Skype-milliardæren Janus Friis fortsætter ufortrødent sin krig mod sin tidligere forlovede, sangerinden Aura Dione. I alt har han nu sagsøgt ekskæresten for et kæmpe millionbeløb.

For nyligt skulle retten i den californiske by Los Angeles tage stilling til en noget speciel sag. Kan en dansker få lov at sagsøge en anden dansker i USA, når begge har bopæl uden for USA?

Spørgsmålet blev aktuelt, efter Skype-milliardæren Janus Friis sidste år sagsøgte sin ekskæreste Aura Dione. Det skete, efter parret havde hævet deres forlovelse. Ifølge retsdokumenterne, som BT er i besiddelse af, påstår Janus Friis, at Aura Dione var ham utro med op til flere forskellige mænd.

Og blandt andet derfor vil han have den forlovelsesring, som han gav hende, og som har en værdi på over tre millioner kroner, tilbage. Desuden mener han, at han skal en lejlighed i det centrale København tilbage, som han gav til Aura Dione under deres forhold.

Mens parret var sammen, boede Aura Dione, ifølge Janus Friis, primært i Los Angeles, i en bolig i det dyre Hollywood Hills, som milliardæren angiveligt lejede til 22.000 dollars svarende til 147.000 kroner om måneden.

Janus Friis flyttede for flere år siden til London, hvor han har haft adresse siden, men han tog ifølge retsdokumenterne jævnligt til Californien, hvor han boede sammen med Aura Dione i den lejede fællesbolig.

Ifølge samme dokumenter flyttede Aura Dione til USA i 2013.

På grund af den tætte tilknytning til USA mener Janus Friis, at sagen skal foregå i USA. Ifølge det amerikanske nyhedsmedie mynewsla gav dommeren udtryk for, at hun muligvis ville godtage, at sagen kunne foregå på amerikansk jord, men hun ville have flere oplysninger, inden hun ville komme med en endelig afgørelse. Derfor er det endnu ikke fastlagt, om den spektakulære retssag om de dyre gaver vil komme til at foregå i USA.

Aura Diones advokat Bjarke Vejby mener dog, at det er helt absurd, hvis sagen vitterligt kommer til at udfolde sig på amerikansk grund.

»Det er en sag, som er blevet anlagt i USA. Men den har ingen som helst tilknytning til USA. Aura bor ikke i USA, Janus bor ikke i USA, og tvisten omkring ringen har ikke noget med USA at gøre. Ringen blev ikke givet i USA, og Aura bor i Danmark. Så derfor mener vi, at den ikke skal behandles i USA. Om Janus Friis vil anlægge en sag et andet sted, det må han selv afgøre, men vi mener ikke, at vi skal køre en retssag 10.000 km væk,« siger han til BT.

»Dertil kommer, at det koster en formue at føre sag i USA. Det ved alle.«

Hvorfor tror I, at Janus Friis gerne vil have sagen ført i USA?

»Der har jeg den spekulation, at det er for at dræne Aura for penge.«

Ifølge retsdokumenterne påstår Aura Dione, at hun flyttede tilbage til Danmark i august 2015, men den påstand anfægter Janus Friis, der mener, at sangerinden fortsat har tæt tilknytning til USA.

Bjarke Vejby mener dog, at Janus Friis primært fører retssagen i USA for at genere Aura.

Hvad vil der ske, hvis sagen får lov til at køre i USA?

»Det vil være helt absurd, for en amerikansk afgørelse kan ikke håndhæves i Danmark. Den har ingen juridisk betydning i Danmark. Amerikanske domme anerkendes ikke i Danmark, og danske domme anerkendes ikke i USA. Det savner enhver mening at anlægge en sag, så formålet med at anlægge en sådan sag er noget andet.«

Hvad får Janus Friis så ud af at føre sagen i USA?

»Det må du spørge ham selv om. Aura er der ikke. Ringen er der ikke. Og en dom kan ikke bruges til noget som helst i Danmark,« lyder det fra Bjarke Vejby, der ikke har nogen kommentarer til Janus Friis beskyldninger om, at Aura Dione skulle have været ham utro:

»Jeg har ingen kommentarer til hans påstande. Det må stå for hans egen regning,« siger advokaten.

Men den bizarre sag i USA er dog langt fra den eneste retssag, som den danske sangerinde har fået på halsen efter bruddet med it-milliardæren.

Ifølge Bjarke Vejby er der lige nu hele fem andre sager, hvor Janus Friis har sagsøgt Aura Dione. Fire af dem foregår på dansk grund, mens en – ligesom den med forlovelsesringen – er sat til at foregå i USA.

Blandt andet har Janus Friis sagsøgt Aura Dione for 15 millioner kroner i en sag, som foregår ved Københavns Byret. De 15 millioner kroner skulle han angiveligt have lånt hende gennem selskabet Lismore dengang, de var sammen, for at hjælpe hendes karriere. Men nu, hvor parret er fortid, vil Skype-milliardæren havde sine penge igen.

Dertil kommer en sag, hvor Janus Friis vil overtage stemmeretten i Auras musikselskaber samt en sag, hvor han vil pålægge Aura Dione tavshed overfor pressen og samtidig kræver 200.000 kroner i erstatning, fordi sagen allerede er blevet diskuteret i de danske aviser.

Den sidste af de danske sager er en ankesag, hvor Janus Friis’ advokat Claes Balle er blevet idømt en bøde på 20.000 kroner for at tilsidesætte god advokatskik i forbindelse med, at han har rådgivet først Aura Dione og siden Janus Friis, hvilket har givet interessekonflikter. Claes Balle har anket dommen.

Endelig er der den sjette af de seks retssager, som ligesom den første, også er anlagt i USA. Her kræver Janus Friis en erstatning på omkring 10 millioner kroner, da han anklager Aura Dione for at have taget penge fra sit eget firma No Hustlers Inc. Holding ApS og No Hustlers Inc., som Aura Dione ejer, men som kontrolleres af Janus Friis’ fond på de britiske jomfruøer.

Ifølge Bjarke Vejby har Janus Friis tabt ’første halvleg’ af den sag, men forsøger nu at få afgørelsen omstødt.

I alt har Janus Friis ifølge Bjarke Vejby sagsøgt Aura Dione for 32 millioner kroner og har haft mindst 15 advokater til at føre sagerne.

Aura Dione har flere gange tilbudt Janus Friis at indgå forlig. Hun har tilbudt at overdrage ejendomsretten over lejligheden på Skt. Annæ Plads i København, som parret strides om, mod at Janus Friis betaler hendes advokatudgifter, men det er altså blevet afvist,

Derfor mener Bjarke Vejby ikke, at man kan tolke de mange sager som andet end chikane fra milliardærens side.

»Formålet med sagen er at invalidere Aura økonomisk,« siger han til BT.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Janus Friis gennem hans pr-agent, Pernille Garde. I april udtalte milliardæren dog til Berlingske Tidende, hvorfor han har anlagt så mange sager mod sin tidligere forlovede.

»Det handler helt fundamentalt om retfærdighed, og om at man ikke må udnytte et andet menneske, mens man kigger det i øjnene og siger : ’Jeg elsker dig',« forklarede den pressesky milliardær.

Da BT stødte ind i Aura Dione på Roskilde Festival ønskede hun ikke at kommentere den verserende sag.