Mr. News om sine problemer med druk, angst og depression i ny bog

Med sit glimt i øjet og lune smil har han charmet sig ind i landets tv-stuer. Men Jes Dorph har også en mørk side: Han er bange for alt, og når livet bliver for svært, drikker han sig bevidstløs.

Toget kørte i tusmørke over Storebæltsbroen, da angsten ramte ham. Der - i den halvtomme business-class-kupé - blev der slukket for en kontakt dybt inde i hele Danmarks Mr. News. Grædende brød han sammen, og den sommeraften vidste Jes Dorph, at han aldrig mere kunne vende tilbage til TV2. Aldrig mere skulle han se direkte ind i kameraerne på Kvægtorvet og læse nyheder op for danskerne med rolig stemme.

Scenen fra togkupeen stammer fra bogen ’Dorph - historier fra den anden side’. I bogen fortæller Jes Dorph om sin kamp med angst og alkohol. En kamp han i 2012 måtte opgive at kæmpe alene. Manden der i mere end 20 år var ansigtet på TV2 Nyhederne og Hvem vil være millionær, gik i behandling for sit alkoholmisbrug.

Angsten som følgesvend

Angsten har været en tro følgesvend gennem hele tv-mandens karriere, og alkoholen var den medicin, der kunne holde den nede.

- Det har altid været pissenemt for mig at drikke. Ikke bare som teenager og som ung, ivrig reporter - hvor drukturene var en del af det at gå på arbejde - også som voksen, gift mand hvor jeg oftere og oftere fandt mig selv alene med en flaske rødvin og alt for tit var påvirket i mit eget selskab. Jeg brugte rødvin til at få de åndelige fimrehår til at lægge sig. Det blev en nervepille for mig, fortæller han i bogen, der udkommer på mandag.

Læs også: Hans Pilgaard om Jes Dorph: En dreng, der gør sit bedste

2011 blev et turbulent år for Jes Dorph. Først droppede han sit job som nyheds-ikon på TV2. Så blev han skilt fra sin kone gennem 25 år, lægen Lene Lindholm Mortensen. I 2012 indledte han et forhold til den 11 år yngre Louise Lehrmann. Det skulle offentligheden ikke have at vide, men pressen fik nys om forholdet, og Se og Hør lå på lur med telelinser uden for hans nye lejlighed i Hellerup.

Bange for at leve

I august 2012 blev det hele for meget for Jes Dorph. Han var bange for at leve, bange for natten, bange for at være alene, bange for sit nye arbejde som fodboldkommentator og bange for, at forholdet til Louise Lehrmann skulle gå i stykker.

Den pæne tv-mand drak tæt og gik til fester, der endte med, at han blev fuld, irriterende og fik black-out. En aften skulle han se en EM-kamp mellem Sverige og England. Han drak tæt og blev så fuld, at han faldt i søvn i stolen, mens vennen måtte se kampen alene. Han vågnede først, da kampen blev fløjtet af.

Læs også: Sådan var Jes Dorphs polterabend

Det hele kulminerede en weekend, hvor hans nye kæreste var ude at rejse.

- Jeg sad alene hjemme i min lejlighed i Hellerup og så tv, drak vin og spiste færdigretter. Jeg gad ingenting og gik ikke uden for en dør, udover når jeg skulle ud med affald. Den weekend faldt jeg i hullet. På en måde var det voldsommere og uhyggeligere end noget, jeg tidligere havde prøvet. Det ene glas tog det andet, og jeg forsvandt fra omverdenen. Lukkede mig inde bag gardinerne, fortæller Jes Dorph i bogen.

Bange for alt

Det var kæresten Louise Lehrmann, der overtalte Jes Dorph til at droppe drikkeriet. Den 6. september 2012 åbnede han sin sidste flaske rødvin, drak tre glas og hældte resten i vasken.

Læs også: Jes Dorph: Derfor elsker jeg Louise

Det gik godt nok med at stoppe med at drikke, men han manglede at finde ud af, hvorfor han havde haft svært ved at styre sit alkoholforbrug. Han kontaktede derfor Dansk Misbrugs-Behandling, et ambulant behandlingssted i København. Her gik han til behandling tre gange om ugen de næste seks uger.

Goddag til angsten

Men afskeden med alkoholen blev et goddag til angsten, som Jes Dorph nu for alvor måtte se i øjnene.

- Jeg gravede mig ned i et hul, ned i mørke. Jeg var bange for at være alene. Jeg var bange for kulde og ville ikke ud, men jeg var også bange for varmen, når jeg lå under dynen, hvad jeg ofte gjorde. Hvis jeg sad alene i stuen, følte jeg lige pludselig, at rummet snævrede sig ind og lukkede sig om mig. Det var klaustrofobisk bare at være til, fortæller tv-værten i bogen om sit liv, der heldigvis også har været fyldt med gode og lyse oplevelser.

Takket være grundig terapi og støtte fra Louise Lehrmann fik Jes Dorph det gradvist bedre og var i stand til at genoptage sit liv. Vi ville gerne have spurgt Jes Dorph, hvordan han har det i dag, men den 54-årige tv-mand har takket nej til at lade sig interview af BT.