Oprah Winfreys interview med hertuginde Meghan og prins Harry vil uden tvivl gå over i historien. Det er et interview, medier verden over beskriver nu. Det er et interview, vi allesammen snakker om – og det vil vi også gøre om 20 år.

Men spørgsmålet er, om det tidligere royale par står tilbage med en sejr eller et nederlag, når stormen har lagt sig?

I interviewet, som den danske befolkning fik lejlighed til at se i tv mandag aften, kom rystende detaljer på bordet.

Meghan fortalte, hvordan hun som konsekvens af livet i den britiske royale familie og pressens hårde behandling døjede med selvmordstanker.

Hun fortalte om det psykiske pres, og hun fortalte ikke mindst om, hvordan et unavngivet medlem af kongehuset havde ytret bekymring for, at sønnen skulle fødes med en mørk hudfarve – og at de bekymringer angiveligt var med til, at sønnen ikke fik titlen 'prins'.

Kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen var klar i mælet – vildere ting er ikke set i royal sammenhæng siden Charles og Diana, og selv deres mildt sagt turbulente forhold står ikke mål med det, vi lige nu ser udspille sig.

»Det er helt usædvanligt, det her, og helt historisk, at der bliver sagt de her ting. Man skal tilbage til Charles og Diana, før man finder noget, hvor man afslører så personlige detaljer. Og det her er endnu mere vidtgående, end det var under Charles og Diana.«

Prins Harry har flere gange draget en parallel mellem det, parret har oplevet, og det, hans mor, prinsesse Diana, blev udsat for.

Diana fik folkets sympati, efter hun åbent og ærligt fortalte om forholdet til Charles, og hvor svært et liv hun havde haft.

Der er ingen tvivl om, at Meghan og Harry med interviewet til Oprah Winfrey forsøger det samme – at vinde folkets sympati.

Spørgsmålet er, om det lykkedes?

I en YouGov-måling foretaget i Storbritannien forud for det famøse interview svarede 47 procent, at de mente, interviewet i sig selv var upassende, at det overhovedet blev foretaget, mens blot 21 procent mente, det var passende. 31 procent kunne ikke svare.

De tal har sikkert ændret sig, siden briterne har fået lejlighed til at se interviewet, men der er ingen tvivl om, at holdningerne er delt.

Når man ser interviewet, hører de voldsomme detaljer og ser Meghan sidde med tårer i øjnene, kan man selvfølgelig ikke undgå at få sympati med det unge par. Det er skrækkelige ting, de fortæller.

Problemet er, at vi lige nu kun har en side af fortællingen – og om vi nogensinde får den faktiske sandhed at vide, er tvivlsomt, da det britiske kongehus næppe vil gå ind i detaljerede forklaringer og tilbagevisninger.

Meghan og Harry har samtidig valgt Oprah Winfrey til at foretage interviewet. Det er naturligvis klogt i den forstand, at Oprah er en verdensstjerne, hun er en af verdens mest magtfulde kvinder – og hun er ven af parret.

Prins Harry og hertuginde Meghan i den lune sofa hos Oprah Winfrey.
Prins Harry og hertuginde Meghan i den lune sofa hos Oprah Winfrey. Foto: HARPO PRODUCTIONS
Vis mere

De har sikret sig et trygt rum at tale i, hvilket utvivlsomt også er en medvirkende faktor til, at de deler så meget og så privat.

Men med Oprah som interviewer får man heller ikke et kritisk interview, og havde de i stedet valgt en objektiv nyhedsjournalist, kunne de allerede med det valg have tilbagevist eventuelle kritiske røster, der vil mene, at parret har lavet et føleinterview, hvor der ikke bliver gået til dem.

Endelig er der også en grundlæggende modsætning mellem det, parret tidligere har ytret i offentligheden – og det at sidde i den bløde sofa hos Oprah, mens hele verden ser med.

Da Meghan og Harry trak sig fra det kongelige liv, var det med et ønske om at leve mere privat, væk fra den forfærdelige britiske presse. Jeg vil ikke sige, at de blev glemt, da de flyttede fra Storbritannien – men for en stund var der da trods alt langt mindre fokus på deres liv.

Lige indtil de da selv valgte at indgå millionaftaler med Netflix – og ja, offentliggøre et interview med Oprah.

Med dette interview er de med ét blevet det, alle taler om – og nu kan de med garanti glemme alt om blive ladt i fred, også selvom de er flygtet til USA.

Logikken her må være, at de har været udsat for så voldsom en uretfærdighed, at det er værd at ofre deres lille mulighed for privatliv for.

Tiden vil vise, om de opnår den sympati og verdensomspændende folkelige opbakning, de ønsker. Men umiddelbart må man konkludere, at den klare vinder her er Oprah og alverdens medier, der nu igen har en grund til at følge Meghan og Harry tættere end nogensinde.