Hun var Danmarks største sangerinde, så brød hun med det store pladeselskab og ramlede ind i en økonomisk nedtur. Nu lever Marie Frank det stille musikerliv i Langå langt ude af rampelyset.

Kan du huske Marie Frank? Hun var toppen af popppen.

Omkring årtusindeskiftet var den dengang 27-årige midtjyske singer/songwriter med hits som 'Under The Water', ’Symptom of My Time’ og ’Worth It’ noget af det hotteste på den danske musikscene. Hun solgte masser af plader, vandt priser og så forsvandt hun pludselig ud af rampelyset.

I dag bor hun i stationsbyen Langå ved Randers med mand og to børn. Hun har sit eget lille pladeselskab og har netop udsendt singlen ’Lille fredag i provinsen’ som forløber for et nyt album. Siden hendes kontrakt med det multinationale selskab BMG udløb i 2002, har hun kørt karrieren i sit eget tempo.

»Det har passet mig rigtig fint at kunne styre tingene selv de sidste mange år. Det er selvfølgelig altid ærgerligt, når en plade bliver forbigået i tavshed, men jeg har været så heldig alligevel at kunne leve af min musik gennem alle årene.  Efter jeg blev mor, har jeg heller ikke haft behov for at turnere så meget mere       lyst til for eksempel at tage på stor turné i udlandet,« fortæller Marie Frank om sit ’nye’ liv.

»Vi boede i mange år i en lejlighed i Aarhus, men både min mand og jeg er opvokset på landet. Da vi på et tidspunkt havde en toårig, der sad og kradsede på ruden i lejligheden, måtte vi bare ud og få noget luft. Vi har boet her i syv år nu, og selvom vi elsker det, så kan der godt være meget stille om vinteren i provinsen, og så må man bare skabe sin egen fest,« griner hun og fortæller, hvordan den nye single blev til en aften, hvor børnene var lagt i seng.

»Jeg var helt oppe at køre over det nye Bisse-album og havde den vildeste fest med mig selv inde i stuen, hvor jeg dansede rundt og væltede ind i en lampe. Så dukkede nummeret op i mit hoved.«

Vis mere

Selvom Marie Frank ikke længere er årets nye navn i musikbranchen, husker hun tilbage på popstjerne-årene som en sjov og lærerig periode.

»Jeg havde jo slet ikke set det komme. Efter gymnasiet rejste jeg rundt som gadesanger – blandt andet en del i USA – og så stod Danmark i slutningen af 90’erne pludselig og manglede en pige med en guitar. I USA havde typer som Sheryl Crow, Suzanne Vega og Tracy Chapman, men i Danmark var der ikke nogen, så jeg udfyldte på en måde et hul. Jeg tror, jeg var heldig at ramme noget i tiden. Jeg fik vanvittigt travlt og skulle lære at lave tv og radio på ingen tid, men det var en fed udfordring.«

Hun udsendte to storsælgende album ’Ancient Pleasures’ (1999) og ’Vermilion’ (2001) og fik masser af ros og fans. I 2002 fik hun imidlertid lyst il at starte sit eget pladeselskab ’Frankly Spinning’, så hun slap for at diskutere kreativt indhold med pladeselskabschefer, men starten som selvstændig var ikke smertefri.

»Jeg mistede virkelig mange penge på D-A-D og Thomas Helmigs stort anlagte Wig Wam-turné. De havde arrangeret den her luksusturné med verdens største tippie, men da de måtte lukke det ned på grund af svigtende billetsalg, gik det udover alle os, der var i stald hos bookingbureauet Rock On. Jeg havde spillet på nærmest samtlige festivaler den sommer, men mistede alt hvad jeg havde tjent. Så det var lidt af en hård start,« fortæller Marie Frank med et grin.

Hun griner, for i dag er hun for længst kommet ovenpå igen og har siden udgivet tre album, hvoraf den seneste var på dansk.

»Jeg er jo blevet glad for kun at spille i Danmark, og så gav det mening at skifte sprog. I starten blev jeg meget hæs af at synge på dansk. Der var lige nogle vokaler, der skulle falde i hak, men når jeg er ude at spille, kan jeg mærke, at mine danske tekster rammer publikum på en hel anden måde.«

Hun er stolt over i dag at kunne se tilbage på en popkarriere, hvor nogle af hendes sange er blevet til evergreens for en generation af danskere, der var unge omkring år 2000.

»Jeg får at vide, at mine sange sender folk tilbage til gymnasietiden. Nogle er blevet kærester, mens de hørte et bestemt nummer. Det er jeg evigt taknemmelig over. Det er ret specielt at have været lydtapet for nogle mennesker i en vigtig periode af deres liv.«

Hun savner ikke livet på den røde løber – når man bor i Langå, er der også langt til den nærmeste gallafest. Adspurgt om der var et tv-program, hun kunne tænke sig at medvirke i, svarer hun:

»Jeg kunne rigtig godt tænke mig at komme med i ’Toppen af poppen’. Det kunne være fedt, så det håber jeg, at de en dag spørger mig om. Jeg har sagt nej til at være med i ’Vild med dans’. Ikke fordi jeg ikke synes, det er et fint program. Jeg ville sikkert have godt af at komme i god form, haha. Men jeg har en knæskade fra gamle dage, jeg ikke rigtig kan komme over, så det har jeg desværre måtte takke nej til.«

Marie Frank