Lyt til artiklen

Standup komikeren Anders Matthesen - bedre kendt som Anden - var fejlcastet til lørdagens prisfest for de unge danske YouTube-stjerner, Guldtuben.

Det mener den kendte læge og debattør, Vibeke Manniche, som kritiserer folkene bag showet for slet ikke forstår deres målgruppe.

»Børn i den alder har slet ikke ironisk sans. Den type humor er som at tale russisk til en, som ikke forstår sproget. Vores ironiske sans er først fuldt udviklet omkring 18-19 års alderen. Så børnene fattede slet ikke det, han sagde,« siger Vibeke Manniche.

Anders Matthesen klædt ud som youtuber til lørdagens prisfest for unge youtubere, Guldtuben. Hans indslag møder kritik fra flere sider.
Anders Matthesen klædt ud som youtuber til lørdagens prisfest for unge youtubere, Guldtuben. Hans indslag møder kritik fra flere sider. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Anders Matthesen skulle overrække en af showets sidste priser, hovedprisen 'Årets Youtuber', og som optakt 'roastede' han Danmarks største stjerner på internettet i skikkelse af den fiktive youtuber Jannik Rundholdt.

Han brugte blandt andet tyk ironi, da han omtalte blogger Fie Laursen, som han sammenlignede med 'Super Mario uden overskæg.' Youtuber Julia Sofia kaldte han et vrag, og den unge Astrid Olsen blev opfordret til at lave 'et haul (anmeldelse, red.) i en pornobutik, hvor du prøver det hele.'

Læge Vibeke Manniche mener, at indslaget var helt skævt i forhold til målgruppen.

»Det viser, at Anden var fuldstændig fejlcastet. De har nok grinet ude bagved, men der var ingen af børnene i salen, der synes, det var sjovt. Det vidner om en manglende forståelse for, hvem målgruppen er, og hvordan man underholder børn,« siger hun og peger på, at både kampagner og pædagogiske indsatser gør meget for at bekæmpe internet-mobning og dårligt sprog.

»Det her var mobning fra den ene ende til den anden. Børnene så en voksen mand gå på scenen og svine deres idoler til. Han gjorde det helt legitimt at tale grimt til hinanden.«

Anders Matthesen har selv forklaret, at han ikke sagde noget til showet, som børnene ikke hører youtuberne selv sige i deres videoer, og at mange af de optrædende til prisuddelingen i øvrigt var iklædt ’slutty tøj' og taler om deres sexliv.

På de sociale medier var der søndagen igennem en del brugere, der kritiserede, at hverken de unge youtube-stjerner eller det unge publikum tilsyneladende havde forstået Matthesens pointer, men ifølge Manniche er det for meget at forlange af den unge målgruppe.

»Det her var en mesterlærer i, at børn ikke har ironisk sans, og pointen er, at det ikke er noget, du kan lære. Det kræver et højt abstraktionsniveau, som først begynder at udvikle sig omkring puberteten. At kræve, at børn skal forstå ironi svarer til at bede en baby om at løbe maraton,« siger lægen.

Guldtuben 2017.
Guldtuben 2017. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Det var Splay Danmark, Nordens største netværk af YouTube-kanaler, som stod for arrangementet, og her forstår direktør Adrian Langer ikke kritikken.

»Vi lavede et flot show, som vi er stolte og glade for. Sådan et show skal have lidt kant, ellers bliver det kedeligt,« siger han.

»Det her er et felt, som bliver fulgt af rigtig mange, og man kan ikke lave et show, der rammer alle. Især ikke sådan en aften, hvor der er mange forskellige aldersgrupper, der kigger med. Sådan vil det være.«

Adrian Langer understreger, at folkene bag showet lytter meget til reaktionerne og hele tiden prøver at lære af kritikken. Han afviser dog, at Anders Matthesen var fejlcastet.

»Anders er Danmarks bedste komiker. Han har brugt flere måneder på at sætte sig ind i det her felt. Han gav showet lidt kant, og det deler vandene. Præcis som YouTube gør det.«

Til Manniches kritik om, at arrangørerne har misforstået målgruppen, siger han:

»Det mener jeg bestemt ikke, vi har. Der er masser af ironi og sarkasme på YouTube, som jo var det, vi fejrede lørdag aften. Der er tonsvis af formater, hvor man bruger ironien som greb til at komme igennem med sit budskab. Så det var ikke mit indtryk, at børnene ikke forstod det.”'

Du kan se Anders Matthesens indslag til Guldtuben her.

Prisen som 'Årets Youtuber' 2017 gik til Alexander Husum.