Filmmanden, forfatteren og cykel-kommentatoren Jørgen Leth fortæller i sin nye erindringsbog om, hvordan han frygtede at blive kidnappet i Haiti.
Filmmanden, forfatteren og cykel-kommentatoren Jørgen Leth fortæller i sin nye erindringsbog om, hvordan han frygtede at blive kidnappet i Haiti. Foto: Nils Meilvang

Filmmanden fik efterretninger om, at hans unge haitianske kæreste og hendes bandeven planlagde kidnapning af ham

Den 74-årige Jørgen Leth var nødt til at leve inkognito på Haiti, da han blev advaret om den 23-årige haitianske kæreste, hvis liv han havde finansieret i mange år, nu overvejede at kidnappe ham.

Det stod klart, da Jørgen Leth i september sidste år ville flyve retur til Haiti, fortæller han i sin nye erindrings bog ’Det uperfekte menneske - Et hus er mere end en ting’.

En god veninde ringede fra Haiti til ham inden afrejsen fra Danmark for at fortælle, at han gjorde klogest i ikke at udlevere sin ankomstdato til sin 23-årige kæreste på Haiti, Shilaine. Hun var i hans fravær blevet set med en kendt bandeleder og forbryder, ’og de gjorde meget dårlige ting’, som han formulerer det i bogen. Der var i værste fald tale om kidnapning, forstod han.

Læs også:

det erotiske menneske3


- Jeg blev med ét meget klar i hovedet. Her var ikke plads til ’hvorfor’ og ’hvordan kunne hun finde på det’. Det var i al sin barskhed en alarm, en seriøs advarsel og en uhyggelig opvågnen til en anden virkelighed, fortæller han i bogen, hvor han senere tilføjer:

- Jeg måtte overveje at tage nogle forholdsregler. Det gjaldt min egen sikkerhed.

Også selvom han havde svært ved at fatte, at den unge kvinde, hvis liv han holdt på fode, overvejede at bedrage ham. I bogen indrømmer han, han både hjalp hende med at flytte, etablere butik og investere i projekter, hun selv skulle få til at løbe rundt, så hun ikke hele tiden skulle tigge om penge.

- Der er mange, der tror, jeg er millionær, fordi jeg har hjulpet Shilaine så omfattende med at skabe hendes hverdag. Senest finansieret hendes nye butik. Og så det månedlige beløb til hendes bankkonto. Udgifter, som jeg har tænkt, var naturlige i betragtning af vores forhold, forklarer han.

Men hvis efterretningen talte sandt, så var situationen alvorlig.

Læs også:

det erotiske menneske1

- Kidnapningsrisiko er ikke noget, man skal spøge med i Haiti. Der foregår en del kidnapninger og næsten ingen bliver opklaret. Ikke mindst fordi politiet ofte er indblandet. Det er ikke noget, jeg bare siger ud i det blå.

Derfor beslutter han at rejse til Haiti uden at give lyd til Shilaine og være dér inkognito. I flere uger besvarer han ikke hendes opringninger, men til sidst beslutter han sig for at invitere hende op til det sikre Cap-Haitien, hvor han opholder sig.

Tredje del i trilogien ’Det uperfekte menneske’ udkommer på Jørgen Leths 75 års fødselsdag torsdag

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.