Hun er vokset op med klassisk musik alle døgnets timer. Hun blev kendt som en af de to vilde forsangere i One Two, men i dag banker Cæcilie Norbys hjerte for jazz og det med succes og nyt album.

'Jeg var for høj til at have kærester'

Cæcilie Norby (f.1964) er aktuel med pladen Arabesque, som er et smukt og usædvanligt album med toner fra Satie, Ravel og Fauré og hendes egne tekster og den har fået to seks stjernede anmeldelser.

Hun blev kendt som sanger i Frontline og One Two fra 1985 til 1993. I 1995 udgav hun sin første plade under eget navn og den solgte et uhørt højt antal nemlig 50.000.

Klik dig videre og få et lille indblik i sangerindens liv.

1969: På den høje hest

Jeg blev opfattet som meget anderledes i første og anden klasse i Valby, fordi begge mine forældre spillede klassisk musik.

Alle troede, at mine forældre tjente enormt mange penge, men det gjorde de ikke - de var ved at sælge huset 25 gange, og hvis vi havde juice eller pålægschokolade i huset var det en luksus.

Mange af de andre forældre havde almindelige 8 til 16-job - hvis de overhovedet havde et.

1970: 6 år gammel

Jeg voksede op i et meget klassisk hjem i Valby. Min mor Solveig Lumholt var operasangerinde på det Kongelige Teater i 27 år og havde hovedrollen i Madam Butterfly og Boheme.

Min far Erik Norby var klassisk komponist.

1971: Foran det brune gardin

Min søsters barnedåb med vores unge og smukke mor. Det her brune gardin betød meget for mig, for det var et scenetæppe, og bagved stod et klaver.

Jeg legede, at jeg spillede for et stort publikum. Min far hørte gerne på og kom ind i mellem styrtende ind og råbte: 'Kan du ikke høre, der er er fire fjerdedele i takten?'.

Min mor kunne kunststykket at have en solokarriere med bærende hovedroller, og samtidigt stod hun op om morgenen og smurte tre halve i sin morgenkåbe til min søster og jeg. Hun var og er en superdame.

I dag tager hun bla. rundt i børnehaver og synger.

1971: Med far i Tivoli

Min far lovede mig, at hvis jeg lod være med at græde, når jeg fik min koppevaccine, så ville jeg få en tur i Tivoli. Så det lod jeg være med og kom afsted med far.

Jeg var stolt af min far, han var stor, meget omfangsrig og høj og lignede Pippi Langstrømpes far. Han var tit i sine egne tanker derhjemme.

1993: One Two med Nina Forsberg

Nina og jeg var nogle pæne piger, selvom vi nok så vilde ud på scenen. Når vi havde været ude at spille med One Two, gik drengene i byen, men Nina og jeg gik hjem, tog sminke af, satte håret op i en knold, og så lå vi og løste kryds og tværs sammen.

Sådan var det.

Allerede da jeg var 14, var jeg lang som et kakkelovnsrør - 180 cm. Hvad drengene syntes om det? Jeg var simpelthen for høj til at have kærester - det er ikke engang løgn.

I dag er det jo mere normalt for piger at være så høje. Men senere hen har jeg altid været i forhold. Sammenlagt har jeg kun været uden fast kæreste et år af mit liv.

I One Two var jeg kæreste med guitaristen Søren Bentzen, der skrev alle numrene - i dag er jeg forlovet med Lars Danielsson, svensk bassist, der spiller otte forskellige instrumenter på mit album.

2000: Mødet med Bowie

I et amerikansk TV-program udtalte David Bowie, at han generelt ikke så godt kunne li’, når andre sangere sang hans numre. Men han sagde dog, at der faktisk var en dansk sangerinde, som lavede en fantastisk version af hans nummer Life on Mars – og det var mig.

Her på billedet mødte jeg ham inde i spillestedet Vega i København, da han kom gående i mod mig sagde han: 'Oh, you must be Cæcilie Norby'.

Jeg blev overrasket og vidste ikke, hvad jeg skulle sige.

2001: På Blue Note

Her gik min største drøm i opfyldelse. Jeg skulle spille på Blue Note – en legendarisk jazzklub i en skyskraber i New York, der er tilknyttet pladeselskabet, der har rødder helt tilbage til 1939.

Det var det, jeg allerhelst ville i hele verden.