Der har løbet mange tårer ned ad Anne-Grethe Bjarup Riis' kinder, siden hendes søn i maj 2015 fik konstateret leukæmi. Den dengang otte-årige dreng ville måske aldrig blive voksen, vidste hun. Og som om det ikke var slemt nok, så gjorde medicinen ham endnu mere syg.

Men nu er smilet tilbage hos den 52-årige skuespiller og instruktør. Gilbert har nemlig afsluttet sit behandlingsforløb, fortæller hun til Tæt På.

»Den 22. november stoppede han med kemo, så det er helt fantastisk. Vi fejrede det med en kæmpe fest. Vi var 70 mennesker derhjemme, og inden det inviterede vi hele Gilberts klasse og forældre fra skolen hjem. Jeg havde bestilt en halvanden meter høj lagkage,« siger en lettet Anne-Grethe Bjarup Riis til ugebladet.

Sønnen Gilbert fik konstateret kræft som otte-årig, efter han i flere uger efter et banalt uheld på en rutsjebane havde rygsmerter, der ikke ville gå væk. Til sidst blev de så slemme, at han hverken kunne gå eller stå. Der kom den chokerende besked fra lægen.

'Gilbert har sandsynligvis leukæmi.'

I et stort interview med BT i september 2015 afslørede Anne-Grethe Bjarup Riis for første gang sønnens sygdom. Det gjorde hun, fordi hun havde brug for, at omverdenen vidste, hvilken usynlig kamp hun kæmpede.

Mens hun kæmpede for at få familielivet til at hænge sammen derhjemme og for at holde Gilberts humør oppe og dødsangsten for døren, så hun sin lille smukke dreng synke sammen og blive mere og mere syg.

Hans krop reagerede voldsomt på behandlingen. Hans immunforsvar brød sammen, han tabte håret, fik hævet 'måneansigt' og var bundet til en kørestol. Han fik et sprog, som ingen otte-årig burde have. 'Hvornår skal jeg have mit Movicol, og hvornår skal jeg ned på OP og i narkose', kunne han spørge.

Tre gange dagligt fik han en lille håndfuld piller, og på hospitalet fik han uhyrlige mængder medicin intravenøst gennem et kateter i brystet.

»Jeg var ikke klar over, hvor voldsomt et cancerforløb er. Jeg troede kun, det var canceren, vi skulle kæmpe imod, men nu er det ikke bare kræften, der æder hans krop. Det er også medicinen og dens bivirkninger. Det er fuldstændigt sindssygt, at den medicin, der skal helbrede ham, også kan gøre ham så syg, at han risikerer at dø af det,« fortalte Anne-Grethe Bjarup Riis til BT i september 2015.

Men i november i år var det slut. Det lyse hår er tilbage på den 10-årige drengs hoved, og kemokurene er en saga blot, fortæller altså Anne-Grethe Bjarup Riis til Tæt På.