At blive mor er for Johanne Schmidt-Nielsen noget af det bedste, der er sket. Men ikke alt er dog, som det plejer.

Som tidligere talskvinde for Enhedslisten har lange arbejdsdage på Christiansborg og få timers søvn været om ikke hverdagskost, så hyppige.

Men ligefrem at få kvalme af træthed og kaste op af søvnunderskud, har hun aldrig prøvet før.

I bogen 'Det vi tænker på inden vi falder i søvn' giver 26 kendte danskere deres bedste råd til, hvordan de sikrer en god nats søvn. Én af dem er altså Johanne Schmidt-Nielsen.

Det var i april sidste år, at datteren Lily kom til verden på Hvidovre Hospital. Lige siden er sammenhængende søvn blevet en utopisk drøm.

Men selvom hun indrømmer, at hendes lunte nok er blevet en anelse kortere af den afbrudte søvn, fungerer den nybagte mor fint i hverdagen.

Sikkert – erkender hun – fordi hun stadig er 'på en form for baby-high'. Godt hjulpet på vej af Cola Zero, som tilsyneladende er hendes daglige fix.

»Det kan være nødvendigt, for jeg kan være så meget i søvnunderskud, at jeg får kvalme,« forklarer hun i bogen om indtagelsen af sodavanden og fortsætter:

»Det har jeg prøvet flere gange på vej til 'Go' morgen Danmark' eller P1 efter en nat, hvor jeg stort set ikke har sovet, og det er også sket, at jeg har kastet op,« afslører Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun er glad for, at hun ventede med at få barn til efter, at hun var stoppet som politisk ordfører. Ellers havde hendes nye liv ikke kunnet hænge sammen.

I dag er hun generalsekretær i Red Barnet og har et langt mere humant arbejdsliv, hvilket glæder hende. For det er familien – der ud over datteren Lily også tæller kæresten Casper Hyldekvist og hans to børn fra et tidligere forhold – der nu står i toppen af hendes prioriteringsliste.

Blandt de øvrige medvirkende i bogen finder man bl.a. Puk Damsgård, Lisbeth Zornig og Ritt Bjerregaard. Men også den nu afdøde dynekonge Lars Larsen, som altså nåede at videregive sine bedste soveråd, der ikke overraskende inkluderer en god dyne, pude og madras.