Efter tre års kamp kan den danske filminstruktør Nils Malmros nu jublende række hænderne i vejret.

Den 29. oktober 2018 ville han parkere sin bil i et parkeringshus i Aarhus midtby, da en edderkop pludselig kom i vejen og indledte en lang krig med parkeringsfirmaet Apcoa.

»Det er en bizar sag. Det har været en meget lang og speciel kamp på mange måder,« fortæller 76-årige Nils Malmros til B.T.

Historien begynder som nævnt i efteråret 2018, da Nils Malmros, der er kendt for film som 'Kundskabens træ', 'Sorg og glæde' og 'Kærestesorger', skulle i biografen og derfor ville parkere i et nærliggende parkeringshus.

Da han stak sit dankort i p-automaten, bad den om hans bils registreringsnummer. Nils Malmros gik hen til sin bil for at tjekke efter, men da han kom tilbage, var en edderkop kravlet ind i automaten og spærrede for displayet, så han var i tvivl om, hvorvidt han havde fået indtastet det rigtige nummer.

Heldigvis var der en p-kontrollør i nærheden, som Nils Malmros hev fat i. P-kontrolløren tog et billede af nummerpladen på Nils Malmros' bil, og så skulle den sag være i orden. Troede Nils Malmros.

For da han to timer senere vendte tilbage til sin bil, havde han fået en bøde på 795 kroner.

Det ville Nils Malmros ikke finde sig i, så først klagede han til parkeringsfirmaet Apcoa, der administrerer parkeringshuset.

Nils Malmros fotograferet i 2014.
Nils Malmros fotograferet i 2014. Foto: Jens Thaysen
Vis mere

Apcoa vendte ifølge filminstruktøren først tilbage to måneder senere med et modsvar, hvor de truede med inkasso, hvis han ikke betalte sin bøde.

Så gik Nils Malmros videre med sin klage til Parkeringsklagenævnet, men det fik han heller ikke noget ud af. Her mente man, at bøden var i orden.

»Da jeg taber der, skulle jeg lige vurdere, hvad mine muligheder var for at vinde, hvis jeg gik videre med det. Det kunne jo begynde at blive et økonomisk problem,« fortæller Nils Malmros, der sagtens kunne betale bøden, men kæmpede videre af ren princip.

»Jeg syntes jo, det var fuldstændig urimeligt,« forklarer han.

Til sidst røg sagen hele vejen til byretten, og her fik Nils Malmros endelig ret.

I byretten lød det, at det ikke kunne afvises, at p-vagten havde sagt til Nils Malmros, at alt var i orden. Derfor måtte Nils Malmros gå ud fra, at han havde parkeret korrekt.

'Efter det anførte findes baggrunden for, at betalingen ikke blev gennemført at måtte tilregnes dels det forstyrrende element i betalingsautomaten (edderkoppen, red.) og dels den af EuroPark A/S' ansatte parkeringsvagts tilkendegivelse om, at Nils Sigurd Malmros' parkering var i orden sammenholdt med et tilsyneladende dårligt virkende parkeringssystem i det pågældende parkeringshus,' står der ifølge Århus Stiftstidende i dommen.

Sagen blev afsluttet tirsdag.

Nils Malmros er selvfølgelig glad og tilføjer, at man ikke skal finde sig i bøllemetoder, som han mener, han blev udsat for ved den første inkassotrussel.

Apcoa er endnu ikke vendt tilbage på B.T.s henvendelse. Århus Stiftstidende, der har dækket sagen løbende de sidste par år, er heller ikke lykkedes med at indhente en kommentar fra parkeringsfirmaet.