medvirke på forsiden, så får man en hel masse diskussioner, som man som kongelig ikke skal starte,« siger Jakobsen.

Han fortæller, at det engelske kongehus normalt er et meget konservativt kongehus, og at man godt kunne forestille sig, at dronning Elisabeth måske vil tage sig en snak med hertuginde Meghan om den her sag.

Blandt kvinderne på forsiden er den newzealandske premierminister, Jacinda Ardern, som har rettet kritik mod den amerikanske præsident, Donald Trump. Og netop tilhængere af både højrefløjen og Trump klandrer hertuginden for at have bekendt kulør og dermed ikke være en kongelig, der repræsenterer hele befolkningen.