Realitystjerne og diamantinvestor Katerina Pitzner har givet sit »beskedne bidrag« til sympati for Ukraine.

I sin smykkevirksomhed Diamant Børsen har hun nemlig valgt at bandlyse russiske diamanter og i det hele taget sten, der er udvundet eller slebet af russiske hænder efter Ruslands militære angreb mod nabolandet.

»Det kan måske synes ubetydeligt i det store billede, at en mindre dansk virksomhed gør det, men det er ud fra devisen, at vi kan ikke gøre alt, men alle kan gøre lidt. Presset skal starte et sted fra,« forklarer Katerina Pitzner til B.T.

Så det boykot har hun meddelt sine samarbejdspartner og leverandører, der har stillet hende en garanti for, at det vil blive efterlevet.

»Men det er svært, for der er sjældent oprindelsesland på sten. Men man er vant til sådanne krav som mit i branchen, fordi man jo også har indgået aftaler om kun at handle konfliktfri sten,« forklarer Katerina Pitzner.

Hun forudser ikke, at hendes egen sanktion mod russiske sten vil have økonomiske konsekvenser for hende personligt.

»Men det betyder, at det tager lidt længere tid at få fat i sten, fordi vi ikke bare kan gøre det på automatik længere, fordi vi nu skal finde sten andre steder fra,« forklarer hun.

Hun har også gjort samme boykot i sin virksomhed Copenhagen Diamond Exchange, men da hun her investerer i særligt farvede diamanter, som russerne ikke har det store marked for, forventer hun ikke, at det her bliver nogen besværlig sanktion.

Katerina Pitzner er ekspert i diamanter og blandt de få kvinder i verden, der har tilladelse til at handle direkte på verdens største diamanterbørser. Hun rådgiver om, investerer i og opkøber og sælger diamanter i sin smykkevirksomhed Diamant Børsen og i sin investeringsvirksomhed Copenhagen Diamond Exchange.
Katerina Pitzner er ekspert i diamanter og blandt de få kvinder i verden, der har tilladelse til at handle direkte på verdens største diamanterbørser. Hun rådgiver om, investerer i og opkøber og sælger diamanter i sin smykkevirksomhed Diamant Børsen og i sin investeringsvirksomhed Copenhagen Diamond Exchange. Foto: Christian Als
Vis mere

Men da russiske diamanter for tiden udgør en fjerdedel af hele markedet – efter en voldsom vækst med en fordobling i indtjening siden sidste år – kan det ifølge Forbes få diamantpriserne til at stige.

Alligevel håber Katerina Pitzner, at hendes branche kollektivt vil presse Rusland og afholde sig fra at handle med landet.

»Der er i hvert fald accept af min beslutning, og om de så kommer til at gøre de samme sanktioner i det store billede, det kan man jo kun håbe på, for det kommer Rusland helt sikkert til at kunne mærke,« understreger hun.

Katerina Pitzner er ud over at være selvstændig med ekspertise i diamanter kendt fra TV 2-programmet 'Diamantfamilien' om hende og hendes tre døtre.