Ud over sin imponerende musikalske karriere optrådte Kim Larsen også få gange som skuespiller. Mest kendt er han for rollen som Benny i 'Midt om natten', men oprindeligt var Kim Larsen også tiltænkt en stor rolle som baggårdssanger i julekalender-succesen 'Brødrene Mortensens jul'. Lige indtil han selv sprang fra projektet.

»Han elskede jo projektet, men da han fandt ud af, at det var BR Legetøj, der sponsorerede, så gik den altså ikke,« forklarer producer Regner Grasten, der stod bag julekalenderen fra 1998.

Han husker meget tydeligt dagen, hvor Kim Larsen ringede og meldte afbud til rollen.

»En søndag eftermiddag ringede telefonen hjemme hos os, og min datter tog den. Hun var 12-13 år og en vild beundrer af Kim Larsen. Så råber hun gennem huset: 'Det er en, der hedder Kim, der vil tale med far',« forklarer Regner Grasten med et grin.

Regner Grasten producerede 'Brødrene Mortensens jul' i 1998 og havde tiltænkt en bærende rolle til Kim Larsen.
Regner Grasten producerede 'Brødrene Mortensens jul' i 1998 og havde tiltænkt en bærende rolle til Kim Larsen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Da han fik Kim Larsen i røret, var beskeden klar.

»Jeg fik ham i telefonen, og han sagde: 'Det er Kim, og det der med BR, det er ikke lige mig.' Og jeg sagde bare: 'Det er helt fint, ingen problemer,'« fortæller filmproduceren.

I dag er det dog særligt hans egen datters reaktion på hele episoden, der står klart i erindringen. Dengang 12-årige Maj Grasten vidste nemlig ikke, at det var selveste Kim Larsen, hun havde haft i røret.

»Det sjoveste var min datters reaktion. Hun var i chok mange, mange år efter, for det var jo et ikon, hun snakkede med. Hvis du spørger hende i dag, så mange år efter, så står det stadig så klart i erindringen hos hende,« siger Regner Grasten.

Castet på 'Brødrene Mortensens jul' talte blandt andre Flemming 'Bamse' Jørgensen, Sofie Lassen-Kahlke og Karl Bille.
Castet på 'Brødrene Mortensens jul' talte blandt andre Flemming 'Bamse' Jørgensen, Sofie Lassen-Kahlke og Karl Bille. Foto: MARTIN DAM KRISTENSEN
Vis mere

Rollen som baggårdssangeren i 'Brødrene Mortensens jul' var ellers skræddersyet specifikt til Kim Larsen.

»Det var klart, han er jo indbegrebet af danskhed, og det var julekalenderen også. Det var tænkt sådan, at han skulle være rollen som den her gårdsanger, som alle børnene flokkes om,« siger Regner Grasten og tilføjer:

»Han syntes, det var et super godt projekt, det var bygget på en Bjarne Reuter-bog, og hele projektet byggede op omkring 1950’erne, der var hans egen barndom. Det var skræddersyet til ham.«

Efter Kim Larsens afbud gik rollen til Flemming 'Bamse' Jørgensen, der stod bag flere af julekalenderens musiknumre. Ud over Bamse var kendte navne som Sofie Lassen-Kahlke og Karl Bille på rollelisten.

Blomster, øl, smøger og hilsner er lagt foran det portræt, der er blevet malet på hegnet ind mod Christiania på Prinsessegade i København til ære for danskernes nationalskjald, Kim Larsen.
Blomster, øl, smøger og hilsner er lagt foran det portræt, der er blevet malet på hegnet ind mod Christiania på Prinsessegade i København til ære for danskernes nationalskjald, Kim Larsen. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Selvom Regner Grasten ikke nåede at arbejde meget sammen med Kim Larsen, så blev produceren, som så mange andre danskere, chokeret over nyheden om Kim Larsens død.

»Det var råt. Wauw, altså,« siger Grasten kort.

»Som min kære mor engang sagde, det er altid de gode, der dør først. Når sådan et folkeligt ikon går bort, så kan vi gudskelov glæde os over, at hans sange er der og er eviggyldige,« siger Regner Grasten.

Kim Larsen blev 72 år og sov søndag morgen stille ind efter længere tids sygdom, mens han var omgivet af sin kone og børn. Kim Larsen gav sin sidste koncert den 25. august på Filmtorvet i Holbæk foran 10.000 mennesker.

Fredagsrock 2018. Kim Larsen på plænen i Tivoli under Fredagsrock fredag 13. juli 2018. Kim Larsen gav koncerter til det sidste, selv om det var siddende.
Fredagsrock 2018. Kim Larsen på plænen i Tivoli under Fredagsrock fredag 13. juli 2018. Kim Larsen gav koncerter til det sidste, selv om det var siddende. Foto: Torben Christensen
Vis mere