Halv classic. Halv pilsner.

Sådan lød den særegne bestilling, når Kim Larsen frekventerede et af sine favoritvandhuller i Odense, Lørups Vinstue i Claus Bergs Gade 5B.

Men spillemanden stoppede ikke her. Fordelingen af lyst og mørkt pilsnerøl var kun begyndelsen, når den netop afdøde folkemusiker skulle slukke tørsten med en halv liter fadøl.

En række sirlige punkter skulle opfyldes, når øllet skulle skænkes. Og det var hver gang.

»Han beskrev sin øl, som den så ud i reklamen. Skummet skulle fylde så og så meget. Der måtte gerne være en lille bule på og stikke lidt op over kanten på glasset. Og så skulle der gerne løbe en dråbe ned ad glasset, når man var færdig,« fortæller Nikolaj Haun Hansen og understreger, at Larsens øl altid skulle serveres på en 'kiks'. Værtshussnak for en ølbrik.

Nikolaj Haun Hansen har skænket utallige øl for Kim Larsen på Lørups Vinstue i Odense. Privatfoto
Nikolaj Haun Hansen har skænket utallige øl for Kim Larsen på Lørups Vinstue i Odense. Privatfoto Foto: Nikolaj Haun Hansen
Vis mere

Nikolaj Haun Hansen er daglig leder af Lørups Vinstue og har utallige gange skænket halv pilsner/halv classic for Kim Larsen, som søndag – omgivet af sin nærmeste familie – i en alder af 72 stille sov ind efter længere tids sygdomsforløb.

Den første gang

Selv om der er løbet mange liter øl gennem hanerne, siden Nikolaj Haun Hansen skænkede sin første fadøl til Kim Larsen, står den allerførste gang stadig som et af hans stærkeste Larsen-minder.

»Det har været på min første prøvevagt, at Kim Larsen også var her. Og jeg kan huske, at jeg var sindssygt nervøs,« fortæller Nikolaj Haun Hansen.

Han fortæller, hvordan Kim Larsen kom op i baren og bad om det sædvanlige: »Et mix.«

»Hvad er det,« spurgte  Nikolaj, hvorefter Kim Larsen forklarede halv-halv-princippet.

»Herefter begyndte jeg at skænke op, men jeg blev hurtigt mere og mere nervøs. Og først kom der for meget skum. Og så kom der for lidt. Men selv om det tog lidt tid, var Kim meget imødekommende og instruerede mig hele vejen,« fortæller Nikolaj og fortsætter:

»Og da jeg til sidst ramte den, og glasset var ved at være fyldt, sagde han på klassisk facon: »Ja, ja, og så lige et skvulp mere.«

Kim Larsen, sanger.
Kim Larsen, sanger. Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

Man vidste altid, når Kim var der

Efter Kim Larsen i søndags gik bort, er han ikke længere en del af skaren af stamgæster på Lørups Vinstue. Og det vil ifølge Nikolaj Haun Hansen med sikkerhed kunne mærkes.

I hvert fald var man aldrig i tvivl, når Kim Larsen var der. Altid trådte han ind ad døren med en rar og høflig mine.

»Han kom altid op i baren og spurgte, om folk hyggede sig. Herefter fik han sin øl – som han ville have den – inden han satte sig ned ved et af to tomandsborde og gik ind i en tilstand, hvor han sad for sig selv og kiggede på livet, der rullede forbi udenfor,« siger Nikolaj Haun Hansen og forklarer, hvordan Kim Larsen ofte – og helt fejlagtigt – på den baggrund blev opfattet som uhøflig.

Kim Larsens nye album
Kim Larsens nye album Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Vis mere

»Mange havde fordomme om, at han var uhøflig og ikke gad at snakke med andre. Det gad han godt. Men han ville helst sidde for sig selv,« siger Nikolaj Haun Hansen til B.T.

På bar for at være på bar

Kim Larsen kom ifølge Nikolaj Haun Hansen på Lørups Vinstue fire-fem gange om ugen. Typisk på hverdagene, når der ikke var mange mennesker.

»Han gad ikke komme, hvis der var fyldt, så det var meget sjældent, at han kom fredag og lørdag,« siger den daglige leder.

Når Kim Larsen var der sammen med de andre stamgæster, var han en af dem. Han socialiserede, men spillede aldrig dernede. Og har aldrig gjort det, så vidt Nikolaj Haun Hansen ved.

»Han efterlevede sit motto: Når han var på bar, så var han på bar.«