Sommer efter sommer kørte de ind på scenen sammen foran det skrålende Grøn Koncert-publikum. Sammen havde de noget særligt, Evald Krog og Jacob Haugaard. Både på og uden for scenen.

Nu er den ene af dem gået bort. Muskelfondens grundlægger Evald Krog sov mandag ind, og hans mangeårige makker har mistet et forbillede.

»Jeg er i stor sorg. Meget ked af det. Det er underligt, når man aldrig skal se folk igen. Men det er jo nu engang den vej, det går,« lyder det fra Jacob Haugaard, da B.T. fanger ham over telefonen.

Han har lige fået beskeden om vennens dødsfald. Selv er han 68 år. Evald Krog blev trods muskelsvind og Alzheimers 76 år, før han mandag sov ind i sit hjem i Ajstrup.

Her makkerparret fotograferet sammen i 00'erne.
Her makkerparret fotograferet sammen i 00'erne. Foto: SZLAVIK ANDREAS
Vis mere

»Man skal være glad for det, man får,« konstaterer multikunstneren. I Evald Krog fik han en god ven.

De to mødte hinanden, da Jacob Haugaard på et tidspunkt skulle køre hans og hustruen Ilse Wilmots muskelsvindramte søn til fysioterapi.

Her stod Evald Krog, der netop  havde grundlagt Muskelsvindfonden i 1971 som en protest mod samfundets manglende fokus på handicappet.

»Han var enormt stærk, hvis man tænker på, at han havde muskelsvind. Det er mærkeligt, at man kan være så kraftfuld og så meget til stede, når man ingen muskler har. Han var også enormt mandig,« husker Jacob Haugaard sin ven.

Evald Krog her fotograferet med 1995-holdet omkring Grøn Koncert. Blandt andre D.A.D. og Lis Sørensen samt mangeårig konferencer Jacob Haugaard.
Evald Krog her fotograferet med 1995-holdet omkring Grøn Koncert. Blandt andre D.A.D. og Lis Sørensen samt mangeårig konferencer Jacob Haugaard. Foto: LISELOTTE SABROE
Vis mere

Evald Krog var hele sit liv afhængig af andres hjælp og en kørestol, men det havde ingen betydning for hans ambitioner.

Det var da også ham, der fik ideen til Grøn Koncert, der første gang løb af stablen i 1983. Syv år senere kom Jacob Haugaard til som konferencier– og han har været der lige siden.

»Det er det største – og længste – job, jeg nogensinde har haft. Og det var Evald, der gav mig det.«

Måden, Jacob Haugaard fik jobbet på, var lidt 'Evald i en nøddeskal', forklarer han.

»Jeg var kommet forbi på det tidspunkt, hvor jeg lige var brudt igennem med Finn Nørbygaard. Evald havde altid en kasse øl stående, og jeg elskede jo øl.«

»Så sagde han: 'Jacob, du ville egentlig egne dig godt som konferencier på Grøn'. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige. Eller om jeg kunne. Det var jo kæmpestort. Jeg var meget tilbageholdende.«

»Han kiggede så på mig og sagde: 'Godt! Så er det en aftale'. Det var skidegodt for mig, for jeg er typen, der nogle gange skal smides ud i ting,« griner han.

Samarbejdet med Grøn Koncert gik fremragende. Sommer efter sommer drog de sammen med resten af karavanen rundt i det danske kongerige, og det er da også minderne herfra, Jacob Haugaard husker allerbedst.

Den tidligere formand for Muskelsvindfonden Evald Krog fotograferet i 00'erne.
Den tidligere formand for Muskelsvindfonden Evald Krog fotograferet i 00'erne. Foto: Martin Sylvest Andersen
Vis mere

Eksempelvis foreslog Jacob Haugaard på et tidspunkt, at de fik syet ens tøj. Og Evald Krog var straks med på ideen.

Det blev grønt og spraglet. Med silke og palietter. Strålede af Las Vegas. Og overdådighed.

»Da vi så kørte ind på scenen, blev der taget billeder. Det er et af de bedste billeder, jeg ejer,« fortæller Jacob Haugaard. Blandt andet. Han har nemlig et hav af gode historier om Evald Krog.

De to havde det sjovt og festligt sammen. Men de var der også for hinanden, når festen var slut, og mørket havde overtaget.

I 30 år har Jacob Haugaard været med, når Grøn Koncert-karavanen har skabt fest rundt omkring i Danmark.
I 30 år har Jacob Haugaard været med, når Grøn Koncert-karavanen har skabt fest rundt omkring i Danmark. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

»Han svigtede mig aldrig. Da jeg gik helt ned med flaget på et tidspunkt, var han der. Og han var enormt klog,« fortæller Jacob Haugaard om vennen, der var med til at få ham på benene igen, da han skulle ud af sit alkoholmisbrug.

»Bare måden, han kunne sige: 'Kom så, Jacob. Op på hesten! Du kan sgu godt være ædru!'«

Evald Krog nåede at stå i spidsen for Muskelsvindfonden i 42 år, før han i 2016 trak sig som formand. Senere samme år fik han konstateret Alzheimers.

Han var meget syg til sidst, fortæller Jacob Haugaard, der ikke har set vennen længe og aldrig kommer til det igen.

Mindet om ham står dog fortsat helt tydeligt: »Han var en fantastisk mand.«