»Der er nogen, der er sure på os over noget, som bare er fis i en hornlygte. Der er ikke noget plagiat, og der er ingen, der er blevet trådt over tæerne.«

Sådan siger Morten Spangsvig, tv-kendis og indehaver af plakatvirksomheden Petersen Spangsvig, efter måneder med anklager om, at han sælger plakater, som er lidt for kraftigt inspireret af andres arbejde.

Men spørger man en ekspert i ophavsret, som B.T. har talt med, tyder noget på, at ejerne skal passe på med at afvise kritikken så kategorisk.

B.T. kunne mandag fortælle, at 'Tatoo salonen'-stjernen og hans hustru, der driver plakatvirksomheden Petersen Spangsvig, i øjeblikket bliver lagt for had på de sociale medier, hvor brugere i hobetal anklager dem for at have kopieret et andet realitypar.

Nemlig 'Nybyggerne'-deltagerne Ida Holm og Mads Taiki Pedersen, som ligeledes er indehavere af en butik, der sælger plakater i eget design.

Men de nye anklager er langtfra de eneste mod kendisparret.

Tidligere har Petersen Spangsvig måttet ændre en plakat, fordi den lagde sig for meget op ad en reklame for Hansen Is i stil og udtryk. En plakat med Superwoman måtte også fjernes fra webshoppen, mens en serie tegninger af ikoniske designertasker blev droppet kort inden lancering.

Trods de mange sager fortsætter parret dog med at sælge plakater, som er baseret på allerede eksisterende fotografier.

På webshoppen kan man blandt andet købe en navneplakat med en tegning af en kat, som Simone Spangsvig Petersen har tegnet ved at følge konturerne af et billede af en legetøjskat fra firmaet Djeco.

Hvorfor finder I ikke på jeres egen legetøjskat?

»Det kunne vi da også godt, men det er jo meget almindeligt at tegne klassisk legetøj på plakater. Vi kunne godt have givet den et andet hoved, men nu synes vi, den her kat var fin,« siger Morten Spangsvig.

Kunne man så ikke tegne den i frihånd, i stedet for at stregerne passer perfekt ovenpå billedet?

»Det kan man godt, men jeg vil sige... jeg kan ikke. Hvis jeg skulle tegne den, så skulle jeg trace den.«

'Tracing' er en tegnemetode, hvor man digitalt eller ved at lægge gennemsigt papir ovenpå et foto kan tegne langs stregerne og derved genskabe billedet.

»Jeg tror, at alle der tegner – især digitalt – får inspiration et sted fra. Jeg tror, det er sjældent, man sætter sig ned og tegner ud fra fri fantasi, uden at man har et referencebillede,« forklarer Morten Spangsvig.

Men der er vel også forskel på at lade sig inspirere og lægge ovenpå?

»Det synes jeg ikke, når det er grafisk, og man kun tager konturerne og ellers ændrer alt på det. Så synes jeg ikke, der er noget galt i det.«

B.T. har talt med Morten Rosenmeier, juraprofessor med speciale i ophavsret, der understreger, at han ikke ønsker at gøre sig til dommer i den konkrete sag.

»Jeg kan dog sige, at det generelt er sådan, at fotografier har beskyttelse ifølge ophavsretsloven. Det indebærer, at det normalt er en ophavsretskrænkelse, hvis man laver en tegning, der er baseret på et fotografi, og som ligner det så meget, at man tydeligt kan genkendte fotografiet,« siger han.

»Det gælder, uanset om tegneren måttet have tilføjet noget selvstændigt kreativt.«

Foto: Petersen Spangsvig
Vis mere

Et andet sted på Petersen Spangsvigs webshop finder man en plakat med titlen 'Bikini Body', der viser to hovedløse kvinder i bikini.

Brugere på de sociale medier har dog fundet frem til, at bikinikroppen sidder på et rigtig menneske – nemlig den hollandske influencer Rianne Meijer, som i august lagde et identisk fotografi ud til sine 1,2 millioner følgere.

Influenceren ønsker ikke at kommentere sagen, men oplyser via sin agent, at hun ikke var blevet gjort bekendt med, at Petersen Spangsvig ville bruge hendes billede. Det bekræfter Morten Spangsvig.

»Nej, for det er et flot billede, og ingen af os havde tænkt over, om hun ville blive sur.«

Men hvorfor lige vælge det billede? Hvorfor ikke tegne en kvinde i frihånd?

»Fordi det var flot. Når man laver grafisk design og vil tegne en løve, så finder man et billede af en løve på internettet og tegner den. Det er forskellen på grafisk design og at stå med en pensel på et lærred.«

»Simone har brugt konturerne af pigerne, gjort den ene lidt tykkere, taget hendes røv med og ændret farverne. Det er jo ikke én til én.«

Som Morten Spangsvig fortalte B.T. mandag, så oplever han en hetz på de sociale medier, hver gang hans firma lancerer en ny plakat.

Her oplever parret, at brugerne utrætteligt trawler nettet igennem, så de kan afsløre Simone Spangsvig Petersen i at have begået en kopi.

»Ellers ville der ikke være et menneske i verden, der ville opdage et bikinibillede af en hollandsk pige,« siger han.

Men ville det så ikke være bedre bare helt at holde sig fra de her gråzoner, så I slipper for sure kommentarer?

»Med den fokus, der er på os i øjeblikket, havde vi ikke lagt noget op, hvis vi havde tænkt det som en gråzone,« siger Morten Spangsvig.

»Lige nu er der bare nogen, der bliver sure, lige meget hvad vi lægger op.«

Parret er blevet forholdt udtalelserne fra eksperten i ophavsret, men de ønsker ikke at kommentere dem.