Ejendomsmægler Jan Fog fortæller her helt ærligt om høje salærer, misundelse og vanartede unger.

Det sker tit... at nogen tilkalder mig, fordi de mener, jeg skal sælge deres hus. Men ofte er jeg ikke den rette til det. Mit salær er ikke som i Danbolig, men – som jeg altid siger til mine kunder – hos Danbolig kører de jo heller ikke i Ferrari og bor ned til Øresund. Jeg bliver jo nødt til at have et stort salær, hvis jeg skal kunne leve, som jeg gør. Men samtidig husker jeg lige folk på, at det er jo ikke salærets størrelse, der er afgørende for, hvor stort et beløb man har, når huset er solgt. Det drejer sig ikke om, hvorvidt ejendomsmægleren skal have 100.000 mere eller mindre. Kan man få en høj pris, skal sælger da bare være glad. Jeg har haft mange salærer på en halv million, hvor sælger bagefter har sagt: ’Du skal vide, at jeg synes, det er et højt salær, og hold da op, hvor du har fortjent det’. Det er vigtigt i mit segment, at jeg kæmper til den sidste dråbe, og ikke bare går med til at sælge til lave bud.

Jeg var helt sikkert misundelig... dengang jeg var grøn, og en eller anden charlatan fik fat i den pige, jeg havde udset mig. Da var jeg meget misundelig, det er ikke nogen hemmelighed.

Engang var jeg så fattig, at jeg... måtte sælge tomme flasker for at få penge til hundemaden. Både min hund og jeg spiste rugbrød med leverpostej. Det var fordi, jeg havde tabt i alt tre mio. kr. på byggerier, da jeg var nystartet, og de penge skulle betales tilbage, for jeg ville ikke løbe fra min regning, selvom jeg i stedet kunne være gået konkurs med mit selskab. Jeg syntes ikke, man kunne køre rundt i Porsche og løbe fra sine regninger. Forestillingen om, at jeg mødte mine kreditorer på den måde, ville sende et dårligt signal.

Den største gave, jeg har givet, var... da jeg inviterede 29 venner med på et otte dages fødselsdagscruise i Caribien, med alt betalt, inklusive naturligvis flybilletterne til Barbados. Det skete, da jeg fyldte 60 år.

Ulempen ved at bo lige ud til Øresund er... at det er så dejligt, at man ikke kan sove længe om morgenen. Det er vidunderligt, og alt det med ejendomsskatten og grundskylden, det er bare noget, man skal betale, og så nyde livet. Den eneste ulempe er, at pigerne ikke sejler ind og lægger til.

Den største køreglæde har jeg i min... Ferrari, det er en ubetinget fornøjelse. Bare det at sætte sig i den og starte motoren. Man kan køre stille og roligt i den i Danmnark eller i de italienske bjerge, det er faktisk sjovere end at køre 285 km/t på tyske motorveje, sådan om jeg også har gjort. Jeg var på et kursus i at køre Ferrari, og der lærte jeg, at det vigtigste er at være opmærksom på kontakten mellem bilen og vejen. Den mindste fugt gør, at bilen opfører sig anderledes, og dækkene og dæktryk skal være i orden.

Jeg fortryder, at jeg aldrig... fik bestalling som advokat, det var derfor, jeg i sin tid læste jura. Det ville jeg gerne have som en fjer i hatten. Og nej, jeg fortryder ikke, at jeg ikke har fået børn, jeg har alle de andres børn, og der er ikke noget bedre end at kunne sige farvel og tage hjem og sove i fred.

Hvis man vil være rig... skal man i hvert fald bruge mindre, end man tjener. Man skal yde sit ypperste og kende pengenes værdi, så man ved, hvad en tur i taxa eller en is koster. Jeg begyndte selv, før jeg var ti år, med at slå græs for naboerne, siden bragte jeg mælk, aviser og morgenbrød ud. Det er vigtigt, at man har en god arbejdsånd og ikke har noget imod at hjælpe andre. Det er ærgerligt, at børn i dag ikke må arbejde, for det lærer man meget af. Generelt er børn i dag ofte forkælede, de tager ikke engang deres tallerken ud efter aftensmaden. Det er ikke deres egen skyld, men forældrenes. De risikerer at få nogle vanartede unger, der ikke bliver til noget.

Unges forhold til autoriteter... er meget anderledes i dag end før. Da jeg gik i skole, rejste vi os op, når læreren kom ind. Og vi vidste, hvilke lærere der kunne give de bedste lussinger. Vores sløjd- og matematiklærer kunne virkelig ramme rent hver gang. Det nytter ikke, at børn har for mange friheder, for det bliver udnyttet med det samme. Jeg har selv været skolevikar i Gentofte Kommunes skoler – et kanonjob – mens jeg læste på universitetet. Dengang sagde jeg til eleverne, at ’eftersom jeg ikke må slå jer, hvis I ikke hører efter, så må jeg smide jer op i luften, så I selv falder ned og slår jer’. Det fik jeg dog aldrig brug for.

Det allervigtigste i livet er... at tænke på andre og ikke være egoistisk. Hvis du ikke kun tænker på dig selv, er du sikker på at blive glad. Bare det smil du får, når du holder tilbage for én, der skal over vejen. Det er ikke sjovt at have en hel masse penge og køleskabet fyldt op med kaviar og champagne, hvis du ikke har nogen at dele dem med. Det har jeg heldigvis.

Det gode ved at være mig er... at jeg bliver gladere og gladere for hver dag. Mens jeg som ung sagde: ’Hold da kæft, når jeg bliver gammel, hvad skal jeg dog lave?’ Men livet bliver sjovere og sjovere, man får meget mere ud af livet for hver dag, der går, især hvis du har vedligeholdt dine venskaber, ellers bliver du Palle alene i verden.

Det dårlige ved at være mig... er nok, at jeg en gang imellem kunne ønske mig lidt mere anonymitet. Hvis jeg gør noget forkert, og det bliver opdaget, kan jeg læse om det et eller andet sted den næste dag. Hvis man er mindre kendt, har man flere friheder. Derfor nyder jeg også at tage til udlandet, hvor ingen kender mig. Men ellers er det o.k. at være mig.

Det går bedre... med min sygdom. Jeg fik jo konstateret en form for leukæmi, nu går det godt, og jeg regner med at skulle have en transplantation af stamceller fra en donor, så jeg bliver rask.

Min største dumhed var... da jeg engang bakkede min Cadillac ind i siden på min Mercedes Sport i min egen indkørsel. Det så ikke pænt ud, og det var pinligt at skulle forklare bagefter, da bilerne skulle på værksted. Men i forhold til bilforsikring var der kun tale om én skade.

Min største genistreg... dem har jeg lavet mange af, men en af de bedre var, da jeg engang solgte et hus ned til Øresund for et to-cifret millionbeløb, og ham, der skulle købe det, havde en søster, som gerne ville have et magen til. Jeg sagde, følg med herover, et par huse væk havde jeg et tilsvarende hus til salg, som hun købte.

Jeg hævnede mig på... min lærer ved at pifte hans cykel. Jeg sad til en eftersidning en sommerdag og spurgte ham, om jeg måtte gå ti minutter før, så jeg kunne komme ned i Hellerup Sejlklub til jollesejlads. Det fik jeg ikke lov til. Da klokken ringede, gik jeg ud og piftede hans cykel, mens han stod oppe i vinduet og kiggede på. Næste morgen røg jeg direkte ind til inspektøren, og han sagde: ’Her er en cykelpumpe, gå ud og pump lærerens cykel’. Det tog næsten en hel time at pumpe den, mens de andre sad og svedte.

Det største øjeblik i mit liv har indtil nu været... da jeg blev gift i december 2013 med Charlotte. Nej, det er ikke fordi, vi sidder lårene af hinanden, derfor skændes vi aldrig. Vi snakker sammen hver dag, og vi skal også spise middag i aften sammen med venner, så vi ses da én gang om ugen i hvert fald.