For fire siden vandt Glen Hansard en Oscar for sin sang ’Falling Slowly’ fra filmhittet ’Once’. I stedet for jublende glæde følte Glen sig mere trist. Men så kom selveste Bruce Springsteen til assistance.

For fire siden vandt Glen Hansard en Oscar for sin sang ’Falling Slowly’ fra filmhittet ’Once’. I stedet for jublende glæde følte Glen sig mere trist. Men så kom selveste Bruce Springsteen til assistance.

På en bar i LA snakkede Bruce Springsteen og hans yngre irske kollega Glen således i tre-fire timer. Og bagefter følte Glen sig som født på ny.

- Bruce forklarede mig, at han havde haft det på præcis samme måde tidligt i sin karriere.

Man arbejder for noget år efter år. Og så pludselig får man det hele på én gang. Fra at være gademusiker blev jeg med ét til Oscar-vinder. Det svarer vel lidt til at blive forfremmet fra vicevært til ejer af en skyskaber. Og min triste fornemmelse kom sig af, at mit gamle jeg nærmest var afgået ved døden.

Og selvom det nu var erstattet af noget nyt, var det svært at vænne sig til tanken, siger Glen, der om en uge udgiver sit første soloalbum.

Tæt på eks-partner

Soundtracket til filmen (og siden Broadway-hittet) ’Once’ og Oscar-sangen ’Falling Slowly’ blev skrevet sammen med Glens daværende tjekkiske kæreste, Markéta Irglova.

De to er siden gået hver til sit. I dag er Markéta gift og bor i Island. Men forholdet er stadig varm og nært.

- Jeg føler ærligt talt, at Markéta og jeg har kendt hinanden i mere end ét liv. Og i dag er vi bare utrolig glade for hinandens lykke, siger Glen, der efter Oscar-succesen også kan tælle Bob Dylan, Bono og Soundgardens Eddie Wedder blandt sine venner.

- Det er selvfølgelig en sær tanke at snakke med de selvsamme folk, der i sin tid inspirerede dig. Men fidusen er selvfølgelig bare at se dem som de helt almindelige mennesker, de er.

- Jeg håber ikke, at jeg lyder højrøvet. Men de skriver jo bare sange. Dylan, Cohen og Springsteen har selvfølgelig nået dét, vi andre blot tør drømme om. De er, hvad jeg vil kalde ’mestrene’. Men samtidig er jeg stolt af at kunne sige, at personen og ikke rockstjernen Bruce Springsteen reddede mig. Som person har han et klarsyn og en energi, der inspirerer alle omkring ham. Den aften fik han mig til at se tingene klart. Og uanset hvad der sker med min karriere, så er jeg glad for bare at være en lille del af den samme stamme.