Han kommer fra Grønbjerg nær Ringkøbing. Hans far var bager, og selv startede han med at sy rygsække.

Men Martin Møller Nielsen har aldrig ladet noget stoppe sig. I dag ejer hans virksomhed næsten 500 fly, og han kan kalde sig Danmarks 7.-rigeste.

Og endda en selvskabt milliardær.

Fortællingen om Martin Møller Nielsen er både tragisk og eventyrlig og viser, at man kan komme langt med en god idé, hårdt arbejde og troen på sig selv.

Martin Møller Nielsen var kun otte år, da han mistede sin far. Han blev dræbt i en trafikulykke på vej til den flyveplads, som han elskede så meget – og som både han og hans kone tog deres børn med til.

Og det var i den lokale flyveklub, at Martin Møller Nielsen fik grundlagt den kærlighed til fly, som siden skulle vise sig at blive hans levevej – og årsagen til, at han fredag indtager den fornemme placering på Berlingskes liste over Danmarks 100 rigeste.

»Mine forældre havde mange venner i miljøet omkring flyveklubben, og min mor blev ved med at tage os derhen efter min fars død. Det afhjalp vores savn,« fortalte Martin Møller Nielsen til Berlingske i 2013 i et af de sjældne interview, han har givet.

Dengang var han nummer 31 på listen over Danmarks rigeste med en formue på 2,4 milliarder kroner.

Martin Møller Nielsen ødsler ikke med pengene, har han tidligere fortalt.
Martin Møller Nielsen ødsler ikke med pengene, har han tidligere fortalt. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Siden har han taget et gigantisk hop op ad listen.

I dag er formuen vokset til 20,4 milliarder kroner, og alene det seneste år er formuen øget med over syv milliarder kroner.

Martin Møller Nielsen tog flycertifikat, da han var 18 år.

Men han måtte alligevel en lille tur rundt om en helt anden branche, før fly skulle blive hans levevej.

Som 19-årig boede han i Herning og fik øje på en niche. Han var en passioneret faldskærmsudspringer og begyndte at sy rygsække og andet tilbehør til faldskærme.

Og kort efter rygsæk-eventyret fik den entreprenante jyde en anden ide. Og det var medlemskabet i den lokale faldskærmsklub, der udløste den.

»Klubben skulle købe et fly, og købsprocessen inspirerede mig. Da jeg havde tjent penge nok, købte jeg selv et fly og satte det i stand, rensede lakken, polerede det og gav det sågar dæk-shine,« fortalte han i interviewet med Berlingske.

Den dengang 21-årige Martin Møller Nielsen solgte flyet med så god fortjeneste, at han så muligheden for at starte en forretning.

Han havde et netværk af velhavende mennesker i USA og begyndte at tilbyde dem fly. Og inden han fik set sig om, havde han solgt 43 fly.

Og resten er historie, som man siger.

Siden stiftede han sit flyimperium, Nordic Aviation Capital – en virksomhed, der leaser fly, og som er kendt for at have verdens største flåde af turboprop-fly.

Senest har virksomheden bestilt fly for 13 milliarder kroner i juni.

En ordre, der kan ende i hele 105 fly oven i de 500, som virksomheden i forvejen ejer.

Ifølge forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om Danmarks rigeste, så har Martin Møller Nielsen virkelig 'skudt papegøjen':

»Det er en mand, der har fået en rigtig god ide og nu ejer verdens største flyleasing-selskab,« siger han og tilføjer:

»Flyselskaberne er så pressede, så de ikke køber fly, men nøjes med at leje fly.«

Martin Møller Nielsen er en af de selvskabte danske milliardærer, som er røget helt til tops på listen over Danmarks rigeste.
Martin Møller Nielsen er en af de selvskabte danske milliardærer, som er røget helt til tops på listen over Danmarks rigeste. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Ifølge Frederik Aakard, der er økonom og selvstændig rådgiver hos Financial Advisory, er det ikke tit, man ser milliardærer, der som Martin Møller Nielsen skaber det hele fra bunden:

»Dem er der jo ikke så pokkers mange af. Det plejer jo at være nogle, der har arvet virksomheden i første eller anden generation,« siger han.

Han mener dog også, at Martin Møller Nielsen har været det rette sted på det rette tidspunkt.

»Der har været en stor efterspørgsel på de her private jet. Så han har redet på en vækstbølge. Og det har han så gjort i de 30 år, han har været i gang.«

Selv om den nu 54-årige Martin Møller Nielsen er stenrig, så smider han tilsyneladende ikke om sig med penge. Det fortalte han i interviewet med Berlingske.

»Jeg får en god løn, men jeg bor i almindelige huse og har ikke voldsomt dyre biler. Jeg har ikke noget behov for ekstravagance,« forklarede rigmanden, der bor på skift i Florida og London.

Martin Møller Nielsen solgte i 2015 halvdelen af sit firma, Nordic Aviation Capital, til kapitalfonden EQT. Ifølge Forbes ejer han i dag 33 procent af virksomheden.

B.T. ville gerne have talt med Martin Møller Nielsen, men det lykkedes ikke at få kontakt til ham.