Jonatan Spang har med sit politiske satireprogram 'Tæt på sandheden' lagt sig ud med både medier og politikere. Op til premieren på den nye sæson er han nu ufrivilligt havnet midt i den svenske valgkamp.

Det er ikke altid nemt at være komiker. Ikke alle deler samme humor, og for tiden modtager Jonatan Spang e-mails med udtalelser som 'Jeg håber, du er stolt af dig selv' og 'Nu promoverer du nynazisme'.

I foråret lavede den 40-årige komiker en række parodi-videoer på krimiserien 'Broen', hvor han lavede sjov med svenskernes ry for at være alt for politisk korrekte, og det har nu medført, at en gruppe højreradikale internet-aktivister har taget ham som gidsel i den aktuelle svenske valgkamp.

Ifølge DR bliver Jonatan Spang især hyldet på internetforummet 4chan, hvor de ser ham som et stærkt humoristisk våben i kampen for at få bugt med den svenske multikulturalisme og feminisme.

Selv trækker Jonatan Spang på skuldrene over at skulle forholde sig til sin 'gidseltagning'.

»Vi svensktekstede klippene, som er blevet set omkring en million gange. Der er jo ikke en million nynazister, der har set dem. Jeg har også talt med en masse svenskere, som syntes, det var sjovt – som ikke tilhører et bestemt segment. Det kan ikke lade sig gøre at lave sådan et program, uden at nogle bliver sure, og det er også fint nok.«

Jonatan Spang har derfor ikke travlt med at tage afstand fra, hvad andre mener, han repræsenterer. Så længe det ikke har større konsekvenser, må folk mene, hvad de vil.

»Jeg optrådte for nylig på Skanderborg Festival. Det er klart, at hvis der havde stået 10.000 mennesker og råbt, at jeg var et nazisvin, så havde jeg nok haft mere travlt med at dementere. Lige nu virker det til mest at foregå i lukkede grupper på internettet.«

Jonatan Spang er i 2019 aktuel med onemanshowet 'Typisk'.
Jonatan Spang er i 2019 aktuel med onemanshowet 'Typisk'. Foto: Pressefoto
Vis mere

Med 'Tæt på sandheden', der fortsætter med en tredje sæson til september på DR2, har Jonatan Spang i det hele taget fået lidt at se til af mennesker, der enten har set sig sure på ham eller misforstår komikken.

»Vi var på Folkemødet for at lave indslag til den nye sæson, hvor flere ikke havde lyst til at snakke med os. Jeg kan godt forstå, at for eksempel Lars Løkke Rasmussen ikke gad, for ham har vi brugt en del i programmet, men jeg syntes, det var lidt mærkeligt, at Mette Frederiksen var så afvisende.«

Mens 'Tæt på sandheden' altså har givet Jonatan Spang modstandere i offentlige rum, har det til gengæld givet ro på privatfronten, at han det seneste år ikke har joket med sit parforhold.

»Det gør det da sindssygt meget nemmere, at man ikke behøver at have de der snakke derhjemme om, hvorfor man absolut skulle stå og snakke om det og det på scenen,« griner Jonatan Spang, der dog efter tredje sæson af 'Tæt på sandheden' i 2019 er klar igen til at åbne op for privatlivets sjove sider med onemanshowet 'Typisk'.

Ved siden af 'Tæt på sandheden' har han haft podcasten 'Voksenvenner' med kollegaen Ane Høgsberg, og her har han lært at være mere afslappet omkring at dele private historier.

»I podcasten har jeg f.eks. fortalt, hvordan jeg mødte min kæreste. Tidligere havde jeg nok tænkt, at det var der ikke nogen grund til at snakke om. Men verden har også rykket sig, og den nye unge generation deler jo alt muligt, så man må bare prøve at følge med.«