Ebbe Langberg var datidens største, danske filmidol. Pigerne i 1950'erne og 1960'erne sukkede henført, når den rødhårede skuespiller med det brune og grønne øje kyssede Ghita Nørby, Malene Schwarz eller Lone Hertz i film som 'Landsbylægen', 'Frøken Nitouche' og 'Drømmen om det hvide slot'.

Men det var skuespil af højeste klasse, når de unge piger i biografsalens mørke lod sig forføre af Ebbe Langberg. For dansk films store kvindecharmør var nemlig slet ikke interesseret i kvinder. Det var han til gengæld i mænd. Det afslører skuespillerens lillebror, Jesper Langberg, i sin erindringsbog 'Ikke et sekund spildt'.

'Ebbe og jeg har aldrig drøftet hans seksualitet, men jeg vidste godt, hvordan landet lå', skriver Jesper Langberg blandt andet i bogen.

Her fortæller den pensionerede skuespiller, at det var en bestemt episode på stranden den sommer, han var cirka 10 år, der gjorde ham opmærksom på, at broderen levede et parallelliv.

Dengang var Ebbe Langberg 18 år og pigerne tilbad ham allerede. Han havde fået lov til at tage en uge alene på ferie til Italien, og da han kom hjem, sluttede Ebbe Langberg sig til familieferien ved Sejerøbugten.

Mens Jesper Langberg hyggede sig med at bygge et sandslot på stranden, rejste hans bror sig pludselig og gik ud i vandet, til det nåede ham til knæene. Længe stod datidens store teenageidol stille og stirrede ud i horisonten, mens hans lillebror forbløffet kiggede på sin storebrors stive ryg.

'Jeg fornemmede, at noget var sket, mens han var i Italien. Noget, som havde ændret ham. Først flere år senere nåede jeg konklusionen, at det var der, han fandt ud af, at han var til mænd', som Jesper Langberg skriver i 'Ikke sekund spildt'.

Bogen er fyldt med afsløringer om skuespillerens liv, der i mange år var fyldt med alkoholmisbrug og forbrug af hash. Men også med afsløringen af, hvordan Ebbe Langberg døde bare 55 år gammel som en syg og skuffet alkoholiker.

Matador

Efter Ebbe Langberg opgav skuespillet og førsteelskerrollerne, blev han instruktør og teaterdirektør. Han levede i mange år i USA, og præsenterede to af sine kærester, en norsk steward og amerikansk danser for Jesper Langberg, men uden at fortælle, hvordan landet lå.

I slutningen af 1970'erne vendte Ebbe Langberg hjem igen, hvor han blandt andet var direktør på Rialto Teatret på Frederiksberg Rådhusplads. Men kampen mod kommunens politikere om at få nok økonomisk støtte sled ham op. Og han blev indlagt hospitalet med åbent mavesår. Kort efter stødte en bughindebetændelse til mavesåret og Ebbe Langberg blev lagt i respirator.

Jesper Langberg bad om skilsmisse fra Eva Jensen, da han ikke længere kunne gennemføre et almindeligt samleje. Foto: Scanpix
Jesper Langberg bad om skilsmisse fra Eva Jensen, da han ikke længere kunne gennemføre et almindeligt samleje. Foto: Scanpix Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere

Det åbne mavesår ville ikke hele, selv om lægerne gjorde, hvad de kunne. Imens blev den ene betændte byld efter den anden dannet i Ebbe Langbergs krop. For at være sikker på, hans bror ikke havde aids, gav Jesper Langberg lægerne tilladelse til at teste broderen for aids. Testen var negativ.

Men betændelsestilstanden i hans krop gav ikke op. I flere uger lå Ebbe Langberg i respirator og svævede mellem liv og død. Indtil den 3. februar 1989, hvor Ebbe Langberg gav op og sov stille ind omgivet af sin nærmeste familie.

Og selv om de to Langberg-brødres mor, Karna Langberg, efter dødsfaldet udtalte, at hendes søn ikke døde af aids, har rygterne siden svirret om, at Ebbe Langberg havde aids.