Lyt til artiklen

Alt åndede fred og idyl for den tidligere teaterdirektør og skuepiller Klaus Pagh, da han i 2003 viste sin nye kæreste Karema Hviid frem for offentligheden.

Parret havde kendt hinanden i et lille års tid, og Klaus Pagh fortalte glædesstrålende om sin nye erobring, der på det tidspunkt var sidst i tyverne. Kort efter blev Karema Hviid gravid, og Klaus Pagh glædede sig til at blive far for tredje gang i en alder af 69 år.

Men kort efter fødslen gik noget galt. Parret gik fra hinanden, og den fælles glæde over drengen blev afløst af en bitter kamp om den nu syv-årige Nikolai.

En kamp, der ofte er foregået i medierne, hvor Klaus Pagh for det meste har ført an. Pengegrisk og ustabil, har det bl.a. lydt fra Klaus Pagh om ekskæresten som nogle af argumenterne for, at han skulle have fuld forældremyndighed over sønnen.

Forholdet mellem Klaus Pagh og Karema Hviid har været så anspændt, at politiet, en børnesagkyndig og en dommer fra Fogedretten skulle hente Nikolai i skolen, når Klaus Pagh skulle have samvær med sønnen.

Det offentlige slagsmål om den syv-årige Nikolai fik Karema Hviid til i oktober sidste år at flygte til udlandet med drengen, og siden har ingen kunnet finde Karema Hviid og sønnen Nikolai. 

Pagh har i talrige interview i fortrinsvis ugepressen givet udtryk for, han er i sorg over ikke at se sønnen og har svært ved at sove om natten over savnet.

Men Klaus Pagh, der gennem flere år har kæmpet for at få forældremyndighed over sit nu 7-årige søn Nikolai, er reelt uegnet til at være far.

Det viser en række fortrolige psykolograpporter, B.T. er kommet i besiddelse af.

Forholdet mellem Klaus Pagh og hans søn har de seneste år været vurderet af flere psykologer. Det skyldes krav fra sagsbehandlere, der har villet vurdere Klaus Pagh og Karema Hviid som forældre i kampen om samvær med og forældremyndighed over Nikolai.

En psykolog-underretning, lavet af psykolog Bodil Dickow dateret 4. november 2010, tegner et andet billede af forholdet mellem far og søn. Psykologen, der har overværet flere samvær mellem Nikolai og Klaus Pagh i 2010, skriver, at Klaus Pagh og sønnen ikke har meget kontakt, når de ses.

Isak (Karema Hviid har givet sønnen nyt navn, red) oplevede ikke megen aktivitet med sin far. Denne sad for det meste på sin terrasse, ind i mellem talte han i telefon. Den ene gang en lang samtale med sin advokat, som Isak også kunne overhøre, hvis han kom forbi. Hans far gik indimellem ned på sin græsplæne, mens Isak løb rundt og legede, står der bl.a. i underretningen, der er sendt til Ringsted Kommune, hvor Karema Hviid boede, indtil hun flygtede til udlandet.

Navnerod

- Klaus Pagh kom herefter og tog imod Isak. Isak blev meget forvirret og så forskrækket på mig, for Klaus Pagh kaldte ham for Peter (Klaus Pagh har en anden søn, der hedder Peter Frederik, red.). Selvom han blev rettet tre gange, vedblev han med at sige forkert navn til Isak, står der videre i underretningen.

Klaus Pagh afviser beskyldningerne. Han forklarer, at han har haft besøg af adskillige psykologer, og flere af dem har ikke kunnet finde problemer. 

- Det handler om en psykolog, der ville finde fejl. Hun kan ikke lide mig, og hvordan kan jeg så få den fulde forældremyndighed, hvis jeg er så frygtelig, spørger Klaus Pagh.

Han fik 30. juni af retten tilkendt den fulde forældremyndighed over sønnen. Men Nikolai er stadig forsvundet sammen med moderen Karema Hviid.

Dør ikke foreløbig

Men du er jo ikke helt ung mere. Er det forsvarligt at lade Nikolai bo fast hos en 76-årig far?

- Det har jeg da tænkt over, men jeg regner ikke med at dø foreløbig, siger Klaus Pagh.

Klaus Pagh har tidligere fået at vide af retten, at han ikke kunne få den fulde forældremyndighed over Nikolai, fordi han er for gammel.

Familieretsadvokat Anja Cordes og formand for Danske Familieadvokater, der fører mange samværssager, forklarer, det er kutyme, at den fulde forældremyndighed gives til den anden part, hvis en af forældrene er stukket af med barnet.

- Det er fast praksis, at den ’frarøvede’ forælder får den fulde forældremyndighed, hvis modparten er stukket af med barnet. Det gør man administrativt for at sikre bedre mulighed for den tilbageværende forælder til at kunne kræve barnet udleveret, hvis man finder det.

Der er alder ingen hindring, fordi der fokuserer man udelukkende på, at hvis folk kan få børn, er de som udgangspunkt også i stand til at tage vare på barnet, siger Anja Cordes, der ikke udtaler sig om den konkrete sag

B.T. har været i kontakt med Karema Hviids mor, men hun ønsker ikke at udtale sig til artiklen. Hun fortæller også, at hun ikke ved, hvor Karema Hviid og Nikolai befinder sig.