Verdens næstmest solgte forfatter - efter J.K. Rowling - Dan Brown er aktuel med en ny roman, 'Oprindelse'. Det er femte bind i serien om Robert Langdon. BT mødte manden, der har solgt mere end 200 mio. bøger ved bogmessen i Frankfurt.

BT I TYSKLAND. Som dreng drømte Dan Brown kortvarigt om at blive bankmand. Mest fordi mange af hans skolekammerater i  Exeter, New Hampshire var fokuserede på at skabe en fremtid som meget velhavende. Det kunne være fristende at fokusere på ironien: Med et salg af romaner som ’Da Vinci mysteriet’ og ’Engle og dæmoner’ er Brown, ifølge businesssitet People with Money god for 1,1 mia. kr. netto.

Alene mellem august 2012 og august 2013 tjente han 300 mio. kr.

Det lå afgjort ikke i kortene, da han debuterede for 20 år siden med sin første spændingsroman, ’Tankodas kode’, især inspireret af spændingsforfatteren Robert Ludlum.

»Den blev solgt i 98 eksemplarer. Heraf blev de 20 eks. købt af min mor, der vist syntes, at det var lidt synd,« siger Brown grinende, og tilføjer:

»Jeg skammede mig mest. Et forlag havde givet mig 10.000 dollar på forhånd. Og så det. Jeg ønskede bare at leve op til deres forventninger.«

BT møder den amerikanske forfatter en solrig oktobereftermiddag på et hotel i tyske Frankfurt, hvor han er en slags hovednavn på bogmessen.

Den meget behagelige nordøstamerikaner er søn af en far, der arbejdede som matematiklærer og forfatter, og en mor, der var kirkeorganist og ekspert i kristen musik. Set i efterrationaliseringens lys kan man sige, at vejen var banet for forfatteren, der netop er blevet kendt for sin hang til symbolisme og indviklede plotmæssige omveje.

»Jeg er i hvert fald vokset op med en far, der elskede gåder, prøver og symboler. Hver juleaften fik mine søskende og jeg gåder, der skulle bringe os frem til vores julegaver. Vores naboer kunne se os drøne rundt i sneen i haven, mens vi ledte,« siger Dan Brown.

Efter 'Tankodas kode' og efterfølgerne ’Engle og dæmoner’ (der heller ikke solgte ret meget, da den udkom i 2000) og ’Morderisk bedrag’, traf Dan Brown en beslutning. Med den fjerde roman ’Da Vinci mysteriet’ skulle det briste eller bære:

»Hvis den bog ikke fænger, så har jeg ikke forstået folks smag, og de har ikke forstået mig, så må jeg finde på noget andet at beskæftige mig med.«

Efter at have afleveret manuskriptet til ’Da Vinci mysteriet’ rejste Brown på ferie med sin kone i et hus meget langt inde i en jungle i Costa Rica.

»Under den ferie oplevede jeg mit vendepunkt. En dag lå der en mail i indbakken: 'Folk er ret vilde med de prøveeksemplarer af din bog, de læser, så nu har vi sat oplaget op til 10.000 eks'. Kort efter var det 20.000 eks.. 30.000. En dag skrev de: Det her bliver så stort, at du bliver nødt til at komme hjem. Vi er nødt til at lægge en plan'.«

I dag præcis 14 år senere er Dan Brown et fænomen i sig selv. Udover at have solgt mere end 200 mio. bøger har filmatiseringerne med bl.a. Thure Lindhardt, Nikolaj Lie Kaas (’Engle og dæmoner’) og Sidse Babett Knudsen (’Inferno’) omsat for 2,5 mia. kr. på verdensplan.

Selvom såvel bog- som billetsalg for længst er stagneret i forhold til de glade dage i midt 00erne, er Brown stadig det nærmeste litteraturen kommer en superrockstjerne.

På bogmessen i Frankfurt er der arrangeret et fanmøde med 2.000 fans, der har betalt 175 kr. for at høre Brown tale og lytte til en skuespiller læse tre kapitler op på tysk.

Denne gang stiller han spørgsmålet: Vil Gud overleve teknologien? Og svarer selv: nej.

Det er som moderatoren ved fanarrangementet siger: 'et stort spørgsmål en lørdag aften'.

Som altid har professor Robert Langdon hovedrollen. En teknologi-gud, Edmond Kirsch, af Steve Jobs-typen, hævder at kunne bevise, at al religion er fup. Under et arrangement på Guggenheimmuseet i Bilbao i Spanien skydes han. Langdon er til stede og så går den kombinerede flugt og jagt på Kirsch’ hemmelighed, bl.a. gennem arkitekten Gaudis kirke Sagrada Familia i Barcelona. Undervejs får Langdon og den kvindelige helt hjælp af en supercomputer, udviklet af Kirsch.

Ifølge Brown vil de markante religioner snart lide samme skæbne som f.eks. den nordiske mytologi. De vil uddø, og fremover dyrkes af små kulte rundt omkring i verden. Set fra et europæisk perspektiv, ser det måske nærmere ud som om, religionen spiller en endnu større rolle, end den har gjort i et par århundreder. Spørg ofrene for terrorhandlinger i Tyskland, Belgien, Sverige, Spanien og Frankrig.

»Terrorisme har intet med religion at gøre. Religionen bliver misbrugt i ondskabens ærinde. For mig at se taler statistikken for sig selv. I mit land, USA, går færre mennesker i kirke end nogensinde. Jeg tror, der sker en udvikling bagom overskrifterne. Den gode nyhed er, at der er mere kærlighed end had i verden. Hvis du f.eks. tog alle mennesker på dette hotel - fra rengøringshjælp til direktør - og interviewede dem om deres livsindstilling, ville du opdage, at folk grundlæggende gerne vil det godt - uden at det har noget med tro at gøre. Jeg tror, at behovet for at gøre en forskel er større end trangen til destruktion.«

Der er et par milliarder troende i Verden. Hvad vil erstatte deres tro?

»Jeg er sikker på, at du kender de øjeblikke, hvor du sidder ved et bord sammen med din familie eller venner, hvor du føler en helt særlig form for samvær og varme. Eller kender fornemmelsen af at stå med en nyfødt baby i armene. Eller følelsen, når nogen tæt på dig er døde. Det er der, i forbindelsen mellem to eller flere mennesker vi finder vores glæde og etiske kompas. Teknologien giver os hidtil ukendte muligheder for at være sammen og forstå hinaden. Problemet er manglende dialog. Alle råber. Ingen lytter.«

Er du optimist?

»Jeg er optimist – fordi jeg er optimist. Jeg tror der er mere skabende, kreativ kraft i verden, end der er destruktiv kraft. Skabende kraft med ønsket om at gøre en positiv forskel. Sygdomme helbrede, gøre livet lettere for mennesker – fattigdom. Miljø, forurene. Jeg tror på at vi er på kanten af en ny renæssance. Problemet at de nye menneskelige landvindinger ofte ender med at blive brugt mod menneskeheden. Ilden blev opdaget som forsvar mod vilde dyr, snart begyndte man at brænde andre bosteder. Spydet blev brugt til at bekrige andre. Våben, atomenergi,« siger Dan Brown, der flere gange har udtalt, at den gennemgående figur Robert Langdon er en spejling af Brown selv.

»Jeg tror, at man er nødt til at gøre sådan som forfatter. Hvad ville min figur gøre her? Hvad ville han tænke? Man tager ham på sig. Og ja, som dreng ville jeg gerne være en superhelt. Ian Flemming (James Bond,red.) ville være spion. Vi spændingsforfattere er ret forudsigelige, hæ«.

Dan Brown

Dan Brown er født 22. juni 1964 i New Hampshire, USA

'Da Vinci Mysteriet' fra 2003 er blevet en af de seneste års bedst sælgende bøger både i Danmark og på verdensplan, hvor den indtil videre har solgt over 80 mio. eksemplarer.

Brown dimitterede fra Phillips Exeter Academy i 1986. Før han blev fuldtidsforfatter, underviste han i engelsk på Phillips Exeter og på Lincoln Akerman School i Hampton Falls. Han har også forsøgt sig musiker.

Han bor for tiden i Rye, New Hampshire. Blythe, hans kone, er kunsthistoriker og maler, og hendes indflydelse er tydelig. Brown interesserer sig for kryptografi, nøgler og koder, som er tilbagevendende temaer i hans værker.

Bøgerne:

1998 – Tankados Kode
2000 – Engle og Dæmoner
2001 – Morderisk Bedrag
2003 – Da Vinci Mysteriet
2009 – Det Forsvundne Tegn
2013 – Inferno
2017 – Oprindelse