Han blev både rig og berømt som højtråbende tv-kendis med bruncreme og Gucci som varemærke. Men ’alting bliver surt som mælk’, mener Gustav Salinas, der netop har udgivet en bog om at blive en bedre udgave af sig selv.

Han indrømmer blankt, at han havde øvet sig på sætninger som: ’Der er bare alt for stor klasseforskel på dig og mig. Det er ligesom at sige Chanel og Tøj & Sko. Det matcher bare NOT sammen’, dengang han som kun 18-årig stillede op i tv-programmet ’Dagens mand’, hvor bøsser blev matchet. I en alder af 26 år kunne han i dag ikke finde på at sige den slags til nogen. Men det var den slags udmeldinger, der fik ham i fjernsynet, hvor han fra barnsben allerhelst har villet være.

»Min mor siger, at jeg altid har drømt om at blive rig og berømt. Men for mig var det vist mest pengene, der betød noget.«

Gustav Salinas
Gustav Salinas
Vis mere

I 2008 var der mange penge i tv. Gustav Salinas kom ind i reality-tv samtidig med Linse Kessler og Amalie Szigethy, og de tre delte et meget stort budget mellem sig. Han elskede livsstilen, hvor han spiste på jetset-bøfhuset Mash tre gange om ugen, gik til premierer og drak cocktails på de rigtige in-steder.

»Jeg elskede at lave tv. Det var min drøm. Jeg var på og havde mine albuer, der fik mig frem i branchen,« husker han.

Ny mand på dagen

Vi møder Gustav Salinas på en cafe i København blot et par minutters gang fra hans lejlighed på Nørrebro. Men når man er Gustav Salinas, tager man alligevel bilen – og spørger om vej et par gange. På den måde er der intet nyt under solen. På andre måder er alt nyt. Netop nu er han aktuel med bogen Ta’ dit liv tilbage’, som handler om, hvordan han som personlig træner hjælper andre mennesker med at blive en bedre version af sig selv. En proces, han udmærket kender til. De seneste år har han nemlig taget sølvgaflen i den anden hånd og selv ændret livsstil. I dag driver han sin egen virksomhed som personlig træner, og hans liv ser meget anderledes ud, end det har gjort de sidste ti år.

Hvor nogle tager vejen til rigdom og berømmelse gennem lange uddannelser og hårdt arbejde, tog Gustav Salinas en anden vej. Både af lyst og nød.

Linse Kessler og Gustav Salinas har lavet flere reality-programmer sammen. Bl.a. TV3-programmet ’Gustav og Linse på udebane’, hvor de rejste rundt i verden. Foto Torkil Adsersen
Linse Kessler og Gustav Salinas har lavet flere reality-programmer sammen. Bl.a. TV3-programmet ’Gustav og Linse på udebane’, hvor de rejste rundt i verden. Foto Torkil Adsersen
Vis mere

De første ti år af sit liv boede han med sin mor i Chile og talte derfor spansk, før han lærte dansk. Det satte sit præg på skolegangen.

»Jeg var populær i folkeskolen, men kunne ikke læse og skrive. Det var mit handicap.«

Han voksede op hos sin mor på Frederiksberg og fik ’meget kærlighed’.

»Som barn var jeg glad, lidt ustyrlig og lidt hyperaktiv. Jeg var vild med at danse, og når der var skoleshow, stod jeg forrest. Jeg tilbragte også ret meget tid udenfor døren, fordi jeg fik de andre til at grine så meget. Men lærerne kunne også godt lide mig. Jeg har jo latino-genet, så jeg var god til at smøre dem og sige: ’Arj, har du ikke fået nyt hår’ og sådan noget, som de andre ikke kunne.«

En af de tre priser Gustav Salinas modtog ved Reality Award 2014. Foto Nikolai Linares
En af de tre priser Gustav Salinas modtog ved Reality Award 2014. Foto Nikolai Linares
Vis mere

Men da de andre i klassen kom i gymnasiet, måtte Gustav Salinas erkende sit nederlag.

»Jeg havde simpelthen ikke adgang. Alle de andre kom videre i gymnasiet, men jeg blev ikke erklæret ... Hvad hedder det,« siger han og famler efter ordene:

»Egnet?«

Skulle han blive rig og berømt, måtte det ske ad en anden vej.

Andre menneskers laks

Med et afgangsbevis fra folkeskolen på Frederiksberg kunne han i stedet komme ind på en erhvervsuddannelse.

»Det blev Hotel- og Restaurantskolen, for der må man være lige så dum, som man vil,« griner Gustav Salinas, som blev uddannet tjener.

Men det var ikke lige ham at servere andre menneskers mad, for hvis alle mennesker kan deles op i gæster og værter, er Gustav Salinas nok mest gæst.

»Jeg gad ikke. Det var en frygtelig verden. Jeg var i Palmehaven, hvor jeg skulle stå i jakkesæt og skære gravad laks i tynde skiver,« siger han med en hovedrysten.

Efter at være blevet offer for en såkaldt had-forbrydelse måtte Gustav Salinas  møde som vidne i retten. Foto Søren Bidstrup
Efter at være blevet offer for en såkaldt had-forbrydelse måtte Gustav Salinas møde som vidne i retten. Foto Søren Bidstrup
Vis mere

Beleven er han ellers. Gustav Salinas under sig selv hver en chance for at fortælle en vittighed og give en kompliment.

Selvom han er blevet 26 år, og på mange måder har bevæget sig langt fra den spraytannede, Gucciklædte, rapkæftede krukke, som danskerne mødte i deres tv for snart ti år siden, griner han stadig ad ord som ’sauna’, ’stjerne’ og ’bagfra’. Alle ordene er sjove, synes manden, som aldrig har lagt skjul på, at han er til mænd.

»Det var en vild tid, da jeg var yngre. Jeg kan godt blive helt pinligt berørt, når jeg ser tilbage og ser mig selv stå halvnøgen og oversprøjte mig selv med vand til ’Gangnam Style’. Fuck, det er pinligt.«

Egentlig mener han ikke, at han har gjort ting, andre ikke også har gjort.

»Men forskellen på mig og alle andre er, at når det er mig, er det filmet og ligger på YouTube.«

Ét var Gustav Salinas’ evne til at gøre opmærksom på sig selv. Et andet var at møde de rigtige mennesker på de rigtige klubber, være højtråbende og målrettet. Dén blanding gjorde ham selvskreven til at deltage i ’Dagens mand’ og efterfølgende en masse andet tv.

Da der var penge og prestige i dansk reality-tv. I 2010 hyldes branchen ved et stort show i Vega, der blev filmet og senere vist som optakt til MTV EMA direkte fra Glasgow. Foto Linda Kastrup
Da der var penge og prestige i dansk reality-tv. I 2010 hyldes branchen ved et stort show i Vega, der blev filmet og senere vist som optakt til MTV EMA direkte fra Glasgow. Foto Linda Kastrup
Vis mere

Det blev til adskillige optrædener i homo-udgaven af ’Dagens mand’, 86 programmer af ’For lækker til love’, ’I’m a celebrity, få mig væk herfra’ samt ’Gustav og Linse på udebane’.

Til trods for de mange programmer blev det dog sværere og sværere at hive nok penge hjem til at kunne opretholde den ekstravagante livsstil.

»Der skal fandeme tjenes penge, hvis du skal gå på Mash tre gange om ugen.«

Muskler til selvforsvar

Gustav Salinas er iført træningstrøje, hue, solbriller, en fin vinterbleg hud, gårsdagens skægstubbe og et par overarme, som er vokset betydeligt siden Gucci-dagene. Var det ikke for de sjofle vittigheder, som han ikke kan modstå at sige højt – meget højt – kunne man tro, at Gustav Salinas var blevet voksen.

Især hans krop har undergået en markant forandring. Faktisk er han 30 kilo tungere end dengang, han i ’Dagens mand’ råbte højt, svinede andre til og levede af nachos og mojitos.

Musklerne kom dog af nød snarere end af forfængelighed. I 2013 blev han nemlig overfaldet i Københavns natteliv.

»Jeg var ved at hæve penge klokken halv tre om morgenen på Rådhuspladsen. Da nogle fyre råbte efter mig.«

Gustav Salinas
Gustav Salinas
Vis mere

Han ved ikke præcis, hvad der derefter skete.

»Jeg vågnede kort op på gaden, hvor der var blod overalt. Lisa Lents (taekwondomester og tidligere Vild med dans-deltager, red.) hev mig ind i en taxa. Næste gang jeg vågnede, var det på Rigshospitalet.«

Gustav Salinas var blevet ramt af en flaske i en såkaldt hadforbrydelse.

Overfaldet fik ham til at tage en beslutning om at ændre sit liv.

»Jeg var jo skinny ... Jeg besluttede, at jeg ville kunne forsvare mig selv, hvis det skete igen.«

Resultatet var, at Gustav Salinas over de næste år tog 30 kilo på – i muskler. Det har virket, for i dag oplever han ikke, at der er nogen, der råber efter ham på gaden.

»Jeg føler mig meget tryggere. Folk på gaden siger stadig ’hej’, men ingen råber, og hvis jeg en dag skulle blive overfaldet, får de et par på hovedet.«

Selvransagelse på stranden

Der er løbet meget Gustav-fjernsyn over skærmen siden dengang, Gustav Salinas slog igennem som reality-stjerne. Og så en dag var det slut.

»I 2014 blev det for meget. Jeg lavede ’Divaer i junglen’, rejste jorden rundt med Linse, sendte min parfume på gaden, udgav en bog og havde 5,5 millioner visninger på YouTube,« fortæller han med lige dele stolthed og mathed i stemmen.

Gustav Salinas og Linse Kessler foran Byretten på Nytorv i København torsdag d. 21. november 2013. Gustavs realitystjerne-ven Linse Kessler er mødt op på dagen, hvor Københavns Byret behandler straffesagen mod en 24-årig mand, der tiltales for grov vold mod reality-stjernen Gustav Salinas Andersen. Politiet mener, at motivet skyldes, at Gustav er homoseksuel. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2013)
Gustav Salinas og Linse Kessler foran Byretten på Nytorv i København torsdag d. 21. november 2013. Gustavs realitystjerne-ven Linse Kessler er mødt op på dagen, hvor Københavns Byret behandler straffesagen mod en 24-årig mand, der tiltales for grov vold mod reality-stjernen Gustav Salinas Andersen. Politiet mener, at motivet skyldes, at Gustav er homoseksuel. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2013)
Vis mere

Selv for Gustav Salinas, som elskede opmærksomheden, blev det for meget. Han var kendt for at være kendt og skulle hele tiden holde sit brand ved lige.

»Jeg tog til Maldiverne – alene i 14 dage. Der sad jeg så – jeg glemmer det aldrig – i en hytte og kiggede ud over vandet,« siger han med en sjælden alvor i stemmen.

»Jeg havde alt, hvad jeg havde ønsket mig: lejlighed, bil, karriere, og havet lå lige foran mig. Alt det jeg havde arbejdet for, men jeg var også ensom. Jeg gik måske på arbejde to-tre gange om året og lavede fjernsyn. Jeg havde mine barndomsvenner, men resten omkring mig var sugemaller, der sad på mig,« siger han med en ærgerlig mine.

Samtidig var Gustav Salinas bekymret for, om han kunne opretholde en livsstil, der krævede restaurantbesøg, drinks, mærketøj og personlig pleje for tusindvis af kroner – hver måned. Kunne han blive ved med at hive de penge i land ved at lave reality-tv?

Selvom han aldrig har været bleg for at gøre opmærksom på sig selv, så han en tendens til, at folk blev kendte på – selv efter hans standarder – de mærkeligste måder.

»I Danmark kan du blive kendt, hvis du gør noget skørt. Folk går til awardshow med ting oppe i røven, men dér er min grænse nået. Tingene skulle hele tiden blive vildere og vildere. Men jeg vil ikke prostituere mig selv,« siger han og falder gentagne gange over ordet.

Derfor var han nødt til at genopfinde sig selv. Gustav Salinas indså, at han var ved at nå mætningspunktet.

»Alt har en dato. Det er ligesom en karton mælk. Når den udløber, bliver den sur,« siger han og ser ud til at være tilfreds med sit improviserede ordspil.

»Jeg ville gøre noget for andre mennesker. Men mest af alt trængte jeg til at få fokus væk fra mig selv.«

Linse Kessler og Gustav Salinas har d. 20 august premiere på et nyt reality-program på TV3.De rejser rundt i verden for at prøve nye og anderledes ting og udfordringer. Her er de på flyvergrillen ved Københavns Lufthavn, onsdag d. 8. august. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012)
Linse Kessler og Gustav Salinas har d. 20 august premiere på et nyt reality-program på TV3.De rejser rundt i verden for at prøve nye og anderledes ting og udfordringer. Her er de på flyvergrillen ved Københavns Lufthavn, onsdag d. 8. august. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012)
Vis mere

Der på stranden på Maldiverne fandt han ud af, at han havde valget mellem at gøre vildere og vildere ting for at holde sig i rampelyset og kæmpe om stadig mindre reality-budgetter, eller at gå en ny vej.

Han ville gerne motivere folk til at gøre deres eget liv bedre. Og svaret på hans dilemma blev en virksomhed, hvor Gustav Salinas træner mennesker, som ønsker at gøre noget alvorligt ved deres krop og mentalitet – f.eks. at tabe 70 kilo, blive glade igen og udnytte deres fulde potentiale, som en af deltagerne i hans bog har gjort.

Bog på gaden

Gustav Salinas lagde reality-tv på hylden, tog kampen op med uddannelsessystemet, hvor han sidst slap som tjener i laks og laksko. Nu tog han timer i motivation, ernæring, idræt og træning og uddannede sig som personlig træner og coach. Han har åbnet han sin egen virksomhed, FitnessNu, hvor han hjælper klienter med at komme i form.

»Jeg har lige nu et års ventetid, jeg har ansatte, og jeg tager 20.000 kroner for et forløb,« siger han stolt.

»Jeg ved kun lidt om, hvad musklerne hedder, og hvor de sidder. Men dét, jeg kan, er at motivere folk til at ændre deres vaner. Jeg har sympati og forståelse,« siger han.

Gustav Salinas
Gustav Salinas
Vis mere

Tv har han langtfra opgivet, for det elsker han stadig at lave. Det skal bare være på en ny måde.

»Jeg har nye mål. Det er slut med at date og svine folk til. Min nye drøm er at lave makeovers på folk på tv.«

Foreløbig er det blevet til bogen ’Ta’ dit liv tilbage’, hvor han har hjulpet tre personer til at blive nye og bedre versioner af sig selv. Præcis som han har gjort med sig selv.

Nye mål

Han nikker, når man spørger, om han er et nyt menneske.

»Jeg har ændret mig. Jeg er ikke en anden person, jeg er bare en bedre version af mig selv. Men helt ærligt, hvem ændrer sig ikke mellem 18 og 26 år.«

Han har især fået øjnene op for sin egen sundhed.

»Jeg drak og røg meget for nogle år tilbage, men er stoppet med begge dele, for jeg havde brug for at leve sundere. Det er da sjovt at drikke cocktails, men jeg vil gerne have succes, og så har jeg ikke tid til tømmermænd.«

Også forholdet til penge er blevet mere voksent. Hvor han før ødslede de nemme tv-penge væk på bøffer og drinks, er det i dag anderledes.

»Jeg er mere fornuftig og nærig. Jeg har fået respekt for min egen økonomi, og det er slut med frås,« siger han og tager telefonen, som ringer. Han rejser sig og går rundt i cafeen. Taler. Højt. Griner. Og siger ja, inden han vender tilbage til cafébordet og den dobbelte cola zero, han er i gang med.

»Det var nogle, der spurgte, om jeg ville være med i et program, der hedder ’Stjernekigger’. Selvfølgelig vil jeg det.«

Gustav Salinas
Gustav Salinas
Vis mere

Gustav Salinas
Gustav Salinas
Vis mere

Gustav Salinas
Gustav Salinas
Vis mere