Onsdag fylder vores allesammens Laura fra ‘Matador’ 90. Selvom hun for længst har lagt rollen bag sig, er hun stadig rørt og taknemmelig over, at hun har en plads i danskernes hjerter

»Hvor er den smuk. Den ligner næsten en brudebuket,« siger hun koket og lader sætningen runge videre med den velkendte latter, der er en del af hendes dna. »Vil du have en kop kaffe?« spørger hun så og tilføjer med glimt i øjet: »Jeg laver virkelig god kaffe.«

Var det Røde - og ikke BTs udsendte - der stod i døren til den fine gulstensvilla i Virum nord for København, havde han uden tvivl svaret: »Deres kaffe, Laura – er meget bedre end den på Jernbanehotellet«. Nu bliver man i stedet lidt mundlam. Og rørt.

For inde i huset står 90-års fødselaren Elin Reimer, hende, der er hele Danmarks Laura fra ‘Matador’. Laura med det hvide forklæde og Madam Blå, der altid sender liflig kaffedunst ud i køkkengemakkerne i Varnæs-familiens herskabshjem.

I lørdags, da de velkendte toner flød ud af landets tændte fjernsyn, var der knap én mio. danskere, der havde tunet sig ind på det tilsyneladende udødelige ‘Matador’ univers.

Elin Reimer, som vi bedst husker hende: Som kokkepigen Laura i den elskede tv-serie 'Matador', som for tiden kan genses på DR1. Vis mere

Og hendes taknemmelighed over at være en del af det og stadig have en plads i danskernes hjerter er stor.

»Det er så rørende. Så rørende,« siger Elin Reimer, hvis lange karriere dog spænder over en hel del mere end ‘bare’ tv-serien.

Som hun selv - ikke uden humor - udtrykker det i præsentationen af sig selv i skuespillerhåndbogen: ‘Ca. 53 år indenfor faget, har prøvet det meste, undtagen ballet.’

Elin Reimer debuterede tilbage i 1930erne som barneskuespiller. Og selvom hun siden valgte at søge ind som forsikringselev, løb skuespillet i hendes blod. Hun tog konsekvensen, og blev i 1946 optaget på De Frederiksbergske Teatres Elevskole og var et af tidens lysende talenter.

»En forgudet skuespillerinde, der har skabt vidunderlige roller på teatret,« siger Lise Nørgaard og fortsætter:

»Men selv om hun havde gjort sig fortjent til det, så blev hun aldrig nogen primadonna. Der boede bare ikke nogen primadonna inden i hendes store bryst.«

En meget ung og meget smuk Elin Reimer anno 1959 i 'Sommer i Tyrol' på Aarhus Teater. Vis mere

Det var på teaterscenerne, at Elin Reimer høstede store bifald. Hun spillede store roller i dramaer som ‘Hvem er bange for Virginia Woolf’. Kom vidt omkring med musicals som ‘Sommer i Tyrol’, med ‘Folk og røvere i Kardemommeby’ og ‘Jeppe på bjerget’.

Men folkeligheden kom selvfølgelig med tv-serierne. Først ‘Huset på Christianshavn’. Så ‘Matador’.

Hun var en moden dame tæt på de 50, da hun blev valgt til rollen som Laura. En rolle, som hun ifølge både Lise Nørgaard og medspillere som Ghita Nørby og Malene Schwartz udfyldte perfekt.

»En fremragende skuespiller og en fantastisk kvinde,« lyder det samstemmende.

Siden blev det til masser af andre roller. På teatret. På Film. Elin Reimer var en del af den satiriske ugerevy ‘Uha Uha’, var dommer i Poul Thomsens familiequiz ‘Hund og hund imellem’. Hun var den skrappe fru Olsen i ‘Krumme’-filmene. Og masser af andre fine præstationer.

Men rollen som Laura i ‘Matador’ har altid overskygget det meste andet.

Holdet fra tv-serien 'Matador' samlet til premieren på musicalen af samme navn. Vis mere

»Jeg tror, at hun en tid selv synes, at det var lidt morsomt at blive genkendt som Laura. Men kun at blive bedømt for det, er noget andet. Jeg kan jo også blive træt af kun at blive bedømt for ‘Matador’. Og på den måde har alle de medvirkende - undtagen de meget unge, der kom frem på grund af serien - betalt en pris for det,« siger Lise Nørgaard om dilemmaet, som mange i hvert fald mener er årsagen til, at den meget private og beskedne Elin Reimer i en årrække ikke har givet interview.

Det gør hun heller ikke, bare forbi hun fylder 90.

»Jeg vil rigtig gerne byde dig på en kop kaffe, men noget interview får du altså ikke,« understreger hun venligt, men bestemt.

I 1970erne var Elin Reimer en del af holdet bag den satiriske ugerevy 'Uha Uha'. Vis mere

Hendes krop og fysik er måske nok skrumpet gevaldigt fra storhedstiden, men Elin Reimer er stadig lige rap i replikken. Hun smiler.

»Jeg har jo holdt mig tilbage i mange år. Og det har været med vilje,« siger hun om sine sjældne optrædener i spalterne.

I stedet nyder hun livet udenfor rampelyset, huset og ikke mindst den store have, som giver hende enorm glæde i hverdagen.

»Jeg bor dér, hvor jeg vil og hvor jeg havde planlagt. Og hvor jeg må have lov til at være en helt anden…..«.

Som ikke er Laura fra ‘Matador’.

Elin Reimer til premiere op musicalen 'Matador' i selskab med sit barnebarn Merit.  Vis mere

Men skulle nogle have lyst til at ønske hende tillykke på den store runde dag, står døren åben. Mennesket Elin Reimer er klar til at tage i mod.

»Kommer der nogen forbi, har jeg lavet et stort bord, hvor der står kaffe, te, vin og lidt vand. Så kan man bare tage.

Sådan har jeg gjort de andre år. Og det bliver det samme i år. Jeg laver ikke de store armbevægelser, bare fordi jeg fylder rundt,« smiler hun og fortsætter:

»Jeg havde jo slet ikke regnet med, at blive så gammel. Det er ikke så tosset, vel?«

På vej ud af døren takker Elin Reimer igen for de smukke blomster. Og fordi, at der var nogen, der tænkte på hende.

Så får hun et skælmsk glimt i øjet.

»Hils nu alle dine læsere. Og hvis de spørger ‘er hun død eller hvad?’, så kan du sige, at hun er ikke død endnu.«

----------------------------------

BLÅ BOG

(ARKIV) Elin Reimer ankommer til musicalen Matador den 10. juni 2007. Onsdag den 7. marts: Skuespiller Elin Reimer fylder 90 år Onsdag den 7. marts 2018. (Foto: Simon Bohr/Scanpix 2018) Vis mere

Født 7. marts 1928 på Frederiksberg.

Optrådte som barneskuespiller ved Politikens Børneteater og i radionens eventyrspil. Optaget på De Frederiksbergske Teatrets Elevskole i 1946. Efterfølgende tilknyttet teatre i Aalborg og Aarhus, hvor hun blev frem til 1968. Derefter bl.a. Gladsaxe Teater, Folketeatret og Det Kongelige Teater.

Har medvirket i film som 'Den forsvundne fuldmægtig' 'Den korte sommer', 'Vinterbørn', 'Lille Virgil og Orla Frøsnapper' og serien om 'Krummerne'. På tv kendt fra den satiriske ugerevy 'Uha Uha', 'Huset på Christianshavn', 'Matador' og 'Lærkevej'.

Blev i 1953 gik med Jørgen Holnæs, som hun fik sit eneste barn, sønnen Erik, med. Han døde for ca. ti år siden.

Boede fra 1958 til 1969 sammen med den ungarskfødte instruktør Peter Eszterhás.

Har to børnebørn og flere oldebørn.