I de 19 år TV 2 har vist 'Hvem vil være millionær', er der kun en eneste optagelse af det populære quizprogram, som aldrig fandt vej til tv. Nu fortæller programmets vært Hans Pilgaard om de dramatiske begivenheder, der fandt sted både under og efter optagelserne, hvor komikerduoen bag 'Den korte radioavis' på Radio 24Syv gæstede 'Hvem vil være millionær'.

»Jeg har faktisk aldrig oplevet noget lignende i min tid som vært på 'Hvem vil være millionær'. Det, der skete, var meget forvirrende,« siger Hans Pilgaard til BT om den bizarre episode, som udspillede sig, da Rasmus Bruun og Frederik Cilius sad i den varme stol i september 2016.

Under optagelserne, som ikke bliver sendt direkte på tv, bad komikerne om at bruge en af de tre velkendte livliner og ringe til en ven.

De ønskede at ringe til Mads Brügger, som er en af cheferne på Radio 24syv. Men det var ikke ham, der tog telefonen. Derimod fik de Speaker Allan i røret. 'Den korte radioavis' lyttere vil vide, at Speaker Allan er en mindre bemidlet type, som har det med at ringe eller dukke op under programmet på de mest uheldige tidspunkter.

Overfor Soundvenue forklarer Frederik Cilius, der nok er bedre kendt for rollen som seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm i 'Den korte radioavis', at det var ment som en uskyldig practical joke. Men ifølge duoen selv blev det en 'katastrofal optræden', for Hans Pilgaard og holdet bag 'Hvem vil være millionær' så anderledes alvorligt på sagen.

'Stak halen mellem benene'

'Vi stopper optagelsen, vi stopper optagelsen', lød det, da Speaker Allan var i røret. For ikke nok med at telefonen blev taget af den forkerte; komponisten Allan Gravgaard Madsen, som lægger stemme til Speaker Allan, befandt sig ovenikøbet i bygningen under optagelserne af 'Hvem vil være millionær'. Og det er imod reglerne, for Speaker Allan havde frit udsyn til en tv-skærm og kunne således se det spørgsmål, han skulle svare på, før opringningen.

»Mistanken om snyd bliver stående, for i stedet for at blive og tale tingene igennem efter optagelserne, stak de (Rasmus Bruun og Frederik Cilius, red.) halen mellem benene. Derfor kunne vi ikke vise optagelserne på TV 2,« siger han og fortsætter:

»Det ødelagde muligheden for at få afklaret, hvad der skete, og om der havde været tale om snyd eller ej, at de smuttede lige efter optagelserne. Måske kunne optagelserne være brugt, eller måske kunne vi have taget dem om og på den måde have elimineret enhver mistanke om urent trav.«

Han Pilgaard er ked af, at det fremmødte publikum ikke fik den oplevelse, de havde håbet, men ærgrer sig især over, at Kræftens Bekæmpelse aldrig fik glæde af de 50.000 kroner, 'Den korte radioavis' duo endte med at vinde i programmet.

»Jeg synes, det er tarveligt, ikke mindst overfor Kræftens Bekæmpelse, som gik glip af de penge, de havde vundet i programmet. For vi kan ikke sende penge til Kræftens Bekæmpelse, hvor der er mistanke om, at der kan have været snyd involveret,« siger han og understreger, at der skal være plads til at lave sjov i quizprogrammet, men ikke at så tvivl om, at alt går ærligt og redeligt til.

Karakteren Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cillius) fra den korte radioavis på radio 24syv.
Karakteren Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cillius) fra den korte radioavis på radio 24syv. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Ifølge Frederik Cilius var det en overreaktion fra TV 2 at skrotte optagelserne. I en mail til Journalisten skriver han, at producenterne og Hans Pilgaard troede, de var ude på at afsløre, hvor let det var at snyde i 'Hvem vil være millionær', fordi Mads Brügger på daværende tidspunkt var i gang med en dokumentarfilm om emnet.

'Sagde nogle ting, jeg fortrød med det samme'

Her ville historien normalt være slut, men skæbnen ville det anderledes. For dagen efter stødte Hans Pilgaard tilfældigvis ind i Rasmus Bruun og Frederik Cilius under et besøg hos forlaget People’s Press, der holder til i samme bygning som Radio24syv.

Her gik bølgerne højt. Meget højt.

»Og så kommer han (Hans Pilgaard, red.)  hen til os, og han er dirrende af raseri. ’Ved I, hvem der har haft kræft? Det har jeg faktisk. To gange!’ Så siger jeg, ’Hans, hvad har det med noget at gøre’? ’Ja, men ved I, hvor mange mennesker, der kan miste deres arbejde på grund af det her? Og hvad med Kræftens Bekæmpelse, hvad med de 50.000? Dem får de så ikke nu på grund af jer’,« siger Frederik Cilius til Soundvenue.

Hans Pilgaard bekræfter, at der blev talt med store ord:

»Ja, jeg talte nok lidt højt og sagde nogle ting, som jeg fortrød med det samme. Det sagde jeg også til dem. Og undskyldte. Men jeg står ved det. Jeg har temperament, men bagefter er det så sagt, og vi kan komme videre i livet uden at skulle tænke over noget usagt.«

Den populære TV 2-vært undrer sig også over, at 'Den korte radioavis'-duoen pludselig fortæller om episoden halvandet år efter at den udspillede sig:

»Jeg synes, det ville have klædt dem, hvis de havde taget det som mandfolk dengang og straks indrømmet, at deres forsøg på en joke gik galt. I stedet begynder de at pibe over, at optagelserne aldrig blev brugt halvandet år senere,« konstaterer han tørt.

Allerede før Rasmus Bruun og Frederik Cilius satte sig i den varme stol hos Hans Pilgaard, havde der været problemer.

Komikerne ønskede at donere deres præmiepenge til Storebæltsforbindelsen, så 4.000 biler kunne køre gratis over broen, hvis de gik hele vejen og vandt millionen. Men det ville TV 2 ikke acceptere.