Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»Jeg kan mærke, hvor meget jeg hver gang hader at tale om det, men jeg gør det alligevel,« lyder det med et smil fra Jesper Groth.

Da B.T. møder den 32-årige sanger og skuespiller på et pressemøde for den nye sæson af TV 2-serien 'Sygeplejeskolen', er det lidt over et halvt år siden, at han første gang afslørede, at han har en bipolar lidelse.

At være bipolar betyder i grove træk, at man i perioder har betydelige humørsvingninger.

Jesper Groth har diagnosen bipolar type 2, og tidligere har han i Depressionsforeningens podcast 'Lyden af et sind' udtalt bekymring for at tale højt om det af frygt for at miste teaterroller – at man kan tro, at han er ustabil arbejdskraft.

Men det er han ikke.

For et par år siden fik han nemlig hjælp af en psykiater, og derfor vil han nu gerne være med til aftabuisere sygdommen og vise, at man sagtens kan fungere med den.

»Hvis bare der er to, der læser eller hører om det...« fortæller Jesper Groth til B.T. og tilføjer:

»Jo tidligere du kan blive inspireret til at søge hjælp, jo tidligere kan du få balance i dit liv.«

Skuespiller Jesper Groth, da TV 2 holder pressemøde på tv-serien 'Sygeplejeskolen IV' på Medicinsk Museum i København torsdag 16. september 2021. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Skuespiller Jesper Groth, da TV 2 holder pressemøde på tv-serien 'Sygeplejeskolen IV' på Medicinsk Museum i København torsdag 16. september 2021. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Han sagde det første gang offentligt i et interview til Fyens.dk i januar.

Her brugte han 'Sygeplejeskolen' som eksempel. At han leverer det samme stykke arbejde, som hvis han ikke havde diagnosen.

»Forskellen er, at der er nogle frokostpauser, hvor jeg ikke gider sidde med de andre, eller at jeg på køreturen hjem kan have nogle åndelige tømmermænd, hvor jeg tænker: 'Åh, det var ikke ret godt, og det skal i fjernsynet'. Mens andre dage synes jeg, det var fedt.«

Interviewet med Fyens Stiftstidende blev ikke videre bemærket af den brede offentlighed, men så deltog hans band Fyr & Flamme i foråret i 'Eurovision' i Holland.

Fyr & Flamme, da de vandt Dansk Melodi Grand Prix i foråret.
Fyr & Flamme, da de vandt Dansk Melodi Grand Prix i foråret. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Her blev de fulgt af et tv-hold fra DR, som lagde mærke til, at Jesper Groth tog medicin om aftenen, så da dokumentarserien 'Fyr & Flamme rammer Europa' kom ud midt i juli, var hans sygdom bredt ude.

»Jeg tror ikke, der var nogen optagelser, hvor jeg hverken er manisk, depressiv eller mere nervøs end andre, der skal optræde for 200 millioner tv-seere. Men når det nu skulle være, tænkte jeg 'fuck it',« fortæller Jesper Groth.

Han oplever, at det er blevet almindeligt at tale højt om en sygdom som ADHD. Han vil gerne vise, at det ikke behøver at være hæmmende at være bipolar.

Selvom han med egne ord kan blive 'mere deprimeret end gennemsnittet', så kan sygdommen også give superkræfter, når han går på arbejde, forklarer han.

'Sygeplejeskolen'-holdet.
'Sygeplejeskolen'-holdet. Foto: TV2/ Mike Kollöffel
Vis mere

»I mit kreative arbejde påvirker det mig kun til det bedre. Jeg kan altid hente en poesi ud af melankolien.«

Han giver sit arbejde med DR-serien 'Klaphat' fra 2018 som eksempel:

»Der fik jeg improviseret så meget og så godt, at jeg blev nomineret til en Robert. Det betyder ikke, at det ikke var hårdt at have det sådan, men det kan også være anvendeligt.«

Jesper Groth har netop overstået en overvældende danmarksturné med Fyr & Flamme.

Han er derudover som nævnt aktuel i fjerde sæson af 'Sygeplejeskolen' på TV 2 Charlie, og så kan man i løbet af efteråret opleve ham på Folketeatret i København i Dirch Passers gamle rolle tjener Leopold i musical-komedien 'Sommer i Tyrol'.

Andre læser også